Alkışlar rektör beye!

Haber Giriş : 21 Mart 2005 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Mesut Parlak'ın rektörü olduğu İstanbul Üniversitesi'nde sivil polislere tepki gösteren öğrencilerin atılma gerekçesi de ilginç: YÖK personeline hakaret etmek

İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) değişen bir şey yok. Eski rektör Kemal Alemdaroğlu çoktan gitti, yerine Kemal Parlak geldi, ancak yine öğrenciler demokratik eylemleri nedeniyle okuldan atılıyorlar.

İÜ Hukuk Fakültesi'nde bir grup öğrencinin haftada bir düzenlediği 'Koridor Sohbetleri' etkinliğine, 22 Aralık 2004'te iktisat fakültesi öğretim üyesi Ufuk Uras davet edildi. 19 Aralık 1999'da cezaevlerine yapılan 'Hayata Dönüş' operasyonlarının yıldönümü olduğu için 'cezaevleri, üniversiteler ve eğitim' konularında sohbet edilirken, birkaç sivil polis toplantı salonuna girdi. Polisler, öğrencilerin alkışlı protestosu sonucu salonu terk etti.

Polisi YÖK personeli yaptılar
12 Ocak 2005'te, çeşitli fakültelerde öğrenim gören 16 öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma Komisyonu Başkanı Prof. Birsen Ersel'in imzasıyla bazı öğrencilere gönderilen tebligatta soruşturmanın, 22 Aralık 2004'te hukuk fakültesi içinde ve koridorlarında meydana gelen olayla ilgili olarak açıldığı belirtildi. Tebligatta, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 9/a, 10/b, c ve e maddeleri uyarınca 'yükseköğretim görevlilerine hakaret etmek ve sataşmak; yükseköğretim kurumlarında siyasi ve ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini bulundurmak, çoğaltmak, dağıtmak ve kurum binalarına asmak, sözlü veya yazılı propoganda yapmak; kanun dışı kuruluşlar lehine faaliyet yapmak' iddialarıyla açılan soruşturmada, öğrenciler 26 Ocak'ta ifadeye çağrıldı.

Tebligat, yarıyıl tatili olduğu için tüm öğrencilere ulaşamadı. Birçoğu savunma yapamadığı halde, 14 öğrenci hakkında atılma kararı verildi. Cezadan habersiz, pazartesi günü okullarına giden öğrenciler, güvenlik görevlilerince içeri alınmadı. Bu eğitim yılında hakkında dördüncü soruşturma açılan eğitim bilimleri fakültesi öğrencisi Ali Tosun, "Bugüne dek hiç ceza almadım. İlk soruşturma bitmeden son soruşturmada ağır bir ceza verildi. Soruşturmaya gerekçe, sivil polislerin alkışlarla protesto edilmesi. Ne zamandır polis YÖK personeli olarak görülüyor" dedi.

Etkinlikte olmayan öğrenciye de ceza
İktisat fakültesi öğrencisi Rüya Kurtuluş da, ne savunma yapması ne de ceza kararına dair tebligat aldığını söyledi. Etkinlikle ilgili, Marmara Üniversitesi öğrencisi Funda Demir ve hukuk fakültesi mezunu Özgür Yalçınkaya hakkında da soruşturma açıldığını belirten Kurtuluş, şöyle devam etti: "Serpil Ocak, Ceren Ünsal ve Gizem Aytaş adlı arkadaşlarımız fen ve edebiyat fakülteleri öğrencileri, bu etkinlikte de yoklardı. Zaten öğrenim gördükleri fakülteler ana bina dışında olduğundan, hukuk fakültesine girmeleri de mümkün değil. Soruşturma, polislerin idareye bildirdiği isimlere açıldı."

İdareciler, öğrencilerin iddialarıyla ilgili soruları yanıtsız bırakırken, Koridor Sohbetleri'nin konuğu Ufuk Uras, cezanın çok ağır olduğunu belirtti. Uras, şunları söyledi: "Olay, ben toplantıya girmeden hemen önce olmuş. Ben polislerin yanından geçerken, amirlerinin, 'İçeride kim varsa hepsinin kimliklerini tespit edin' emri verdiğine tanık oldum. Yapılanın alkışlı protestodan ibaret olduğunu öğrendim. İddia edilen suçlamalar doğru değil, ki öğrenciler bu suçları işlemiş dahi olsa böyle bir yaptırım çok ağır. Disiplin yönetmeliği nuh nebiden kalma bir yönetmelik. Eğer layıkıyla uygulamaya kalksanız, ortada ne öğrenci kalır ne hoca."

Zonguldak da attı
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ndeki bir soruşturma sonucunda da 12 öğrenci okuldan atıldı.
13 Aralık 2004'te, aralarında öğrencilerin de bulunduğu bir grup ülkücünün saldırısı sonucu üç öğrenci yaralandı. Ağır yaralanan İlhan Odabaşı isimli öğrenci, 10 gün yoğun bakımda tedavi gördü. Rektörlük binası önünde basın açıklaması yaparak saldırıyı kınayan, idareden sorumluların bulunmasını isteyen öğrencilerden 32'si hakkında soruşturma açıldı. Üniversite içinde siyasi ve ideolojik amaçlı pankart taşıyıp, slogan atmak, üniversitenin huzurunu bozmak ve yönetim aleyhinde tehditkâr ifadelerin bulunduğu bildiri okumak gerekçeleriyle yürütülen soruşturma sonunda 12 öğrenci atıldı, sekiz öğrenciye bir hafta ile iki yarıyıl arasında değişen uzaklaştırma, altı öğrenciye kınama cezası verildi. Altı öğrenciye ise ceza verilmedi. Ceza verilen öğrenciler idare mahkemesine başvurdu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber