Çocuk yardımı arttırılıyor
Borç yapılandırma tasarısından memura, işçiye, polise talih kuşu çıktı. 113 maddelik tasarıyla, evlat edinen memura 24 ay izin geliyor. Bankamatik memurluk bitiyor. 10 gün işe gelmeyen atılacak
Hükümet, vergi, prim, doğalgaz, su, elektrik, trafik cezalarını da kapsayan 300'e yakın kalemde kamu alacaklarının yapılandırmasını öngören tasarının kapsamını genişletti. Meclis'e sunulan 113 maddelik tasarı torba tasarıya dönüştürüldü. Tasarı sosyal hayata ilişkin önemli düzenlemeler içeriyor. İşte tasarıdaki çarpıcı düzenlemeler:
SÜT İZNİ UZUYOR: 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlar, 24 aya kadar aylıksız izne ayrılabilecek. Doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilecek. Kadın memura toplam 16 haftalık doğum izni verilecek. Çoğul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi de artırılıyor.
ÇOCUK YARDIMI ARTIYOR: Aile yardımı ödemesinde 2 çocuk sınırlaması kaldırılıyor. Sendika üyesi kamu görevlilerine 3 ayda bir 45 lira toplu görüşme primi ödenecek. Sözleşmeli personel de memurlar gibi aile yardımından faydalanabilecek.
TAŞLAMA İŞÇİSİNE AYLIK: Slikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 40'ını kaybettiği belgelenen kişilere diğer şartlar aranmaksızın SGK'dan aylık bağlanacak.
MEMURLARA MÜJDE: Memurun yıllık veya mazeret izninde sosyal yardımlara dokunulmayacak. Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde memur bilgi sistemi oluşturulacak.
BANKAMATİKLİK BİTİYOR: Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, 10 gün içinde göreve dönülmesi zorunlu olacak. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılacak. Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılacak.
ÖZLÜK DOSYASI TUTULACAK: Memurlar, kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolacak. Her memur için bir özlük dosyası tutulacak. Tasarıda, başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı da günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek teşvik edici hale getiriliyor.
DAYAK YİYEN POLİSE İZİN: Memurlara görevlerinden dolayı saldırıya ve kazaya uğramaları halinde verilen izinlerden sonra sağlık kurulu raporuyla belgelemeleri halinde 18 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.
UZMAN KADROSU ARTACAK: Bazı kamu kurumlarına sözleşmeli uzman ve uzman yardımcısı çalıştırma hakkı tanınıyor. Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu oluşturulacak. Yurt dışında görev alacak görevlilere yabancı resmi kurumlarda 10 yıla, uluslararası kuruluşlarda ise 21 yıla kadar aylıksız ücretsiz izin alma imkanı sağlanacak.
ESNEK ÇALIŞMA MODELİ: Kriz durumunda iş yerlerinde geçici olarak kısa çalışma uygulanabilecek. Bu süre üç ayı geçmeyecek. Bu durumda İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kısa çalışma ödeneği ödenecek. Ancak bu ücret brüt kazancın yüzde 60'ı oranında olacak.
SÖZLEŞMELİYE ALTERNATİF: İl özel idareleri ile belediyelerdeki (bağlı birimler hariç) ihtiyaç fazlası kadrolu işçiler Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına atanacak. Sözleşmeli personelin "sendikaya üye olamayacağı" yönündeki hüküm yürürlükten kaldırılıyor.
BDDK SIR BELGEYİ VERECEK: BDDK'nın elde edeceği sır niteliğindeki bilgi ve belgeler, ceza soruşturması ve kovuşturması kapsamında ilgili adli makamlara verilebilecek. Mevcut uygulamaya göre verilmiyordu.
HAZNEDARLIK ARTIK YOK: Merkez Bankası'nın görevleri arasında yer alan "Mali ve ekonomik müşavirlik, mali ajanlık ve haznedarlık"tan "haznedarlık" çıkarılıyor.
İŞÇİ ALANA PRİM DESTEĞİ: 31 Aralık 2015 tarihine kadar ilk defa işe alınacak her bir sigortalı için özel sektör işverenine sigorta primi desteği getiriliyor. Daha önce sigorta kapsamında olan, ancak işini kaybedenlerin işe alınması durumunda bu kişilerin vasıflarını göre belirli sürelerle sigorta primi desteği sağlanacak.
SPK 2 YILDA TAŞINIYOR: SPK ve Merkez Bankası iki yıl içinde İstanbul'a taşınacak. Bu süre Bakanlar Kurulu'nca uzatılabilecek. BDDK da İstanbul'a taşınacak. "Risk Merkezi" Bankalar Birliği nezdinde yeniden yapılandıracak. Türkiye Kalkınma Bankası'nın Ankara olan merkezi ana sözleşme ile değiştirilebilecek. Vakıfbank istediği zaman Ankara dışına taşınabilecek.