Devlet Personel Başkanlığı, 'zabıta' yetiştirildiğinden haberdar mı?
Belediye zabıtası, kendisi ile ilgili konuları ve bu konuları belirleyen yasal ve yönetsel düzenlemeleri bilmek, halkı bunlardan faydalandırmak, kanunların açık hükümlerini ihlal edenlerin gereksiz hiddet ve sertlikten sakınarak görev ciddiyeti içinde yaptırıma uğramalarını sağlamakla yükümlüdür. Şüphesiz ki belediye zabıta hizmetlerinin nitelik ve nicelik bakımlarından geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, aynı şekilde bu hizmetleri yürütecek zabıta personelinin de nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeyde olmasını gerektirir. Bu nedenle belediye zabıta örgütünün bilgi ve beceri bakımından donanımlı bireylerden oluşması, söz konusu hizmetlerin etkin ve verimliliğinin arttırılması için bir önkoşuldur.
2000'li yıllara girildiği bir dönemde dünyada bilim ve teknolojideki meydana gelen gelişmeler ile insanların eğitim düzeylerinin ve yaşam standartlarının hızla yükseldiği göz önüne alınarak hizmetlerdeki kalite artışı düşünüldüğünde, zabıta personelinin de yüksek düzeyde eğitim almış olması artık bir zorunluluk olarak görülmektedir.
Belediye zabıta personelinin eğitim düzeyleri çoğunlukla ortaöğretime dayalıdır ve bu durum zabıtanın ?nitelikli personel? olmasının önündeki en büyük engeldir. Son yıllarda yerel yönetimlerde ve özellikle de belediyelerde istihdam edilmek üzere eleman yetiştiren kimi yüksek öğretim kurumlarının (meslek yüksek okullarının ?Mahalli İdareler? programları gibi) ve yine bu kurumların sadece belediye zabıta elemanı yetiştirmeye yönelik birimlerinin varlığı gelecek için ümit vermektedir. Ancak söz konusu gelişmelerin belediye zabıtasının mevcut eğitim sorununun çözümünde yeterli olması beklenmemektedir.
Belediye zabıta hizmetlerinin kendine özgü nitelikleri, zabıta personelliğini de diğer belediye personel kadrolarından ayırmaktadır. Zabıtalık hizmete ilişkin konularda bilgi, beceri, deneyim ve uzmanlık gibi özelliklerin bir arada bulundurulmasını gerektiren bir meslek olmasına rağmen, bu mesleğe girmek için mesleki eğitim almış olmak gerekmemekte ve genel eğitim almış olmak yeterli olmaktadır.
Oysa zabıtalık genel eğitimle başarılması güç bir meslektir. Bu mesleğin gereği gibi yürütülmesi; genel sağlığın korunması, gıda, imar ve esnaf denetimi gibi değişik alt uzmanlık bilgilerini gerektirmektedir. Ancak özellikle küçük ve orta büyüklükteki belediyelerde bu uzmanlık nitelikleri, personel sayısının yetersizliğinin bir sonucu olarak bir ya da iki zabıtada birleşmek zorundadır. Büyük belediyelerde ise uzmanlık ihtiyacı çok daha çeşitlilik ve derinlik göstermektedir.
Zabıtalığın bir kariyer olarak oluşturulmasına rağmen meslekle ilgili uzmanlık eğitimi veren okulların bulunmayışı, zabıtalıkta gereken uzmanlık bilgisinin personel içerisinde yetersizliğini beraberinde getirmiştir. Ayrıca Türkiye'de zabıtaya yönelik lise veya üniversite düzeyinde bir tek örnek dışında program bulunmamaktadır. Türkiye'de yerel yönetimlerle ilgili mesleki eğitim veren çok sayıda lise ve yüksek okul bulunmakla beraber, yalnızca zabıta hizmetlerine yönelik hizmet öncesi eğitim veren tek kurum Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı Keskin Meslek Yüksek Okulu'ndaki Mahalli İdareler ?Zabıta? programıdır. Söz konusu iki yıllık program 1995 yılında Kırıkkale ilinin Keskin ilçesinde Meslek Yüksek Okulu bünyesinde kurulmuş ve ilk öğrencilerini 1996-1997 öğretim yılında almıştır. Programın büyük kentlerden uzakta bulunan bir okulda kurulmuş olması çeşitli açılardan eleştirilmektedir.
Ben de Kırıkkale üniversitesi Keskin Meslek Yüksek Okulu Mahalli İdareler (ZABITA) bölümü mezunuyum.
Benim okuduğum bölüm Türkiye'de tek Belediye Zabıta personeli yetiştiren yer... Ama ne yazıkki belki memurlar.net ziyaretçileri de bunları ilk defa duyuyordur ve çok acı bir durum ki günümüzde şehir içi trafik kontrollerinin bile Zabıta memurlarına verilmesi gündemde iken ve hatta bazı belediyeler bunu uygulamaya bile başlamışken neyazıkki bizlerin üniversiteli zabıtaların varlığından Belediyeler ve Devlet Personel Başkanlığı dahil hiç kimsenin haberi yok....
Siz istemezmisiniz caddelerde sokaklarda pazarlarda her yerde karşılaştığınız zabıta memurlarının insan psikolojisini gayet iyi bilen bu işin üniversitesini okumuş insanlar olmasını....
Hepinize saygılar sunuyorum...
Kaynak: http://www.ekitapyayin.com/id/026/04.htm
"Haberi Gönder" yoluyla haberi yazan: Zabıta