Sağlık Bakanlığı, 112 Acil Servis personelini test etmeye hazırlanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2010 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce özellikle santrallerdeki çalışanlarına 'ses tonu nasıl ayarlanır, panik halindeki kişi nasıl yatıştırılır' konularında eğitim veren Bakanlık, personelin yetkinliğini tiyatro sanatçılarıyla ölçecek.

Bu kapsamda 112'yi arayan tiyatrocular, rol yaparak görevli personeli test edecek. Testten geçemeyenler, yeniden eğitime alınacak.

Tiyatro sanatçısı Çetin Azer Aras ile anlaşarak, 112 çalışanlarına 'Ses tonu nasıl ayarlanır? Panik içindeki bir kişi nasıl yatıştırılır?' eğitimleri veren bakanlık, ikinci aşamaya geçti. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, 112'nin çalışma kalitesini artırmak için tiyatro sanatçısı Aras'tan danışmanlık hizmeti aldıklarını anlattı. 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde çalışanlara eğitim verildiğini belirten Çom, "Nasıl konuşulur? Stresle nasıl başa çıkılır? Ses tonu nasıl ayarlanır? Hangi sözlerle hangi yönlendirmelerle panik içinde olan kişi yatıştırılarak, doğru adres bilgisi alınır? Bunlar gibi birtakım mesleki işlemlerle, rol model eğitimi ile alakalı eğitimler yaptık. Eğitimler devam edecek." dedi.

Şimdi de 112'leri test etmeye başlayacaklarını aktaran Çom, bu kapsamda yine tiyatro sanatçılarından destek alacaklarını belirtti. Çom, şöyle devam etti: "Anlaşma yapılacak tiyatrocular, hastaymış gibi Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nü arayacak; sarhoş numarası yapacak, bir başka sefer yabancı turist numarası yapacak. Ayrıca, panik içinde anne numarası yapacak olan sanatçılar, bir başka sefer konuşamayan bir vatandaş numarası yapacak. Mesela arayacak birisi, tahrik ederek sinirli bir şekilde konuşacak. Karşıdaki kişi ne yapacak? 'Sen bana ne hakla bağırıyorsun' mu diyecek? Böyle dememeleri konusunda eğitiyoruz. Yoksa daha sakin mi konuşacak? Böyle, bizim verdiğimiz eğitimlerle istediğimiz yönlendirmeyi yapabiliyorlar mı, doğru müdahale edebilecekler mi, bunları ölçeceğiz." Bu testlerin 2011'de başlayacağını ve 1 yıl boyunca süreceğini kaydeden Çom, başarısız olduğu tespit edilenlerin yeniden eğitime alınacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber