YAŞ mağdurlarına EMİNSU modeli

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Ocak 2011 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 12 Eylül referandumunda Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarına itiraz yolunun açılmasının ardından harekete geçti. 1637 YAŞ mağduruna iade-i itibar sağlayacak tasarıya son şekli verildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Adalet Bakanlığı'nda hazırlanan tasarının önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sevk edilmesi bekleniyor. Tasarı yasalaştığında, YAŞ kararları ile ordudan atılan subay ve astsubaylar emsalleri gibi emekli edilerek tazminat ve ikramiye alacak.

EMİNSU için 4 düzenleme

Hak iadesinde, EMİNSU'lar modeli incelendi. 27 Mayıs darbesini yapan cunta, 7 bine yakın subayı ihraç etmişti. Bu subaylar Emekli İnkilap Subayları Derneği'ni (EMİNSU) kurarak haklarını aradı. 5 Ağustos 1960'da çıkarılan bir yasa ile EMiNSU üyelerine 25 yıl çalışmış sayılarak emekli aylığı bağlandı. 13 yıl sonra yeni bir yasa ile atılan askerler 30 yıl çalışmış gibi değerlendirildi. 10 Kasım 1981'de bir yasa daha çıktı ve 40 yıl çalışmış gibi emekli aylığı bağlandı. Darbeden 32 yıl sonra dördüncü bir yasa daha çıkarıldı. ?Göreve devam etselerdi elde edecekleri mali hakları' verildi. Tasarı yasalaştığında, yıllar önce ordudan atılıp şu anda emeklilik yaşına ulaşanlar, emekli olan emsallerinin aldığı hakların tamamını alarak emekli olacak. Harp okulundan mezun olanlar devresi olan kıdemli albaylar gibi, sınıf okullarından mezun olanlar devresi kıdemli başçavuşlar gibi emekli edilecek. Emekli ikramiyesi ve emekli maaşının yanısıra tazminat ödenecek.

Ölenlerin hakları çocuklarına

Ordudan atıldıkları halde emeklilik yaşına ulaşmayanlar isterlerse eski statüleri ile eşdeğer devlet kadrolarına atanacak. Yasa çıktıktan sonra 60 gün içinde atama isteğinde bulunmayanlar, emsallerinin hizmet süresi ile unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğini istemiş sayılacak. Emeklilik süresini tamamlamamış bulunan ve herhangi bir kamu görevinde istihdam edilmeyenlere 25 fiili hizmet yılı üzerinden emeklilik aylığı bağlanacak. Emeklilik yaş haddini doldurduğu halde vefat eden mağdurların aylığı dul ve yetimlerine bağlanacak. Tasarının yasalaşması ile birlikte YAŞ mağdurları MSB'ye bağlı sosyal tesislerden aileleri ile birlikte yararlanabilecek. Emekli ordu mensubu kimlik kartı, kamu pasaportu ve beylik silah sahibi olabilecekler. Askeri hastanelerden de istifade edecekler.

Seçkin ERGÜN/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber