Emniyet'te rütbe ve kıdem krizi çıktı

Haber Giriş : 21 Mart 2005 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lise mezunu olarak polis teşkilatına girdikten sonra üniversiteyi bitirerek rütbeli kadrosuna katılan ve ?Orta K'lılar' olarak adlandırılan personel ile, akademi mezunları arasında, rütbe ve kıdem gerginliği başladı.

EMNİYET Amirliği rütbesine yükselmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran ?Orta K'lı' personel, askerlik sürelerini rütbeden saydırdı. 455 Orta K'lı başkomiser, böylece akademi mezunu 1526 başkomiserin rütbe ve kıdem olarak önüne geçti. Bu durumdan akademi mezunu kadın polisler de etkilendi. Askerlik yapmayan kadın komiser ve başkomiserler de rütbe ve kıdem olarak Orta K'lı başkomiserlerin gerisine düştü. Bu durumun, emniyet içindeki hiyerarşik yapıyı bozacağı, yetki ve sorumlulukların kullanılmasında önemli sorunlar yaşanacağı öne sürüldü.

Akademi mezunu başkomiserler, yarın Meclis'te görüşülecek kanun tasarısında gerekli düzenlemenin yapılması için girişimlere başladı. Kanunun yürürlüğe girmemesi için kendi aralarında çalışma grubu oluşturan ve internet sitesi kurarak forumlar düzenleyen 1996 mezunu başkomiserler, TBMM'de milletvekilleri ile görüşmeye başladı.

Üst düzey bir emniyet yetkilisi, Orta K'lı başkomiserlerin, akademi mezunu başkomiserlerin rütbe ve kıdem olarak önüne geçmesi ile Emniyet teşkilatı içinde tüm dengelerin değişeceğini ve hiyerarşik yapıda bozulma olacağını öne sürdü. Orta K'lı başkomiserlerin birçoğu Açık Öğretim Fakültesi mezunu olduğuna, Polis Akademisi mezunlarını ise yabancı dil bilen ve iyi eğitimli polisler olduğuna dikkat çekilerek k anun maddesinde düzenleme yapılmaz ise ortaya çıkacak sorunların ?Emniyet içinde istenen kaliteli personel oluşumunu tümüyle zedeleyeceği' belirtildi.

Polis provası köprü trafiğini felç etti

Boğaziçi Köprüsü'nün üç şeridi, dün sabah Polis Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan prova ve gösteri amaçlı çekimler yüzünden 2 saat süreyle trafiğe kapatıldı. ?Şahihler' adı verilen motorlu trafik ekipleri ve ?Yunuslar' olarak bilinen motorlu asayiş ekipleri, konvoy halinde köprü üzerinden Avrupa Yakası'na geçtiler. Bir polis helikopterinin de havadan katıldığı prova ve gösteri amaçlı çekim, birkaç kez tekrarlandı. Prova yüzünden köprü trafiğindeki akış bir şeride düştü. Bu durum, sürücüler ile polisler arasında tartışmaya neden oldu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber