Engelli Ravza 'kaynaşırken' ayrıştı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 19 Şubat 2011 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıcı kızı Ravza 7 yaşında. O bir zihinsel engelli. Milli Eğitim Bakanlığının 'engellileri kaynaştırma projesi' kapsamında İstanbul Mustafa Aykın İlköğretim Okulu'na kaydı yapıldı. Ancak 'kaynaştırma' bir anda 'ayrıştırma'ya, dışlamaya dönüştü... Ders devam ederken Ravza'nın okuldan çıkarılmasına Habertürk muhabirleri de tanıklık etti. Öğretmen F.S.'nin "Bu çocuğu sınıfta istemiyorum" haykırışları da okul salonunda yankılandı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "engelli çocukları kaynaştırma eğitimi projesi" İstanbul'da krize neden oldu. Kadıköy'de bir sitenin apartman görevlisi olan Halil Karakoca (34), zihinsel engelli kızı Ravza'yı (7) okula kaydettirmek istedi.

Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu yönetimi, tadilat nedeniyle diğer öğrenciler gibi Ravza'yı da Mustafa Aykm İlköğretim Okulu'na yönlendirdi.

RAPOR ALDIKTAN SONRA KAYDINI YAPTIRDI

Baba Halil Karakoca, Ravza için hem Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi özürlü Sağlık Kurulu'ndan, hem de Kadıköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi özel Eğitim Değerlendirme Kurulu'ndan 'Hafif derecede zihinsel yetersizlik' raporu alarak kızının birinci sınıfa kaydını yaptırdı

MİLLİ EĞİTİM: VELİLER ŞİKÂYET EDİYOR

Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Öğrencinin velisi, daha önce konuyu bize aktarmıştı. Burada kesinlikle öğretmenin ihmali ya da kasti bir hareketi söz konusu değil. Hatta derse girerek gerekli kontrolleri yaptık. Ancak sınıftaki diğer öğrencilerin velilerinden şikâyetler aldık. Kızımızın diğer çocuklara sataştığı yönünde şikâyetler oldu. Öğretmende çaresiz, engelli öğrenci velisi ile diğer velilerin arasında kaldı."

ÖĞRETMEN, SINIFTA DOLAŞIYOR'DİYE KIZIYOR

Babanın iddiasına göre, ikinci günden itibaren öğretmen F.S. ile sorun yaşanmaya başlandı. Öğretmenin, Ravza'yı sık sık sınıftan dışarı çıkardığı, küçük kızın okul koridorunda ailesini beklemeye zorlandığı öne sürüldü. "Hafif Derecede Mental Re-tardasyon" (Zihinsel Yetersizlik) raporu alan Ravza'nm derste sıkılınca sınıfta dolaşmaya başladığı ve öğretmenin buna tepki gösterdiği öğrenildi.

'NEDEN BİZ EVE GİDİYORUZ BABA?' SORUSU AĞLATIYOR

Ne olup bittiğini anlamayan minik Ravza, babasına "Neden arkadaşlarım sınıfta ders yaparken biz eve gidiyoruz?" diye sorması, baba Halil Karakoca'yı daha da üzüyor.

Ne yapacağını şaşırdığını, 4 aydır kâbus yaşadığını anlatan Karakoca şunları söylüyor:

"Tek isteğim kızımın okula devam etmesi. Öğretmen 'Annesi gelsin, sınıfta otursun' diyor, ancak annesi de çalışıyor. 'Ben gelebilirim' dediğimde kabul etmiyor. Kapıcı olduğum için mi böyle davranılıyor? Ben her okula gelişimde kızımı sınıf dışında tek başına otururken bu- ş luyorum. Kaybolacak diye korkuyorum. Öğretmen, kızıma sürekli 'Defol git' diyor, kötü davranıyor."

OKUL YÖNETİMİ: GEREKİRSE SINIFI DEĞİŞTİRİRİZ

Karakoca, "Tüm bu olaylar sonucu kızımın psikolojisi bozuldu. Psikiyatriste götürdüm, ilaç kullanmaya başladı" dedi.

Okul yönetimi ise Ravza'yla ilgili sorunun bir süredir devam ettiğini, hem öğretmenin, hem de velinin hatalı olduğunu, her iki tarafla da görüşüleceğini, gerekirse Ravza'nm sınıfının değiştirilebileceğini bildirdi.

HABERTÜRK muhabirleri de küçük kızın ders saati sürerken dışarı çıkarıldığına ve babasına verilerek evine gönderildiğine tanıklık etti. Hatta öğretmen F.S.'nin "Bu çocuğu istemiyorum" bağırışı da okul koridorunda yankılandı. Duruma tanık olan bir okul yöneticisi, "Bu şekilde davranamazsınız, buna hakkınız yok" diyerek öğretmeni uyardı.

'SINIFTAN KOVMADIM'

Habertürk'ün ulaştığı sınıf öğretmeni ES., "Ben çocuğu sınıftan kovmadım. Öyle bir şey söz konusu olamaz. Zaten bu konuda demeç veremem. Konuyla ilgili konuşmak istemiyorum" diyerek açıklama yapmayı reddetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber