Elektrikli araçları önce polis ve PTT'de kullanacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Aralık 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrikli otoda pilot uygulama kamuyla başlayacak, ilk araç Konya ve Kayseri'ye gidecek

Elektrikli araçların gelişimi ve yaygınlaşmasında en önemli görev kamuya biçildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün verdiği bilgiye göre elektrikli araçlar konusunda ilk uygulamalar kamu hizmetindeki (Polis, PTT, vs.) araçlarla yapılacak. Pilot bölge olarak da Konya ve Kayseri gibi yokuşu-engebesi az olan düz kentler seçilecek

Önceki gün İstanbul'a gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'le özel bir akşam yemeğinde KOSGEB kredilerinden son günlerin bomba konusu WikiLeaks'e kadar her konuyu konuştuk. Yemeğin önemli bölümünü de doğal olarak otomotiv sektörü ve AKŞAM'ın 'Milyon dolarlık gençler' başlığıyla manşetten verdiği Teknogirişimciler oluşturdu.

Elektrikli otolara ilişkin kamuoyunun kafası karışık. Vergilendirme ve teşvike yönelik sorular hala yanıtsız. Bakan Ergün, 2011'nin hem teşvikler hem de vergilendirme modelinin netleşmesi açısından elektrikli araçlarla ilgili önemli bir dönüm yılı olacağını ısrarla vurguladı. Elektrikli araçların yaygınlaşması için kamunun öncülük edeceğini anlatan Nihat Ergün, '2011 sonunda bu konuyla ilgili mevzuatı ve sorularımızı netleştirmiş oluruz. Pilot uygulamalar başlar. Belki ilk etapta coğrafi olarak daha düz şehirler seçilecek. Konya ve Kayseri olabilir' dedi.

KAMUDAKİ KULLANIM PAZARI BÜYÜTECEK

Ergün, şunları söyledi: 'Biz diyoruz ki yerel yönetimler istasyonların kurulmasında öncülük etsinler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi elektrikli araçların şarj istasyonlarının kurulmasında 'ben öncülük ederim' diyor. Şehirlerarası yollarda bazı yerlerdde istasyon kurulması için belki TEDAŞ'ın devrede olması gerekecek. Bu öncülük nasıl olacak bunun üzerinde birlikte çalışacağız. Belki bir karar alacağız. Kamu kullandığı araçların şu kadarını elektrikli araçlardan kullansın. Böylece pazarı yaygınlaştıralım ki bunun üretimi artsın, teknoloji yaygınlaşsın. Strateji belgesini görüşürken bu tür önerilerimiz var. Sektörle beraber tartışıp netleştireceğiz.' Ergün, Elektrikli araçlarda başta kamu olmak üzere şehir içinde taşımacılık, kargo gibi işlerde ilk başta kullanılarak yaygınlaşması gerektiğini kaydetti. Yaygınlaşırken de teşvik mekanizmalarının devreye gireceğini kaydeden Ergün 'Belki Avrupa ülkelerinde olduğu gibi elektrikli araç alana nakit para mı vereceğiz? ÖTV'si ne olacak? Motor hacmine göre olmayacağına göre başka bir şeye göre olması gerekecek, o başka şey ne? Bunun üzerinde Maliye çalışıyor. Hazine ise teşviklere yoğunlaşmış duurumda. Henüz cevabı verilmemiş sorular var. Tüm bu sorular 2011 sonuna kadar netleşmiş olacak' dedi.

Irak böyle işgal edildiyse...

WikiLeaks'in rapor bombardımanın da epey konuşulduğu yemekte Ergün söze 'Amerikan dışişleri eğer bazı politikaları bu raporlara göre oluşturuluyorsa ciddi sorunları var demektir' diye başladı ve şöyle devam etti; 'Bunlar üzerinden politika üretiliyorsa, burada büyük bir zafiyet var demektir. Mesela Irak'ta eğer işgalle ilgili kararlar bu tür değerlendirmelerle alındıysa ne kadar yanlış bir karar olduğu ve sonuçlarının ne kadar vahim olduğu ortada.'

1 milyon adetlik otomobil satışı

OTOMOBİL pazarıyla ilgili tahminler de yapan Bakan Ergün, 'Daha almamız gereken çok yol var. 10 yıla kalmaz, Türkiye'de iç pazarda satılan otomobil sayısı 1 milyonu aşacak. Çok iyi bir rakam bence bu'

Elektriklinin aküsü de Türkiye'de üretilsin

ELEKTRİKLİ araçlarda kullanılan akünün Türkiye'de üretilmesiyle ilgili çalışmalar olduğunu söyleyen Bakan Ergün, bu konuda da girişimcilerin önünü açtıklarını anlattı ve 'Lityum-iyon pillerin burada üretilmesini istiyoruz' diye konuştu. Renault'nun elektrikli üretimde önemli aşama kaydettiğini anlatan Ergün, 'Burada ürettikleri araçları Danimarka ve İsrail'e satacaklar. İsrail'de şarj istasyonları vs. problemi yok. Hepsi çözülmüş. Coğrafyanın akü kullanımında etkisi büyük. İsrail düz bir ülke. Büyük avantajları var' dedi.

