Zonguldak'ta belediye başkanı Posbıyık'ın 6 ay ila 1 yıl cezası isteniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2011 17:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Zonguldak'ın Ereğli İlçe Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 12 Eylül referandumu öncesinde ilçenin giriş ve çıkışlarına 'Hayırlı Ramazanlar', 'Termik Santrale Hayır', 'OYAK Yönetimine Hayır' yazılı pankartların vatandaşı yönlendirdiği gerekçesi ile mahkemede ifade verdi. Posbıyık'ın 6 ay ila 1 yıl arası cezası isteniyor.

12 Eylül tarihinde gerçekleştirilen Anayasa Değişikliği Referandumu süreci öncesinde Karadeniz Ereğli'nin çeşitli noktalarına asılan 'Hava Kirliliğine Hayır', 'Termik Santrale Hayır', 'Hayırlı Ramazanlar' pankartlarının, 'referandumda hayır' sloganını çağrıştırdığı iddiası ile hakkında şikâyette bulunulan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, mahkemeye çıkarıldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Karadeniz Ereğli İlçe Başkanlığı tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan şikayet üzerine geçtiğimiz haftalarda savcılık makamınca ifadesine başvurulan ve bugün de ilk duruşmaya çıkan Başkan Posbıyık, duruşma sonrası basın mensuplarına bilgiler verdi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, gazetecilerin sorusu üzerine şu açıklamalarda bulundu: "AK Parti İlçe Başkanı tarafından referandum sürecinden önce köprülere astığımız 'Hava Kirliliğine Hayır', 'Termik Santrale Hayır', 'Hayırlı Ramazanlar' pankartlarımız vardı. Bu pankartların 'Referandumda Hayır' sloganını çağrıştırdığı iddia edilerek hakkımda suç duyurusunda bulunuldu. Bu şikayet üzerine önce Savcı Bey'e ifade verdim. İlgili maddeye göre altı ay ile bir sene arasında ceza alma talebiyle yargılanıyorum. Bugün de mahkeme karşısına çıktım. Bugün de aynı sorular soruldu. Biz de ifademizde bu yazılarımızın kesinlikle bir sosyal proje olduğunu, Karadeniz Ereğli'de, Demir-Çelik Fabrikaları'nın havayı kirletmesi sebebiyle ve termik santraller bölgeye yapılmak istendiği için, bunlardan çocuklarımızın ve torunlarımızın da olumsuz yönde etkilenmelerini önlemek için sürekli olarak mücadele verdiğimizi, hala da bu konularla ilgili protesto hareketlerimize devam ettiğimizi, bölgedeki insanlarımızın sağlığını düşündüğümüzü anlattım. Ayrıca bizim sadece sosyal içerikli bir proje yapmamıza rağmen ve Zonguldak'ın her yerinde referandum süresi boyunca "hayır" yazmasına rağmen bir tek benim yargılandığımı hatırlattım. Ereğli'de yaşayan vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın kanser illeti ile karşı karşıya kalmamaları için gerekli mücadeleyi yaptığımızı anlattım. Hatta takdir edilmem gerektiğini ifade ettim. Ayrıca kaymakamlığın ikazı üzerine söz konusu afişleri indirdiğimizi, yazılı olarak da ilgili makamlara bunu bildirdiğimizi söyledim. Kaymakamım da teşekkür etti ve hiçbir işlem kalmadı, dedi. Ama ilerleyen zamanlarda savcılık tarafından çağrılınca kaymakamımıza durumu anlattığımı ve onun da şaşkına döndüğünü belirttim. Bu olayın zaten kapanmış olduğunu dilimiz döndüğü kadar anlattık. Sayın hakim de Mart ayında tekrar beni mahkemeye çağırdı. Olay budur. Hukukun üstünlüğüne inanıyorum ve yaptığım bütün işlemlerin hesabını vermeye hazırım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber