Kayseri Şeker Fabrikası Başkanı tutuklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2010 12:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

''Kayseri Şeker Fabrikasında yolsuzluk yapıldığı'' iddiaları üzerine yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 24 kişiden, aralarında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın da bulunduğu 11'i tutuklanırken, 13 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklular cezaevine gönderildi

Ankara Adliyesi'ne dün öğleden sonra getirilen 24 kişinin sorgusu sabah saatlerine kadar sürdü.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, aralarında Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Özışık'ın da bulunduğu 11 kişiyi tutuklarken, 13 kişiyi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı müfettişlerinin Kayseri Şeker Fabrikası'nda yaptıkları inceleme sonrasında, fabrikada ve kooperatifte haksız kazanç sağlandığı yönündeki bilgiler ışığında suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Kayseri Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 32 kişiyi gözaltına aldı. Savcı talimatıyla gözaltına alınanların dışında 100'ün üzerinde kişinin de bilgisine başvurularak ifadeleri alındı. Salı günü başlayan soruşturma kapsamındaki göz altıların ardından Kayseri Emniyeti'nde ifadesi alınan 32 kişi önceki gün Ankara Adliyesi'ne götürüldü. Şahısların burada özel yetkili savcı tarafından ifadeleri alındı. İfade sonrasında 8 kişi serbest bırakıldı. Savcılık, 24 kişiyi yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği'ne sevk etti. Burada ifadeleri alınan 24 kişiden 11'i tutuklanırken, 13 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

BAŞKAN VE GENEL MÜDÜR TUTUKLANDI

Mahkeme tarafından tutuklanan 11 kişinin isimleri şöyle: "Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, kardeşleri Savaş ve Cengiz Özışık, Yönetim Kurulu üyeleri Oktay Efe ile Mehmet Akdeniz, Genel Müdür yardımcıları Mustafa Matur, Cuma Karataş, Vedat Ali Özışık'ın eski makam şoförü Kemal Kılıç, özel kalem müdürü ve aynı zamanda eniştesi olan Ahmet Öztürk, reklam şirketi sahibi Ercan Varol ve Fazlı Kalaycı."

"SAVCILIĞIN SERBEST BIRAKILANLARA İTİRAZ ETMESİ BEKLENİYOR"

Ankara'daki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında 24 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Savcılığın talebi doğrultusunda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği'nde 24 kişiden 13'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı, 11'i tutuklandı. Savcılığın, serbest kalan 13 kişi ile ilgili mahkemeye itiraz etmesi bekleniyor.

"TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN KOOPERATİF YÖNETİME EL KOYABİLİR"

Kayseri Şeker Fabrikası'nda yürütülen yolsuzluk operasyonu sonrasında, yöneticilerinin de tutuklanmasıyla yaşanacak gelişmenin nasıl olacağı değerlendiriliyor. Kayseri Şeker Fabrikası'nın, üyeleri çiftçilerden olan Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne ait olması nedeniyle buradaki yönetime Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın el koyması bekleniyor.

Yeni kooperatif yasasına göre, kooperatiflerde yönetim kurulundaki üyelerden bazılarının yolsuzluk ve benzeri suçlardan tutuklanması sonrasında bakanlığın el koyması gerekiyor. Kooperatife el konulmasıyla birlikte bakanlığın yönetimi kayyuma devretmesi bekleniyor. Dolaysıyla Şeker Fabrikası'nın yönetimi de atanmış olan kayyum yapacak. Kayyum önce genel kurul yapacak, bir yıl içerisinde ise seçimlere gidecek.

Kayseri Şeker Fabrikası'nda yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın da bulunduğu 11 kişi, Sincan Cezaevi'ne gönderildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber