Savcılık aracına taksimetre takıldı

Haber Giriş : 30 Mart 2005 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın mahkemelerin hızını artırmaya yönelik teknik faaliyetleri devam ederken, yargının yükünü çeken adliyeler de kendini yeniliyor.

Personelin vatandaşa karşı tutum ve davranışından, binalardaki koridorlara kadar ?mahkeme duvarı' imajı silinmeye çalışılıyor. İstanbul ile Kocaeli arasında köprü durumunda bulunan Gebze Adliyesi bu değişimi yaşayan önemli adliyelerden biri. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, adliyenin keşif ve icra işlemlerinde kullanılan ve daha çok avukat ve vatandaşlara hizmet veren araca taksimetre taktırdı. Bu sayede araç ücreti ile ilgili mağduriyetlerin son bulması bekleniyor. Başsavcılık ayrıca vatandaşları rahatlatmak için de müzik sistemi kuracak. Gebze Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, Toplam Kalite Yönetimi kapsamında ISO 9001 belgesi almak için çalıştıklarını belirtiyor.

Son yıllarda Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında yargının yükünün hafifletilmesi için önemli adımlar atıldı. Reformun en önemli ayağını adliye personelinin verdiği hizmetin kalitesinin artırılması oluşturuyor. İstenen kalitenin yakalanması için bazı cumhuriyet başsavcılıklarının çalışmaları dikkat çekiyor. Kocaeli'nin 500 bin nüfuslu Gebze ilçesinin adliyesi diğer adliyelerden biraz daha farklı. Adliyede yapılan en önemli reform, savcılık arabasına taksimetre takılması. Keşif ve icra işlemlerine gidilirken kullanılan araçlarda yaşanan mağduriyetleri önlemek için Adalet Bakanlığı'ndan temin edilen savcılık arabasına taksimetre konulmuş. Araç 9 ayda yaklaşık 22 milyar lira para kazandırdı. İstanbul Barosu avukatlarından Ozan Kayahan, taksimetreli savcılık arabasını görünce oldukça şaşırdığını dile getiriyor. İstanbul'da icra ve keşif işlemleri için bazı yerlerde savcılık arabalarının bazı yerlerde ise taksilerin kullanıldığını belirten Kayahan, ?Avukat arkadaşların genel sıkıntısı, icra dairelerinin yol masrafı için farklı ücret tarifesi belirlemesi.? diyor. Boğaziçi Avukatlar Derneği, Başsavcı İbrahim Bağcı'ya teşekkür plaketi vermeye hazırlanıyor.

Gebze Adliyesi'nde vatandaşın çekinmeden derdini anlatması için Başsavcılığın kapısı sürekli açık. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında kurulan ?gebze.adalet.gov.tr? sitesinde ise hakim, katip gibi personele ait makale yayınlanıyor. Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, Toplam Kalite Yönetimi çerçevesinde ISO 9001 belgesi almak için çalıştıklarını belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber