Yazma eserler kurumu başkanlığı kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2010 20:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- Kültür mirası yazma ve eski harfli nadir basma eserleri toplayıp, korumak üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı oluşturulmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununa göre, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak merkezi İstanbul'da kurulacak olan Başkanlık için Ankara, İstanbul ve Konya'da bölge müdürlükleri oluşturulacak.

Yazma eser kütüphanelerinin, alanında uzmanlaşmış birimler olarak etkin şekilde hizmet vermesini sağlayacak olan Kurum, kültür mirası yazma ve eski harfli nadir basma eserlerin toplanması, korunması, sağlıklı biçimde geleceğe ulaştırılması ile bilim, kültür ve sanat dünyasının hizmetine sunulmasına yönelik faaliyetlerde bulunacak.

Bu çerçevede, kütüphanecilik standartları geliştirilecek, fiziki koruma ve güvenlik şartları oluşturularak eserlerin sağlıklı bir şekilde saklanması sağlanacak. Eserlerle ilgili çeviri, sadeleştirme ve tıpkıbasım çalışmaları ile içerik incelemeleri yürütülecek, desteklenecek ve yapılan çalışmalar yayımlanacak.

Yazma eserlerin orijinal dilinde matbu harflerle yazılması, eserlerin dijital ve dijital olmayan ortamlarda arşivinin oluşturulması, eserlerin tanıtılmasının sağlanması da Kurumun faaliyetleri arasında yer alacak.

Kurum, hat, tezhip, ebru, ciltçilik gibi geleneksel Türk el sanatlarıyla ilgili eğitim programları düzenleyecek, eserlerin tespit ve tescil işlemlerini yapacak.

Başkan, 4 yıllık süre için atanacak. Bölge müdürü, ana hizmet birimi daire başkanı, yazma eser uzmanı ve yazma eser uzman yardımcısı kadroları oluşturulacak.

Başkanlık, görev ve hizmetleriyle ilgili döner sermaye işletmesi kurabilecek, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma, etüt, film ve proje gibi işleri yerli ve yabancı gerçek veya tüzel kişilere sözleşme ile yaptırabilecek.

Kurum, görev alanına giren konularda üniversiteler veya uzman kurum ve kuruluşlardan danışmanlık hizmeti de satın alabilecek.

Bütün işlemler, düzenlenen kağıtlar, damga vergisi ve harçtan müstesna tutulacak kurum, taraf olduğu davalarda ve icra takiplerinde yargı harçlarından ve teminat yatırma mükellefiyetinden muaf olacak.

İllerde belirlenen kütüphanelere ait eserler ve buralardaki demirbaşlar, Kuruma devredilecek.

Tasarı, Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının merkez teşkilatına 197, taşra teşkilatına 165 olmak üzere 362 kadro ihdas edilmesini öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber