KPSS soruşturmasında, savcının ÖSYM'ya yaptığı espri

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 13 Kasım 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS'de kopya kesinleşti

YÖK Başkanı ''120 sorudan en fazla 111 net yapan var. Kopya iddiaları güçlendi'' dedi ve soruşturmayı yürüten savcıyla sürpriz bir görüşme yaptı

Kenan BUTAKIN / VATAN HABER MERKEZİ

Kopya iddiasıyla iptal edilen KPSS Eğitim bilimleri Sınavı'nın tekrarında kimse tam puan alamayınca iddia doğrulandı. En yüksek net 111'de kaldı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, ?Sınavdan önce ÖSYM'ye bir espri yapmıştım. Aynı soruların yerlerini değiştirip sorun da biz daha net bir şekilde kopyacıları bilelim demiştim? dedi.

Geçen 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) skandal yaşanmış ve sınavın Eğitim Bilimleri bölümü sorularının sızdırılmasından dolayı sınav iptal edilmişti. İlk sınavda 294 bin adaydan 15 bini sınava girmezken, kopya şüphesiyle 31 Ekim'de tekrarlanan sınava ise 60 bin aday girmedi. Dün açıklanan sınav sonuçlarından sonra kopya şüphesi tamamen neredeyse netleşmiş oldu. 4 ay önceki sınavda 350 adayın 120 net yapmasından sonra tekrarlanan sınavda bir aday bile bu sonucu alamadı. En yüksek net yapan aday 111 nette kaldı. Önceki sınavda 7 bin aday 100 ve üzerine net yaparken, son sınavda ise bu sayısı 2718'de kaldı.

ÖSYM Başkanı Ali Demir, dün sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra akşam saatlerinde KPSS soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcıs Şadan Sakınan ile görüştü. Ancak bu görüşmeden hemen önce Savcı Sakınan VATAN'a konuşarak soruşturma hakkında bilgi verdi. Kurban Bayramı'ndan sonra soruşturmanın hızlanacağını söyleyen Sakınan şunları söyledi.

?Sınava girmeyen 60 bin adayla ile önceki sınavda 120 net yapıp da, son sınavda daha düşük net yapanlar hakkında inceleme yapılacak. Bayramdan sonra ise soruşturma süreci daha da hızlanacak. Ben tekrar yapılan bu sınavdan önce ÖSYM'ye bir espri yapmıştım. Aynı soruların yerlerini değiştirip sorun da biz daha net bir şekilde kopyacıları bilelim demiştim. Ama ÖSYM bizi dinlemedi.?

?Görev savcılıkta?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, sonuçların açıklanmasınmın ardından, ?Böylece kopya iddiaları güçlendi? dedi. Özcan, yaptığı açıklamada sonuçlara göre sınavda tüm soruları doğru yanıtlayan aday bulunmadığını, 120 sorudan en fazla 111 net yapan aday olduğuna dikkat çekti. Bu sonuçlara göre, sınavda soru sızdırılması ya da kopya iddialarının güçlendiğini belirten Özcan, bundan sonraki görevin savcılığa düştüğünü kaydetti. Özcan, ÖSYM'nin yapısında değişiklik öngören kanun taslağını sunduklarını ve bu taslağın kanunlaşmasını beklediklerini bildirerek, ÖSYM'nin de kopya soruşturmasıyla ilgili bir rapor hazırlığında olduğunu söyledi.?

Kopya belgeleri iptal ettirdi

Soruların sızdırıldığı sınavda, sonuçların açıklanmasından 20 gün sonra Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kopyayı gösteren belgeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etmişti. Isparta Yalvaç'ta yaşayan Baki Saçı adlı adaya soruların e-posta ile gönderildiğini gösteren bu belgelerden hemen sonra da sınav iptal edilmiş ve geniş bir soruşturma başlatılmıştı. Aynı dönemde ÖSYM'nin veri tabanına ulaşıp, adaylarla ilgili sonuçlardaki çarpıklıkları internette paylaşan ?Kopya Skandalı' kod adlı kişi de, tam puan alan 350 kişiden 10'unun evli, 22'sinin ise nişanlı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Öte yandan Eğitim Bilimleri'ni eksiksiz yapan 350 kişinin isimlerini araştıran Kopya Skandalı, 228'inin özel dershanelerde ve okullarda çalışan öğretmenler olduğunu açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber