Türk profesör paylaşılamıyor

Haber Giriş : 31 Mart 2005 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'de beynin sırlarını araştıran Kamil Uğurbil Almanya'dan teklif aldı.

ABD'de Minnesota Üniversitesi'nde kurduğu merkezde beynin çalışmasını anında görüntüleyen MR sistemini geliştiren Uğurbil, Almanya'da da aynı merkezi kuracak. Almanya bu işe 60 milyon Euro bütçe ayırdı.

Minnesota Üniversitesi Manyetik Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Kamil Uğurbil beyinle ilgili birçok buluşa imza attı. Uğurbil aynı merkezi Almanya'da kuracak.

ABD'li bilim adamlarının MR konusunda "feyz aldığı" Türk Profesör Kamil Uğurbil, şimdi büyük bir projeyle Almanya'ya transfer oluyor. Geliştirdiği bir manyetik rezonans yöntemiyle beynin çalışmasını anında görüntüleyen Prof. Uğurbil, Almanya'da benzer bir MR merkezinin kurulması için 60 milyon Euro'luk teklif aldı. 56 yaşındaki Uğurbil'i dünyaya tanıtan ilk çalışması, beynin çalıştığı zamanki görüntüsünü (Functional MRI) alabilecek bir metot geliştirmesi oldu. Uğurbil'in bu çalışması bugün ABD'deki nörologların yüzde 80'i tarafından kullanıyor. Uğurbil bugün, Minnesota Üniversitesi Manyetik Rezonans (MR) Araştırma Merkezi'nde beynin çalışmasıyla ilgili sırları ortaya çıkarıyor. İnsan beyninde seslerin hangi frekansta nasıl bir harita çizdiğinin yanı sıra beynin her hücresinin çalışma sırasındaki verdiği tepkilerin görüntüsü ortaya konuyor. Prof. Uğurbil'in yaptığı bu çalışmalar önümüzdeki yıllarda nöropsikolojik sorunlardan felç ve alzheimer'a kadar pek çok hastalığın çözümünde tıp dünyasına destek olacak.

FİZİK OKUMAYI TERCİH ETTİ
İzmir doğumlu olan Prof. Dr. Kamil Uğurbil, ortaokulu Bornova Koleji'nde liseyi ise Robert Koleji'nde bitirdi. Üniversite eğitimi için Amerika'nın yolunu tutan Uğurbil, Columbia Üniversitesi'ne gittikten iki yıl sonra okumak istediği bölüme karar verdi. Fizik ve kimyasal fizik alanında hem yüksek eğitimini hem de doktorasını Columbia'da yapan Uğurbil, daha sonra yaptığı araştırmalarla Bell Labs.'da işe girdi. "Lazerin bulunduğu laboratuvar" olarak tanınan bu merkezde iki yıl boyunca çeşitli araştırmalara imza atan Uğurbil gelecekte uğraşacağı MR alanında yapacağı çalışmaların ilk adımlarını da burada attı. Daha sonra yine Columbia'ya dönerek 27 yaşında profesör olan Uğurbil'in önemli araştırmalara imza attığı laboratuvarı kurması ise Minnesota Üniversitesi'nden gelen teklif sayesinde oldu. Kurduğu bu küçük laboratuvar daha sonra üniversite içinde bir bölüm haline getirildi. 20 yıldır bu bölümün başkanlığını yürüten Uğurbil, beynin çalışmasını görüntülemek için yüksek güçlü mıknatıslar da tasarladı.

ALMANLAR DA İSTEDİ
Avrupa'dan pek çok ülkeden Minnesota'daki gibi bir merkez kurması için teklif alan Uğurbil Almanya'da Max Planck Institute için bu çalışmayı yapmayı kabul etti. Uğurbil Almanya'nın bu alanda geri kaldığını düşünerek kendisiyle temasa geçtiğini ve 60 milyon euro'dan fazla bütçeyle bu merkezi açma çalışmalarına başladıklarını söylüyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber