Recep ÖNAL:Kirada oturuyorum Tofaş'a biniyorum

Haber Giriş : 23 Mart 2005 04:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüce Divan'da dün eski Devlet Bakanı Recep Önal ve Hüsamettin Özkan, savunmalarını yaptı. Önal savunmasında eşinin öğretmen olduğunu, halen kirada oturduğunu ve üzerine kayıtlı 1991 model Tofaş marka bir arabasının bulunduğunu söyledi. Önal, ?Menfaat temin edecek işim olmadı' dedi.

YÜCE Divan'daki yargılamalarına devam edilen eski Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ile Recep Önal, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Eşinin öğretmen olduğunu, halen kirada oturduğunu ve üzerine kayıtlı 1991 model Tofaş marka bir arabasının bulunduğunu anlatan Önal, arabasının dışında bir mal varlığının bulunmadığını söyledi. Önal, herhangi bir menfaat temini yaratacak hiçbir eylem ve işinin olmadığını anlattı.

ARKADAŞ DESTEĞİ:

Özkan ile Önal'ın Türkiye Halk Bankası'nı zarara uğrattıkları ve görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılanmalarına Yüce Divan'da devam edildi. Yargılamanın bu oturumuna, Özkan ve Önal'la avukatları katıldı. Eski bakanlar İstemihan Talay ile Metin Bostancıoğlu ve eski Meclis Başkanvekili Ali Ilıksoy, eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan da duruşmayı izledi. Yüce Divan yargılamasına Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin başkanlık etti. İddia makamında da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok yer aldı.

KREDİ RİSKİ HER YERDE VAR:

Recep Önal savunmasında, kredi riskinin dünyanın her yerinde olduğunu anlatırken, gözetim ve denetimin bunu yok etmeyeceğini kaydetti. Halk Bankası'ndan sorumlu bakana bu suçun yöneltilmesinin altında ancak kasıt bulunabileceğini söyleyen Önal, Halkbank hakkında hazırlanan raporların vakit geçirilmeksizin işleme konulduğunu söyledi. Halk Bankası'nın toplam 48 iş günü sorumluluk alanında kaldığını anlatan Önal, bu süre içinde Halk Bankası ile ilgili sadece 1 yazı geldiğini ve bu yazı doğrultusunda ilgililerin yargıya intikal ettirildiğini bildirdi.

7 TANIK DİNLENECEK:

İddia makamında bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Eski Devlet Bakanı Güneş Taner, Eski Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Oduncu ve eski Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in de aralarında bulunduğu 11 kişinin tanık olarak dinlenmesini istedi. Yüce Divan heyeti, eski Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in de aralarında bulunduğu 7 kişinin tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Yargılama 19 Nisan'a bırakıldı.

İmza yetkisi Taner'deydi ben suçu kabul etmiyorum

ESKİ Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Yüce Divan'daki savunmasında Bankalar Yeminli Murakıplarınca Türkiye Halk Bankası ile ilgili raporların Başbakanlık Teftiş Kurulu'na inceletmesi nedeniyle denetimin 2 yıl geciktirildiği iddiasını yanıtladı. Özkan, Halk Bankası yöneticilerinin imza yetkisini Bankalar Yeminli Murakıplarının raporlarına rağmen kaldırmadığı iddiasına yönelik olarak, banka yetkililerinin imza yetkisini kaldırma konusunun Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in sorumluluk alanına girdiğini belirtti. Özkan, ?Hem yasal koşulları gerçekleşmediğinden hem de imzadan yetkili olmadığımdan bu suçu kabul etmiyorum' dedi. Halk Bankası yöneticileri hakkında hazırlanan raporlara rağmen, işlemlerin yapılmasını geciktirdiği iddiasına karşılık Özkan, kendisinden izin alınmadan Halk Bankası için hazırlanan 5 raporun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini anlattı. Özkan, bu dosyalar hakkında görevsizlik kararı verildiğini anımsattı. Raporlarda, savunmaların olmadığını tespit ettiğini söyleyen Özkan, ilgililerin savunmalarının alınmasını istediğini anlattı. Sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Yüksek Denetleme Kurulu'nca incelenen 12 rapordan ikisinde Halk Bankası yöneticilerine suçlama bulunduğunu söyleyen Özkan, birinci rapor hakkında 1 gün sonra, ikinci rapor hakkında 13 gün sonra soruşturma izni verdiğini bildirdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber