3 yılda 100 bin kamu personeli yurt dışında diyar diyar gezdi!!!

Haber Giriş : 24 Mart 2005 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokrasi "Tasarruf" dinlemedi. Leyleği havada gören 100 bin kamu personeli yurt dışında diyar diyar gezdi. 122 milyon dolarlık harcırah faturasına kızan Başbakan duruma el koydu.

GİZLİ YAZIYLA "TASARRUF" UYARISI

Başbakan Tayyip Erdoğan, bürokratların yurt dışı seyahatleriniı mercek altına aldı. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, 104 kamu kuruluşuna gizli bir yazı göndererek, "Seyahat giderleriniz artıyor. Tasarruf Genelgesi'ne riayet edin" uyarısı yaptı. Dinçer bu kuruluşlardan yurt dışına gönderdikleri personel sayısı ve yapılan masraflar hakkında bilgi istedi. Gelen cevaplar, üst kurullar da dahil olmak üzere 104 kamu kurumunda çalışan personelin son 3 yılda leyleği havada gördüğünü belgeledi.

KAMU 2004'TE KEMER GEVŞETMİŞ

Buna göre, 3 yılda 100 bin personel yurt dışına gönderildi. Devlet bunlar için 122 milyon dolar harcama yaptı. Sadece geçen yıl yurt dışına giden personel sayısı 31 bin 655'e, harcama miktarı da 42 milyon dolara fırladı. Kısa bir süre faaliyette kalan Şeker Kurumu'nun bile bu sürede, 10 kişiyi yurt dışına gönderip 39 bin dolar harcadığı ortaya çıktı. En çok yurt dışı harcama yapan kurumlar arasında TRT ilk sıralarda. TRT 3 yılda bin 411 personelini dış seyahate gönderip bir milyon 281 bin dolar harcadı.

* * *

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tasarruf genelgesine rağmen yurt dışı seyahatlerinden vazgeçmeyen bürokratları mercek altına aldı. Erdoğan, Müsteşar Ömer Dinçer imzasıyla kamu kurumlarının geçici görevle yurt dışına gönderdiği bürokratlara yapılan masrafların giderek artması üzerine özerk kurumlar da dahil olmak üzere 104 kamu kurum ve kuruluşundan ayrıntılı gezi raporu istedi. Kurumlardan gelen seyahat dökümleri, geçtiğimiz 3 yılda yaklaşık 100 bin kamu personelinin yurt dışı seyahate çıktığı, bu gezilerin devlete maliyetinin 122 milyon doları bulduğu ve bürokratın seyahat eğiliminin de giderek arttığı sonucunu ortaya çıkardı. Başbakanlık, 5 sayfalık gezi listesini tüm kurumlara gönderip, "Seyahat giderleriniz artıyor. Tasarruf genelgesine riayet edin" uyarısı yaptı.

TASARRUFU UNUTTUNUZ

Başbakanlık'taki istatistik çalışması, 2002 yılında oldukça yüksek olan yurt dışı seyahat giderlerinin 2003 yılında tasarruf genelgesi sayesinde azaldığı, ancak 2004 yılında bürokratların tasarrufu gevşeterek yeniden dış seyahatlere hız verdiğini ortaya koydu. Bunun üzerine 8 Mart'ta Müsteşar Ömer Dinçer imzasıyla kurumlara yazı gönderilerek, "Dış seyahat giderlerinde belirgin bir artış olduğu görülmektedir. Dış gezilerin en az seviyede tutulmasına özen gösterilmesi ve tasarruf genelgesine azami ölçüde riayet edilmesi gerektiği bilginize sunulur" uyarısında bulunuldu.

BAŞBAKANLIK UYARDI

Tercüman'ın elde ettiği 5 sayfalık seyahat listesine göre, üst kurullar da dahil olmak üzere 104 kamu kurumu 2002 -2004 dönemini kapsayan 3 yılda yaklaşık 100 bin personelini yurt dışına geçici görevle gönderdi. Bu personel için devletin bütçesinden yapılan harcama ise 122 milyon doları buldu. Tabloya göre, 2003 yılında yayınlanan tasarruf genelgesinin de etkisiyle yurt dışına gönderilen personel sayısı 2002 yılına göre 37 bin 136'dan, 30 bin 883'e, masraf tutarı da 39 milyon 223 bin dolardan, 38 bin 600 dolara geriledi. Ancak 2004'te durum değişti. Yurt dışına giden personel sayısı 31 bin 655'e, bunların yaptığı harcamalar da zirve yaparak 42 milyon 476 bin dolara fırladı.

TAPU KADASRO GİTMEMİŞ

Ortaya çıkan tabloya göre Tapu Kadastro, Aile Araştırma Kurumu ve Yüksek Denetleme Kurumu dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları elemanlarını herhangi bir nedenle yurt dışı seyahate gönderdi. Kısa bir süre faaliyette kalan Şeker Kurumu bile bu kısa zamanda 10 personelini yurt dışına gönderip 39 bin dolarlık seyahat harcaması yaptı. Bazı kurumların seyahat harcamalarındaki yüzde 500'leri aşan artış ise dikkat çekici bulundu.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber