Belediye borçlanıyor, Hazine ödüyor

Haber Giriş : 17 Mart 2005 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışından kredi kullanan yerel yönetimlerin sadece yüzde 56'lık bölümü borçlarını düzenli olarak ödüyor. Başbakanlık'ta hazırlanan rapora göre, 6.5 milyar dolarlık borcun 5 milyar bölümünü Hazine ödemek zorunda kaldı.

Dış kredi kullanan yerel yönetimlerin sadece yüzde 56'sı Hazine'ye olan borçlarını düzenli olarak ödüyor. Başbakanlık tarafından hazırlanan rapora göre, son 20 yılda alınan 6.5 milyar dolarlık dış kredinin 5 milyar dolarlık kısmını Hazine üstlenmek zorunda kaldı. Borçlarını ödemesi için uzlaşmaya çağrılan 24 belediyeden 14'ü ile anlaşma sağlanmasına karşılık, yapılan tahsilat miktarı 2 trilyon lirada kaldı.

Borç stoku 320 milyar YTL'ye çıktı

Yerel yönetimlere son 20 yılda 6.5 milyon milyar dolarlık Hazine garantili dış kaynak sağlanmasına karşılık, belediyelerin gerekli ödemeleri yapmaması sonucu borcun 5 milyon dolarlık bölümünü Hazine üstlendi. dış kredi kullanan belediyelerin sadece yüzde 56'sı Hazine'ye olan borçlarını düzenli olarak ödüyor. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu yana tahsilatların arttığı gözlendi.

UZLAŞILAN BELEDİYE SAYISI SADECE 14

Hazine'ye vadesi geçmiş borcu olan 26 belediye bu kanunun çıkmasının ardından uzlaşmaya çağrılmasına karşılık, sadece 14 tanesiyle anlaşma yapıldı. Uzlaşma sonucu Hazine 2 trilyon liralık tahsilat gerçekleştirdi.

Başbakanlık ve Dünya Bankası uzmanları tarafından birlikte hazırlanan rapora göre, dış borçlanmada ilk sırada İzmit, İzmir, Adana, Antalya ile Ankara Büyükşehir Belediyesi bulunuyor.

Yerel yönetimlerin borçlanmalarına gelirleri ile orantılı olacak şekilde yasal sınırlama getirilmesine ilişkin kanun tasarısına Başbakanlık'ta son şekli veriliyor.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber