6 Saatlik Ders Dışı Eğitim Çalışmaları Parçalara Bölünebilir mi?
Milli Eğitim Bakanlığı 2010/49 nolu genelgesi ile Ders Dışı Eğitim Çalışmalarının yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar belirlenmiştir. Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında yapılan bu eğitim karşılığında öğretmenlere haftada 6 saat ek ders ücreti ödenmektedir. Bu 6 saatlik Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında yapılan eğitim parçalara bölünerek örneğin 2+2+2 veya 3+3 şeklinde yapılabilir mi? Ayrıntılar için tıklayınız.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 nolu genelgesi ile Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında yapılan eğitim karşılığında öğretmenlere haftada 6 saat ek ders ücreti ödenmektedir. Bu konuya ilişkin düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 17. maddesine dayanılarak Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 nolu genelgede yer almaktadır. Söz konusu genelgede bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar belirlenmiştir.
Hem; Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 17. maddesinde ?(1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları kapsamında fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azami 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %5 'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve milli eğitim müdürlüklerince onaylanır.
(2) Vekaleten atananlar dahil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.?
Hem de Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yayımlanan "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 nolu genelgesinde Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında yapılan eğitimin parçalara bölünerek örneğin 2+2+2 veya 3+3 şeklinde yapılabileceği konusunda bir ibare bulunmaktadır.
Okullarımızda bugün, izcilik, satranç, tiyatro gibi Ders Dışı Eğitim Çalışmaları daha çok yapılmaktadır. Bu çalışmaların parçalara bölünerek yapılamayacağı ortadadır. Bu çalışmaların ve genelgedeki birçok faaliyetin günde iki saatle sınırlandırılamayacağını herkesin bilmesi gerekmektedir.
Bu çalışmalar genellikle hafta sonları öğleden önce ve sonraları yapılmakta bu çalışmalara katılan öğrencilerin dershanelere gitmeleri de bu zamanın belirlenmesinde etken olmaktadır.
Peki, Milli Eğitim Müdürlükleri neden 2+2+2 veya 3+3 şeklinde sınırlandırma yoluna gitmektedirler.
Genellikle hafta sonu yapılan bu faaliyetleri hafta içine çekmek ve kontrol altında bulundurmak amacıyla yapılan bu sınırlandırmalar akla mantığa ve mevzuata aykırıdır.
Fakat bu tür sınırlandırmaların yapıldığını hata yeni çıkan genelgeden il milli eğitim müdürlüklerinin haber dar olmadığını aşağıdaki bir il mili eğitim müdürlüğün yazısından öğrenmiş bulunmaktayız.
Yazının ilgisine baktığımızda il mili eğitim müdürlüğü yetkililerinin Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2006/97 sayılı genelgenin yürürlükten kaldırılarak yerine 2010/49 nolu genelgeyi yayınladıklarından haberlerinin olmadığı anlaşılıyor.
Çünkü yazının ilgisi; Yürürlükten kaldırılan 2006/97 nolu genelgeden oluşuyor.
Ve yazının 2.maddesinde ?Egzersizlerle ilgili bir günde en fazla 2 saat, haftada 6 saat çalışma yapılacaktır? ibaresi görünüyor bu ibare hem genelgeye hem de yönetmeliğe aykırılık oluşturuyor.
İşte o yazı;
?MEB'den Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına yönelik yeni genelge? haberimiz için tıklayınız