İş Kanunu ile personel sayısı 50'nin üzerinde olan işyerlerine, yüzde 3 oranında sakat ve özürlü alma zorunluluğu koyan devletin kendisi bu kurala uymuyor.
İş Kanunu ile personel sayısı 50'nin üzerinde olan işyerlerine, yüzde 3 oranında sakat ve özürlü alma zorunluluğu koyan devletin kendisi bu kurala uymuyor.
Kanuna göre 48 bin özürlü çalıştırması gereken devlet, sadece 5 bin 777 özürlü çalıştırıyor. Devletin kanunu uygulamadığını gören özel sektör firmaları da, ?Devlet önce kendi özürlü kontenjanını doldursun, sonra bize yüklensin.? diyor. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) görme özürlü İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, bugüne kadar ?özürlülere yüzde 3 kontenjan ayrılması' hükmünün uygulanmadığını belirtirken, ?Özürlüler hakkını arayamadığı için yüzde 3'lük çalıştırma yükümlülüğü bugüne kadar yerine getirilmemiş. Bu hem adaletsiz, hem de ahlaksızca bir durum.? diyor. Ayva, kimsenin ?kanun hükmünü takmayız' diyemeyeceğini, ancak uygulamaların da bugüne kadar kanun tanımadığını söylüyor.
Lokman Ayva, ?Özürlü kontenjanını doldurun dediğimizde memur fazlası var deniyor. Oysa bugüne kadar yakını olanlar rahatlıkla memur olabildi. Bizim hükümetimizde bu adaletsizliğin giderileceğini düşünüyoruz.? diye konuştu. AK Parti Hükümeti döneminde olumlu uygulamaların başladığını ve geçen süreçte 840 özürlünün işe alındığını hatırlatan Lokman Ayva, ?Bu tür çalışmalar bir lütuf değil. AK Parti yapılması gerekeni yapıyor.? şeklinde konuşuyor.
Bedensel Engelliler Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz ise devletin kanuni zorunluluğu yerine getirmemesinin özel sektörü de olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, ?Özel sektöre yüzde 3 kotasını hatırlattığımızda, ?Devlet önce kendi kadrolarını doldursun. Ondan sonra bize yüklensin.' şeklinde savunma yapıyor. Bu yüzden de netice alamıyoruz.? diyor.
Devletin özürlülerle ilgili açık kadroları doldurmak için yılda 3 sınav yapma kararı aldığını, mayıs, haziran aylarında yapılan ilk sınavlarda başarılı olanların ise işe yerleştirilmediğini öne süren Şükrü Poyraz, ?Sınav yapılıyor ama netice alınmıyor. Önümüzdeki ay yine sınav var. Fakat sınav sonrasında memuriyete alınacağı umudumuz yok.? görüşünü belirtiyor. Devlet kadrolarında özürlüler için 40 bin 940 kişilik açık bulunduğuna işaret eden Şükrü Poyraz, ?Arzumuz devletin sosyal devlet olma gereklerini yerine getirmesidir. Devlet özürlüye istihdam ile ilgili üzerine düşeni yerine getirirse bu özel sektöre örnek olacaktır. Ayrıca özürlülerin de kendine güvenleri artacaktır. Biz tüketmek değil, üretmek istiyoruz.? şeklinde konuşuyor.
?Ayakta eliyle iş yapacak özürlü..'
Özel sektör kuruluşlarının yüzde 3 özürlü kontenjanını yerine getirmemek için
ilginç gerekçeler bulduğunu da hatırlatan Şükrü Poyraz, ?Firma İş Kurumu'na
başvuruyor. Özürlü işçi gönderin diyor ama bir taraftan da şart koşuyor. Bana
ayakta eliyle iş yapacak özürlü gönderin diyor. Hem ayakta çalışabilecek, hem
elleriyle iş görecek. Böyle özürlülük mü olur? Ama kanunu uygulamamak için gerekçe
buluyorlar.? diyor.
Türkiye'de 7 ile 10 milyon arasında özürlü bulunduğu tahmin ediliyor. 7 milyonun
üzerindeki özürlüden devlet kadrolarında memur olarak çalışanların sayısı sadece
5 bin 777. Lokman Ayva'ya göre bu sayının 48 binin üzerinde olması gerekiyor.
Şükrü Poyraz ise Türkiye'de nüfusun yüzde 12'sinin özürlü olduğuna dikkat çekerek,
?Abdullah Gül, başbakanlığında bize devlet kadrolarındaki özürlü kadro açığının
40 bin 940 olduğunu derneğimize açıklamıştı.? diye konuşuyor.
zaman