Sergi açan 3 öğrenciye ceza yargıdan döndü/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ocak 2011 10:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden 3 öğrenci, ?8 Mart? gününde okul kafetaryasında açtıkları 45 dakika süren fotoğraf sergisi nedeniyle yarı yıl okuldan uzaklaştırıldı. Mahkeme, bu kararı durdurdu

Sergi nedeniyle ceza alan Şeyda Şahin ve Neslihan Cihan, bir sohbet toplantısına katıldığı için ceza alan diğer üniversite öğrencisi Ulaş Karaşar ile birlikte.

İsmail AKDUMAN, Murat SANDIKÇI Samsun DHA

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Mühendisliği 2'inci sınıf öğrencisi Neslihan Cihan ve 2 arkadaşının, geçen ?8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle okul kafetaryasında 45 dakika süren fotoğraf sergisi başlarına dert açtı.

Üç öğrenci okul disiplin kurulu tarafından bir yarı yıl okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Neslihan Cihan (21) ve 2 kız arkadaşı, disiplin kurulunun bu kararını idari mahkemeye taşıdı. Mahkeme de kararı bozarak, 3 öğrencinin okula dönmesine karar verdi.

Neslihan Cihan, ?Kadınların gördüğü baskı ve şiddete dikkat çekmek için öğle tatilinde fotoğraf sergisi açtık. Böyle bir sebepten okuldan uzaklaştırılıp eğitim hakkımız engellendi? dedi.

Neslihan Cihan, Matematik Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Şeyda Şahin (22) ve Ziraat Mühendisliği 4'üncü sınıf öğrencisi İlayda Çengel (19), geçen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle fakülte kafeteryasında, çeşitli dergilerde yayınlanan kadın fotoğraflarından oluşan sergi açtı.

45 dakika sürdü

Öğle tatilinde gerçekleştirilen ve yaklaşık 45 dakika kafeteryada açık kalan sergi daha sonra toplandı. Ancak, Üniversite yönetimi 3 öğrenci hakkında ?izinsiz resim sergisi açtıkları' gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan başkanlığında toplanan Üniversite Disiplin Kurulu, Haziran ayında aldıkları kararda 3 öğrenciye ?Yüksek Öğretim Kurumlarından bir yarı yıl uzaklaştırma' cezası verdi.

Bunun üzerine Neslihan Cihan ve arkadaşları Samsun 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurarak alınan kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. 10 gün önce İdare Mahkemesi, öğrencilerin ?maddi ve manevi yönden olumsuz olarak etkileneceği ve telafisi imkansız zararın doğacağı açık olduğundan' yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından tekrar üniversiteye dönen öğrenciler sınavları kaçırdıkları için mağdur oldu. Neslihan Cihan, üniversitelerde baskıların arttığını ileri sürerek şunları söyledi: ?Biz kadınlara karşı uygulanan şiddetedikkat çekmek için kadın fotoğraflarının yer aldığı sergi açtık. Üniversite yönetimi yaklaşık 250 arkadaşımıza soruşturma açıp cezalar verdi.?

Şeyda Şahin de ?Sorunları anlatmak isteyince soruşturma açılıyor? diye konuştu.

Karikatür cezası

Tıp Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi Ulaş Karaşar ise öğlen amfide toplantı yapmaktan ceza almış. Karaşar, ?Toplantıda kriz üzerine sohbet ediyorduk. 7 kişi bir yarı yıl, 15 kişi de 1 hafta uzaklaştırma cezası aldı. 7 kişi mahkeme kararıyla 3 hafta sonra tekrar okula geri döndük? dedi.

Ayrıca, YÖK'ü protesto eden karikatür sergisi açan 8 öğrenciye daha soruşturma açıldığı belirtildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber