Psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, MEB'in yeni projesine karşı...
Haberi Gönderen: Nihat
Türk PDR-DER tarafından hazırlanan bu metni metnin sonunda belirtilen mail ve faks adreslerine göndererek katılım sağlanacaktır.
Sayın ??????????????
????????????????...
Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin çeşitli açıklamalarında ve son olarak Milli Eğitim Bakanımızın TBMM'deki konuşmasında ?rehberlik hizmetlerini yeniden yapılandırmak gerektiği, öğrencilere yönlendirme hizmeti vermek amacıyla rehberlik hizmetlerinde yeni düzenlemelere gidileceği, ülkemizde psikologa gidenin deli olarak algılanması gibi rehberlik servisine gidenin de deli olarak algılandığı, rehber öğretmenleri merkeze çekerek rehberlik servislerinin bu konumdan kurtarılacağı, her okulda bir rehber öğretmen bulunmaması nedeniyle tüm öğrencilerin eşit olarak bu hizmetleri alamadıkları? ifadeleri yer almaktadır. Bu açıklamalardan;
Okul psikolojik danışmanlarının kadrolarının okullardan alınarak, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nde görevlendirilecekleri, bu merkezler tarafından yapılacak bir düzenleme ile ihtiyacı olan okullara PDR hizmetlerinin götürülmesinin planlandığı, rehberlik hizmetlerinin okul temelli olmaktan çıkarılıp, problem odaklı hizmetler olarak düzenlenmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.
Biz PDR alanını meslek olarak seçmiş, bir kısmımız da Milli Eğitim Bakanlığı mensubu olarak görev yapan kişiler ve gelecekte bu hizmeti verecek PDR lisans programı öğrencileri olarak, alanımızın geleceğini ilgilendiren bu önemli konuda, görüşlerimizi belirtmek istiyoruz.
Yukarıda geçen ?rehberlik servislerine gidenin deli olarak algılandığı? ifadesi, bugünün değil, bundan 15-20 yıl öncesinin söylemidir. Günümüzde rehberlik hizmetleri, öğrencinin ve ailelerinin ulaşmak ve yararlanmak istediği, öğrencilerin sorunlarına çözüm aramak için rehberlik servisine gitmeyi tercih ettiği bir noktaya gelmiştir.
PDR, hizmetleri, bireye saygı, bireysel farklılıklara duyarlılık, bireyin seçme hakkına sahip olması, karar verme gücünü kullanması gibi kişisel hak ve özgürlükleri temel alan bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayışın eğitim sisteminde yaygınlaşabilmesi için PDR hizmetleri ekip temelli değil, okul ortamında profesyonelce ve sistemli olarak sunulmalıdır.
Son yıllarda Bakanlıkça da benimsenen ve okul temelli bir özellik taşıyan; rehberliği, herkese yönelik, sürekli ve gelişimsel bir süreç olarak gören gelişimsel rehberlik yaklaşımının sonucu olarak tüm öğrencileri kapsayan projeler geliştirilmiş ve psikolojik danışmanlar bu konularda eğitimlerden geçirilmişlerdir. Şu anda yürürlükte olan Okulda Psikoeğitim Projesi, Temel Önleme Amaçlı Rehberlik, Rehberlik Anlayışı Kazandırma Seminerleri vb. çalışmalar okul temelli rehberlik anlayışına uygun olarak geliştirilmişlerdir.
Psikolojik danışmanların okulda koruyucu, önleyici, geliştirici, yönlendirici işlevler kapsamında çeşitli görevleri vardır. Okul psikolojik danışmanı okul ortamının her anlamda bir parçası olmazsa, çalışmalar yalnızca krize müdahale boyutunda kalır. Okul ruh sağlığı, yönlendirme hizmetleri, öğrenci intiharları ve şiddet, artan devamsızlık v.b. nedenlerden dolayı psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bakanlıkça yapılan bir araştırmada 2003 verilerine göre eğitsel, mesleki ve kişisel rehberlik yardımı alan birey sayısı 2.761.893, yalnızca mesleki rehberlik amacıyla ortaöğretim okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine başvuran öğrenci sayısı 384.254'tür. Bu sayı yıldan yıla artmaktadır. Çünkü okullarımızda görev yapan rehber öğretmen sayısının artmasıyla, hizmetler öğrenci ve veliler için daha ulaşılır olabilmiştir.
Kendini gerçekleştirmesi sürecinde ona eğitsel, kişisel ve mesleki seçimlerinde rehberlik etmek, Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik'in de istediği gibi, ?üniversite sınavı öncesinde hangi mesleği seçeceğine karar verebilmiş olmak? için yönlendirme desteği sunmak, yerleştirme ve izleme çalışmaları ile de bu desteği sürdürmek için, öğrenciye uzun erimli bir hizmette bulunmak gerekmektedir. Bu nedenle, psikolojik danışmanlar olarak ülkemizin geleceğini oluşturan gençlere hizmet verme olanağını bulduğumuz okul psikolojik danışmanı kadrolarının korunması gerekmektedir.
Başta Sayın Bakanımız olmak üzere, Bakanlık yetkililerinin rehberlik hizmetleriyle ilgilenmesi, yaşanan sorunların aşılması için bir olanaktır. Tüm bu belirtilenler çerçevesinde; psikolojik danışmanların okulda çalışmaya devam etmeleri, tüm okullarda yeterli PDR elemanı istihdam edilmesi sorununun uzun vadeli bir planlamayla ele alınması ve bilimsel bir platformda konunun tartışılması gerekmektedir.
Sayın Bakanımız tarafından bu konularda kamuoyuna gerekli açıklama yapılıncaya kadar, soruna duyarlı meslek elemanları ve PDR öğrencileri olarak demokratik tepkimizi göstermeye devam edeceğiz.
Saygılarımızla.
İmza
İsim-Unvan-Görev
Gönderilecek kişiler e-mail fax
1-Bakan (Özel Kalem Müdürlüğü) [email protected] 312 417 70 27
2-Hüseyin Çelik (Bakan) [email protected]
[email protected]
www.huseyincelik.net
3-MEB Müsteşarı [email protected] 312 417 00 83
4-Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı [email protected] 312 213 78 36
5-Ziya Selçuk (TTK Başkanı) [email protected]
6-Cevdet Cengiz [email protected] 312 417 71 22
(Özel Eğitim Rehberlik'ten sorumlu müsteşar yardımcısı)
7-Özel Eğitim Rehberlik Danışma Hizmetleri Gn.Md [email protected] 312
213 13 56
8-Personel Genel Müdürlüğü [email protected] 312 425 28 59
9- Servet Özdemir (İlköğretim Genel Müdürlüğü) [email protected] 312
413 16 00
10- Kerem Altun (Ortaöğretim Genel Müdürlüğü) [email protected] 312 418
07 39
11-AKP http://akim.akparti.org