Koç için seve seve ikna desteği veririz

ÖNCEKİ hafta Bursa Osmangazi'deki Koçtaş mağazasının açılışında ekonomi müdürlerinin sorularını yanıtlayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç; 'İtalyan ortağımızı ikna etmeye çalışıyoruz. Bursa TOFAŞ fabrikamızda B ve C segmentinde yeni araç üretmek için kendileriyle görüşüyoruz'demişti. Bakan Ergün'e Mustafa Koç'un bu sözlerini hatırlattığımızda şu yanıtı verdi; 'Koç Grubu İtalyan ortaklarını yeni model bir aracın Bursa'da üretimiyle ilgili bir ikna desteği isterse bu desteği seve seve veririz. Ama bence Türkiye, ikna konusunda yeterince iyi bir durumda. Şartlarımız, teknolojik kapasite, yan sanayi, yetişmiş insan gücü, otoda yaptığımız isim, geniş iç pazar, arge destekleri kendi başına ikna edici. Bursa'daki fabrika gerçekten de kapasite anlamında full çalışıyor. O yüzden yeni bir yatırıma ihtiyaç var diye düşünüyorum.'

AKŞAM'ın milyon dolarlık gençleri 'kuluçka' yolunda!

AKŞAM'IN 18 Kasım 2010 tarihli Teknogirişimcilerle ilgili 'Milyon dolarlık gençler' manşetiyle ilgili önemli açıklamalar yapan Ergün, 'Bunlar Türkiye'nin rekabet gücünü artırmada en önemli unsurlar. Teknogirişimci gençler yurtdışı bağlantılarını da yapmaya başladılar. Şimdi onlardan birkaçını seçiyoruz. Silikon Vadisi'ndeki Kuluçka Merkezi'ne göndereceğiz. Orada 3 ay boyunca dönüşümlü olarak kalıp dünyanın başka yerlerinden gelen girişimcilerle hem kaynaşıp hem de kendi teknolojilerini daha çok geliştirmenin imkanına kavuşuyorlar. Belki de dünyadaki büyük şirketlere o teknolojiyi satmanın yolunu bulmuş olacaklar. Silikon Vadisi'ni ziyaret ettiğimizde bu bağlantıları da hayata geçirmiştik' diye konuştu.

% 20 indirimli veriyoruz yine de almıyorlar

l KİŞİLERİ sanayi sicil kaydı yaptırsınlar diye teşvik ediyoruz. sicile kaydı olanla olmayan işletmeler arasında %20 elektrik maliyet farkı var. Türkiye'deki 240 bin işletmenin sadece 80 bini sanayi siciline kayıtlı. Bir kısmı bilmediğinden, bir kısmı önemsemediğinden, bir kısmı da kayıt olursam başıma iş gelir mi, beni daha sık mı denetlerler diye korkuyor. l TOBİN Vergisi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) hiç gündeme gelmedi. Bununla ilgili eleştiriler var. Zaten bazı önlemler zaten uygulanıyor. Merkez Bankası'nın kararları bazı şeylere fren yaptırıyor. l EKK'DAKİ Bakanlıklar olarak kararları oy birliği ile alıyoruz. Çok tartışıyoruz belki ama sonuçta oybirliğini sağlıyoruz.

Mali Kural yeni bir formülle belki yeniden gündeme gelebilir

EKK'DA Mali Kural önümüzdeki günlerde belki Türkiye'nin kendi şartlarını da dikkate alan yeni bir formülasyonla gündeme gelebilir. Yani, 0.33 olan parametre 0.25-0.20'ye çekilebilir. Yeni bir yaklaşım mali kural haline getirildiğinde takviye bir unsur olur. Mali kural gibi bir şeye ihtiyacımız yok yaklaşımını hiçbir zaman sergilemedik zaten.0.33'ün 0.20'nin etkileri ne olur bunu tartıştık. Fakat temel konumuz bu değil, ana olarak bunu tartışıp da ele almadık.

Kuluçka merkezi nedir?

İLK aşama merkezleri olarak da adlandırılan Silikon Vadisi'ndeki kuluçka merkezi, fikir ve projelerin daha da olgunlaştırılmasını amaçlayan bir nevi okul öncesi eğitim yani 'anaokulu' işlevi taşıyor.

30 milyon $'lık satış

BAKAN Ergün ayrıca, Sanayi Tezleri Destekleme Programı (San-tez) projesinde de mutlu haberler geldiğini aktardı ve 'Programdan yararlanan Tek-Las firmasının geliştirdiği yeni nesil fren hortumu daha geçen gün BMW tarafından 30 milyon dolara satın alındı.' dedi.

1.50 sözümüzü tutmuş olduk!

ÖNCEKİ gün TİM toplantısına katılan Bakan Ergün'e 'İhracatçıların kur konusunda bir şikayeti oldu mu?' diye sorduk. Ergün esprili ve hızlı bir şekilde şu yanıtı verdi; 'İhracatçılar 1 ay önce bizi ziyaret ettiklerinde dolar 1,38 TL'ye iniyordu. Epey bir stresli halde bizi toplantıya çağırdılar. Ben de onlara biraz da şaka yollu toplantıya gelene kadar biz onu 1,50 yaparız demiştim. Bugün (dün) de söylediğimiz gerçekleşti. Yani biz sözümüzü tutmuş olduk.'

Mehmet Ali Ergün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber