Polisten, engelliye pozitif ayrımcılık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2011 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EMRULLAH BAYRAK

Emniyet, engellilere yönelik güvenlik hizmetlerinde 'pozitif ayrımcılık' dönemi başlattı. Buna göre başka bir yere götürülmesi gerekmedikçe tanık veya şüpheli durumundaki engellinin ifadesine bulunduğu yerde başvurulacak. Gözaltına alındığında güleryüzle karşılanacak ve işlemleri seri şekilde yürütülecek.

Türkiye'de yaklaşık 8 milyon engelli var. Yasal düzenlemeler ve teknolojik gelişmelerle hayat standardı yükselen engellilere toplumun bakışı 10 yıl öncesine göre çok daha farklı. Sosyal hayatta kendine daha fazla yer bulan engellilerin en önemli sorunlarından biri de güvenlik hizmetleriyle ilgili. Yaşanan sıkıntıları dikkate alan İçişleri Bakanlığı, bu konuda örnek bir çalışmaya imza attı. Engellilere yönelik güvenlik hizmetlerini içeren bir genelge yayımlayan bakanlık, söz konusu vatandaşlara ani tepki ve müdahaleden kaçınılmasını istedi. Genelgeye göre artık tanık veya zanlı durumundaki engellinin ifadesine, başka bir yere götürülmesi gerekmedikçe bulunduğu yerde başvurulacak. Gözaltına alınan engelliye güler yüzlü ve iletişime açık bir yaklaşım sergilenecek, işlemler seri şekilde yürütülecek.

81 ilin valiliğine gönderilen genelgede, polis tarafından gün içinde yapılan 'durdurma, kimlik sorma, önleme araması, yol kontrolü gibi kolluk işlemleri' sırasında engelli çocuğu bulunan vatandaşların, yönlendirme ve bilgilendirmelerinin dikkate alınması istendi. Engelliler için güvenlik hizmetlerini iyileştiren genelgeye göre sürücü belgesi, pasaport, araç tescil işlemi veya parmak izi vermek gibi idari işlemleri sebebiyle polis birimlerine gelen engelliye öncelik tanınacak. Gözaltına alınan engelli, psikolojik ve sosyal desteğe ihtiyaç duyuyorsa savcılığın talimatı doğrultusunda bu hizmetlerden yararlanabilecek. Fiziksel engelli vatandaş, herhangi bir kolluk işlemi için yasal zorunluluk olmadıkça polis birimlerine çağırılmayacak. Görevli personel, engellilere yönelik gereken duyarlılığı gösterecek, gerektiğinde yapılan işlemlerde bu kişilere öncelik tanınacak. Ayrıca polis merkezleri, engellilere göre yeniden dizayn edilecek. Binaların giriş ve çıkışları ile asansör, WC gibi iç mekânları, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gözden geçirilecek ve gerekli iyileştirici tadilatlara başlanacak. Engelli vasıtalarının geçmesini önleyen unsurların kaldırımlarda bulundurulmaması için gereken tedbirler alınacak. Engellilere ayrılmış park alanlarının diğer vatandaşlar tarafından işgal edilmesine izin verilmeyecek. Polis, zihinsel veya psikolojik engelli bireyleri, özellikle çocukları rahatsız etmeyecek şekilde uygulama yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber