Büyük depremin bir uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, ''Dün akşam Marmara Denizi'nde yaşanan depremin beklenen büyük depremin bir uyarısı olarak görülmeli'' dedi.

İstanbul Üniversitesince rektörlük binasında ''İstanbul'un Afetlerden Zarar Görebilirliği'' başlıklı sempozyum düzenlendi.

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ''Bu deprem, büyük deprem için kırılma beklediğimiz fay üzerinde gerçekleşti. Ancak bu olağan üstü bir gelişme olarak nitelendirilmemelidir'' dedi.

Son bir ay içerisinde depremin meydana geldiği nokta ve etrafında, 10'a yakın deprem olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gündoğdu, ''Bu ufak depremlerin ardından dün akşamki deprem meydana geldi. Bu depremin klasik anlamda bir öncül olarak görmüyoruz. Biraz daha incelenmesi gereken bir deprem. Şu an için bir dağılma söz konusu değil bu yüzden sürpriz de değil'' diye konuştu.

Bu depremin bir uyarı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Gündoğdu, açıklamasında, ''Beklenen büyük depremin bir uyarısı olarak görülmelidir. Hem niteliği hem de sonuçları açısından bizleri hazırlıklı olmaya çağırıyor. Depremden sonra 20 dakika iletişim sistemleri kesildi. Bundan ders çıkarıp, önlem almak lazım. 7 büyüklüğünde bir deprem nerede olsa, hiç bir teknoloji buna dayanamaz. Ama bizim asıl amacımız afetlerden sonra en kısa zamandan normale dönmektir'' ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ise dün akşam Marmara Denizi'nde yaşanan depremin, büyük depremin beklendiği fay üzerinde gerçekleştiğini belirterek, ''Bu tip depremlerden belki 100 bin tane olmalı ki beklenen büyük depremin gerilimini boşaltabilsin'' dedi.

Prof. Dr. Erdik, şu anki teknoloji ile dün akşam meydana gelen depremin öncül mü, artçıl mı olacağını öğrenemeyeceklerini söyledi. Prof. Dr. Erdik, ''Erken uyarı sisteminin ivme düzeyleri minimum yüzde 5 seviyesine ulaştığı zaman, sonuç veren bir sistemdir. Yaşanan deprem bu seviyenin onda biri seviyesi kadardır. Biz kendi iç ölçümümüzü yaptık ancak bu depremin sinyalleri önemli bir sinyal değildir'' diye konuştu.

Dün akşam yaşanan depremin, büyük depremin beklendiği fay üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Erdik, ''Örneğin beklenen büyük depremdeki gerilim beklentimiz 5-6 metrelik gerilim ise bu depremde meydana gelen gerilim belki 1-2 milimetreliktir. Bu tip depremlerden belki yüz bin tane olmalı ki büyük depremin gerilimini boşaltabilsin'' dedi.

Yaşanan depremin, Marmara'daki fayın karakteristik depremlerinden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erdik, şunları kaydetti:

''Bu karakteristik depremler 7 ve üzerinde olabilir. Genellikle 4 ve 5 büyüklükte depremler görüyoruz. Bunun üzerindekilere çok az rastlanır. Bu doğal bir süreçtir. Dün yaşanan deprem ise bu sürecin doğal bir parçasıdır. Ancak bu az görülen büyük depremin 5 dakika sonra mı 20 yıl sonra mı olacağını bilemeyiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber