Ücretliden en çok vergi alan ülke Türkiye...

Haber Giriş : 11 Mart 2005 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OECD'nin vergi raporu, 30 ülke içerisinde Türkiye'nin, bir çalışanın ücretinden yüzde 42.7'yle en yüksek vergi ve sosyal güvenlik prim kesintisi yaptığını ortaya koydu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) 2004 yılı "Ücretlerin Vergilendirilmesi" Raporu'na göre, Türkiye, iki çocuklu bir ailenin ortalama ücret kazanan bir ebeveyninden en fazla vergi ve sosyal güvenlik kesintisi yapan ülke konumunda olduğu belirlendi.

OECD'nin 2004 yılına ilişkin ücret gelirleri üzerindeki vergi yükü araştırması, bekar ve evli-iki çocuklu bir çalışan esas alınarak ayrı ayrı hesaplandı.

Vergi ve sigorta primi gibi kamusal yüklerin çocuk sahibi, evli ya da bekar olmasına göre değişmediği Türkiye, ise her iki hesaplamada da ücretler üzerindeki vergi ve prim kesintisi yükünü artıran ülkeler içinde yer aldı. Ortalama ücret kazanan bir kişi üzerindeki vergi yüklerinde Hollanda ve Slovenya'dan sonra en çok artış yapan ülke konumunda olan Türkiye, ortalama ücretin yüzde 67'sini kazanan iki çocuklu bir ebeveynin ücretindeki vergi yükü artışı sıralamasında da 7'nci oldu. İki çocuklu ve ortalama ücret kazanan bir kişiden yapılan kesintilerdeki artış oranıyla da Türkiye 14'üncü sırada yer aldı.

Yüzde 41.8'lik kesinti

Nakit yapılan yardımlar çıkarıldıktan sonra gelir vergisi ile işçi ve işverenin ödediği sosyal güvenlik primlerinin dikkate alındığı hesaplamada, 30 ülke içinde Türkiye yüzde 41.8'lik oranla ücretler üzerinde en yüksek kesintinin yapıldığı ülke konumuna geldi.

Türkiye, iki çocuklu evlilerden yalnızca birinin çalıştığı ve ortalama ücretin tamamını elde ettiği gelir üzerinden yapılan vergi ve sosyal güvenlik kesintilerinde de yüzde 42.7'yle en fazla kesinti yapılan ülke konumunda bulunuyor. Ortalama ücretin tamamını elde eden bir kişinin geliri üzerinden yapılan kesintilere bakıldığında ise, 30 ülke içinde yüzde 42.7'lik yükle Türkiye 11. sırada yer aldı.

Türkiye'de bir ücretli çalışan üzerindeki net vergi yükü ise yüzde 30.4 düzeyinde bulunuyor. Bu oran, çocuklu çalışanlar için de değişmiyor.

Türkiye'de ücretler üzerindeki 42.7'lik yükün 12.7 puanı gelir vergisinden, 12.3 puanı sosyal güvenlik primi işçi payı, 17.7 puanı da işveren paylarından kaynaklanıyor.

nethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber