YAŞ tasarısı 1543 kişiyi kapsıyor
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ilişiği kesilen subay ve astsubaylara emeklilik hakkı sağlayan tasarı, TBMM Başkanlığına sunuldu. TSK Personel Yasası'nda değişiklik getiren 3 maddelik tasarıya göre, YAŞ kararıyla disiplin ve ahlaki gerekçelerle TSK ile ilişiği kesilmiş subay ve astsubayların, yasanın yayım tarihinden itibaren 60 gün içinde Milli Savunma Bakanlığı'na başvurması gerekiyor. Bakanlıkta kurulacak komisyon bu başvuruları inceleyecek ve en geç bir yıl içinde kabul veya ret kararı alacak. Komisyon incelemesi sırasında Genelkurmay, ilgilinin atılmasına ilişkin kararını dayandırdığı belgeleri 1 ay içerisinde bakanlığa gönderecek. Başvurunun kabul edilmesi halinde subayastsubayın intibakları yapılacak ve arada geçen süreye ilişkin sosyal güvenlik primleri, kurumlarınca karşılanacak. Emsallerinin emekli olması halinde, general ve amiral olarak emekli olan subaylar ile subaylığa geçtikten sonra emekli astsubaylar hariç, devre arkadaşlarını kıdemi üzerinden hesaplanacak emekli maaşı bağlanacak. YAŞ kararıyla ilişikleri kesildiği tarihteki rütbe ve kıdemleri üzerinden emekli kimlik kartı verilecek. Böylece bu subay ve astsubaylar da devre arkadaşları gibi orduevlerine gidebilecek.
YAŞ TASARISI 1543 KİŞİYİ KAPSIYOR
(AA) Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ilişiği kesilen subay ve astsubaylarla ilgili tasarının bu kişilerin ya kamu hizmetine dönmeleri ya da emekli olmalarını öngördüğünü söyledi.
Gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine Gönül, ''Vaktiyle YAŞ kararı ile ihraç edilenler, YAŞ kararı olmadan ihraç edilenlere göre bir büyük mağduriyete düçar oluyorlardı. Yargıya gidemiyorlardı. Getirdiğimiz şu: Yeniden intibakları yapılarak kamu hizmetine veya emekliye dönecekler. Ancak, Bakanlığımızın bunların dönüşünü uygun görmediğini farz edelim; bir kişi dahi çıksa, bunlar bu defa vaktiyle kullanmadığı yargı hakkını kullanabilecekler'' dedi.
Kaç kişinin uygulamadan yararlanacağının sorulması üzerine, Gönül, tam hatırlayamadığını, ancak ''1800 küsur civarında'' kişinin söz konusu olduğunu ifade etti.
Bakan Gönül, Milli Savunma Komisyonundaki görüşmeler sırasında ise 615'i subay 928'i astsubay olmak üzere toplam 1543 kişinin bu kapsamda olduğunu bildirdi.
Bu arada, Milli Savunma Komisyonunda, sözleşmeli erbaş ve er istihdamına ilişkin tasarı ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan atılanlarla ilgili tasarı birleştirilerek ele alınacak.