Hakim ve savcılara 'TCK' genelgesi

Haber Giriş : 21 Mart 2005 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, 1 nisanda yürürlüğe girecek Yeni Türk Ceza Yasası (TCK) ile ilgili olarak yayımladığı bir genelgeyle insan hakları ihlallerinin önlenmesi için üstün gayret gösterilmesini ve yeni yasalar konusunda dikkatli davranılmasını istedi.

Yeni Türk Ceza Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası ve Ceza İnfaz Yasası bir nisanda yürürlüğe girecek. Türk yargısında yeni bir döneminde başlaması anlamına gelen yasaların uygulanmasında sorun yaşanmaması için çalışmalar sürüyor.

Adalet Bakanlığı, bir yandan yönetmelikler hazırlıyor, diğer yandan hakim ve savcılara yeni yasalar konusunda eğitim veriliyor. Bu çerçevede Adalet Bakanı Cemil çiçek imzasıyla tüm hakim ve savcılara bir genelge gönderildi.

Genelgede, yasaların Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda büyük adım olduğu hatırlatıldı, değişiklikler sessiz devrim olarak nitelendi. Genelgede, önceki uygulama ve alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Savcılara 'iş bölümü yapın' çağrısı

Genelgede, savcıların görevlerini aksatmadan yürütebilmesi için yeni yasaların öngördüğü biçimde iş bölümü yapması istendi. Olaylara anında müdahale edebilmek için yeterli nöbet sisteminin sağlanması gerektiği belirtilen genelgede, savcıların ev ve cep telefonlarını kolluk kuvvetlerine vererek iletişimde yaşanacak sorunların önüne geçmesi de talep edildi.

Özellikle geceleri meydana gelen intihar, cinayet, kaza gibi olaylarda ölü muayenesi ve otopsi işlemlerinde gecikme olduğu yönündeki şikayetler dikkate alınarak cumhuriyet savcılarından olay yerine gitmekte gecikmemeleri istendi.

Soruşturmaların gecikilmeden başlatılması ve yürütüldüğü sırada da insan hakları ihlallerinin önlenmesi için üstün gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizildi.

Genelgede, hakim ve savcıların yargıdaki ağır iş yükü nedeniyle üstün gayret ve fedekarlıkla çalıştığı belirtilerek, aynı gayretin yeni yasaların uygulanmasında da gösterilmesi istendi. Çiçek imzalı genelgede, hakim ve savcılardan yeni yasalara karşı dikkatli ve özenli davranması da talep edildi.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber