6 milyon emeklinin gözü zam için Köşk'te

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Şubat 2011 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

2.5 AYLIK TORBA YASA MARATONU BİTTİ

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak nitelenen Torba Yasa, işçiden memura borçludan alacaklıya tüm kesimler için yeni bir dönem başlattı. Devlete borcu olanların 2 ay içinde başvurması gerekiyor

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen vergi ve prim alacakları başta olmak üzere bütün devlet alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasa tasarısının TBMM'deki 2.5 aylık maratonu bitti. İşçiden memura, borçlulardan alacaklılara kadar birçok kesimi ilgilendiren önemli düzenlemeler içeren yasa, Köşk onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak nitelenen yasa, yayınlanır yayınlanmaz vatandaşlar başta vergi ve prim borçları olmak üzere devlete olan tüm borçlarını yapılandırabilecek. Bunun için 2 ay içinde başvuru yapmak gerekecek.

18 AY TAKSİT İMKANI TANINDI

Yapılandırma ise 31 Aralık 2010'a kadar ödenmeyen her türlü vergi, trafik cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, belediyelerin su alacaklarını kapsıyor. Ödemeler ikişer aylık dönemler halinde, 18 eşit taksitte ödenecek. Böylece hem vergi hem de prim borcu olanlar bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek. Ödemeler kredi kartıyla da yapılabilecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekiyor.

ÜNİVERSİTEYE YENİDEN DÖNÜŞ İMKANI

Torba Yasa borçların yeniden yapılandırılmasının yanında öğrenci affından 12 Eylül mağdurlarına borçlanma hakkına kadar birçok yeni düzenlemeyi de getiriyor. Yasaya göre yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 ay içinde başvurarak öğrenimlerine yeniden başlayabilecekler.

STAJ KOLAYLAŞIYOR

Yasanın getirdiği diğer bazı düzenlemeler şöyle: Çıraklar, stajyer öğrenciler genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Kot taşlama işçileri meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere SGK aylık bağlayacak. 10'dan fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde de staj uygulaması yapılabilecek.

12 EYLÜL MAĞDURUNA YENİ İMKAN

12 Eylül mağdurları gözaltında kaldığı süre kadar borçlanabilecek. Belediyelerin ihtiyaç fazlası işçileri başka kurumlara aktarılabilecek. İş yerinde vergi levhası asma zorunluluğu kalkacak. Sözleşmeli personel sendika kurabilecek, bunlara üye olabilecek. Vergi borcu nedeniyle hakkında haciz işlemi bulananlar yurtdışına çıkabilecek. ? EKONOMİ SERVİSİ

DOĞUM YAPAN MEMURA 2 YIL İZİN

Torba Yasa'yla memurların özlük haklarında da önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre doğum yapan kadın memur, normal doğum iznini bitirdikten sonra 2 yıl da ücretsiz izin kullanıp daha sonra memuriyete dönebilecek. Eşi doğum yapan erkek memur aynı izni kullanıp çocuğunu büyütebilecek.

HAMİLEYE GECE NÖBETİ YOK

Kadın memurlara, doktor raporu varsa hamileliğin 24'üncü haftasından önce yoksa 24'üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti, gece çalışması, vardiya yazılamayacak. Engelli memurlar kendisi istemiyorsa, gece nöbeti tutmayacak, gece vardiyasına bırakılamayacak.

EVLAT EDİNEN MEMURA DA TEŞVİK

Torba yasayla evlat edinmeye de teşvik geldi. 3 yaşın altındaki bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek memur 24 ay boyunca ücretsiz izin alabilecek. Ücretsiz izin dönemini bitiren memur, 10 gün içinde görevinin başına dönecek. Mazeretsiz olarak bu sürede dönmeyen ?memuriyetten çekilmiş' sayılacak.

MEMURA SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ

Memurun yaşadığı il dışına izinsiz çıkması, yasaklanmış yayın bulundurması, toplu dilekçe ve şikayette bulunması artık disiplin suçu sayılmayacak. Memurlar bir yıl içinde 6 ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak başka bir kurumda geçici görevlendirilebilecek. Sendika üyesi kamu çalışanlarına 3 ayda bir 45 TL toplu görüşme primi ödenecek.

İşsizlik parasına kolaylık

Torba Yasa ile kısmi süreli çalışanların işsizlik parası almasına engel teşkil eden düzenleme İşsizlik Sigortası Kanunu'ndan çıktı. Buna göre işten çıkarılmadan önce ?son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik primi ödemiş olma' koşulu kalktı. Fon'dan istihdamı teşvik için kaynak sağlanması da hükme bağlandı.

6 milyon emeklinin gözü zam için Köşk'te

Torba Yasa'nın kabul edilmesinin ardından gözler Çankaya Köşkü'ne çevrildi. Yaklaşık 6 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin, şubat ayı maaşlarını ?zamlı' alabilmesi için, tasarının Köşk tarafından bugün onaylanması gerekiyor. Yasanın kabul edilmesi ile birlikte, emeklilere yüksek zammında yolu açılmış oldu. Tasarıda yer alan hükümlere göre, işçi ve esnaf emeklilerine, ocak ayı başından itibaren aylık 60 liralık zam yapılacak. Tasarı yasalaşmadığı için yaklaşık 6 milyon emekliye geçtiğimiz ay zamsız maaş ödemesi yapılmıştı. Şubat ayı itibariyle emekliler 60 artı 60 zammı hak ettiler. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şubat ayı maaşlarının zamlı olarak ödenmesi için gerekli hazırlıklarını yaptı. Ancak ödemelerde zaman sorunu yaşanıyor. Şubat ayı maaşlarının zamlı ödenmesi için, yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor. ? HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

GÜL'DEN TİCARETİN YENİ ANAYASASINA ONAY

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yeni Türk Ticaret Kanunu'nu onayladı. Yeni yasa 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Bin 535 maddelik yeni yasa, 1 Temmuz 2012'den itibaren ticari yaşamı önemli ölçüde değiştirecek. Yeni kanunla şirketlere yönelik mali ve muhasebe denetimi sıklaşacak. Tasarı yasalaştığında özellikle anonim şirketlerin attıkları her adımda mali müşavirden rapor alması gerekecek. Yeni dönemde tek kişi bile şirket kurabilecek. Her şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Kamyon ve dolmuşlardaki tampon yazıları kaldırılacak. Bileşik faiz uygulamasına son veren yasa uygulamaya girdiğinde artık şehirlerarası yolculuklarda kötü kokan yiyecek veya canlı hayvan taşınamayacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber