Kadroların boş kalacak olmasının nedeni Sağlık Bakanlığıdır
Bilindiği üzere, çok az istisna dışında, 4/B'li personelin istifa ederek yeni bir 4B'li sözleşmeli personel kadrosuna atanması mümkün değildir. Ancak önemli olan bu kontrolün nasıl yapılacağıdır. ÖSYM'nin elinde, kimin çalışıp kimin çalışmadığına dair bir veri olmadığı için bu kontrolü yapması mümkün değildir. Sağlık Bakanlığının ise bu yönde bir imkan var idi fakat bunu kullanmadı. Bakanlık yerleştirmeleri kendisi yapmak yerine, ÖSYM'ye yaptıracağından bir çok kadro boş kalacak.
Uzun süredir kadroların boş kalması konusuna değinmekteyiz.
Bir çok kamu kurumu, genel bir düzenleme ile çözüm bulunmayınca, kendileri pratik çözüm üretmiştir. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, SGK 4B'li yerleştirme işlemlerini kendisi yapmaktadır. Bu kurumlar yerleştirme yaparken, il müdürlükleri vasıtaysıyla kontrol yapabilmektedir. Bu nedenle de daha ilk aşamada kadroların boş kalmasının önüne geçilmektedir.
Bu konuda en kötü bilgi birikimine sahip olmayan ve hiçbir alt yapısı bulunmayan kurum ÖSYM'dir. Sağlık Bakanlığı, yerleştirme işlemlerini ÖSYM'ye havale etmekle, bir kez daha, kadroların boş kalmasını kabul etmiş durumdadır.
Oysaki Sağlık Bakanlığı, 4B'li yerleştirme işlemlerini kendisi yapabilir, başvurular il sağlık müdürlüklerine yapılırken, başvuranın çalışıp çalışmadığı veya yönetmelikte yer alan 3 istisna kapsamına girip girmediğini kontrol edilebilirdi. Yerleştirmeyi ÖSYM elektronik ortamdan yapacağı için böyle bir imkan bulunmamaktadır.
Bu nedenle hem Sağlık Bakanlığında hem de üniversitelerde çalışmakta olan 4B'li personel de başvuru yapacak, ancak bu kişiler yerleşmesine rağmen, mevzuat gereğince atanamayacak ve kadrolar boş kalacaktır.
Sağlık Bakanlığının, yerleştirmelerin nasıl yapılacağı konusundaki kararı, hizmet gerekleri ve kamusal yarar açısından, çok kötü bir karardır. Bu saatteQn sonra zor olmakla birlikte, eğer bir imkanı var ise bir an önce bu yol değiştirilmelidir.