Çevre Bakanı'ndan hava durumu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2011 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün ülke genelinde kuvvetli kar yağışı, poyraz fırtınası ve soğuk hava tahmininin tuttuğunu söyledi.

Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün 4 Mart 2011 Cuma günü, hafta başından itibaren sıcaklıkların 8-10 derece düşeceği ve kuvvetli kar yağışı uyarısı yaptığını hatırlattı. ?Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün ülke genelinde kuvvetli kar yağışı, poyraz fırtınası ve soğuk hava tahmini tuttu? diyen Eroğlu, vatandaşların gerekli tedbirleri alması konusunda uyarılmasına rağmen ikazların dikkate alınmamasına bağlı olarak çeşitli problemler yaşandığını kaydetti.

Yağışların bugün ve yarın etkisini sürdüreceğini vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

?Bugün, kuvvetli kar yağışlarının, Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz, Kütahya, Uşak, Afyon, Isparta, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Sivas, Ordu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor. Rüzgarın, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Deniz ve kara ulaşımında aksamalar ve çatı uçması gibi olumsuzluklar yaşanabilir.

Yarın, Edirne, Kırklareli, Aydın, Muğla ve Antalya illeri dışında kalan tüm ülke yağışlı geçecek. Yağışlar, Batı Karadeniz kıyıları ile Sakarya, Kocaeli, Bingöl, Bitlis, Muş, Hakkari ve Şırnak çevrelerinde kuvvetli olmak üzere, genellikle karla karışık yağmur ve kar, Doğu Akdeniz'in kıyı kesimleri, Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak şeklinde olacak. Rüzgar, Marmara, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz'de kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli esecek.

Cuma gününden itibaren, Batı Bölgelerimizden başlamak üzere, yağışlar etkisini azaltacak, sıcaklıklar artmaya başlayacak. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Sivas ile sabah ilk saatlerde Eskişehir çevreleri yağışlı geçecek. Yağışlar, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay çevrelerinde yağmur, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

Cumartesi, Doğu Karadeniz kıyıları ile Artvin çevreleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı, diğer yerler az bulutlu geçecek. Pazar günü ise ülke genelinde yağış beklenmiyor.?

Vatandaşları Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu Bölgesinde çığ tehlikesine, İç ve Doğu Bölgesinde ise buzlanma ve don olayına karşı uyaran Eroğlu, iç ve doğu bölgelerinde buzlanma ve don olayı beklendiğine de işaret etti.

KAR KALINLIKLARI

Veysel Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, bazı kayak ve şehir merkezlerindeki kar kalınlıkları şöyle:

HAKKARİ :43

AFYON :27

KARAMAN :21

ANKARA :20

KÜTAHYA :20

DENİZLİ :16

BOZDAĞ (İZMİR) :15

AĞRI :14

BOLU :14

ÇANKIRI :13

ISPARTA :12

İSTANBUL (S.GÖKÇEN):8

YOZGAT :7

KIRIKKALE :7

BURSA :6

ERCİYES :233

KARTALKAYA :180

KARTEPE :150

ULUDAĞ :125

DAVRAZ :100

ERENDAĞ (MUĞLA) :100

PALANDÖKEN :75

ILGAZ :70

ELMADAĞ (ANKARA) :70

?TAHMİN İSABET ORANI YÜZDE 90'LARIN ÜZERİNE ÇIKTI?

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün 2002 yılından itibaren gerçekleştirdiği ileri teknoloji yatırımları sayesinde tahmin isabet oranının yüzde 90'ların üzerine çıktığını dile getiren Bakan Eroğlu, hali hazırda 427 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu bulunduğunu, 240 istasyonun kurma çalışmalarının devam ettiğini, bunların tamamlanmasıyla Türkiye'nin 667 istasyon ile Avrupa'da birinci sıraya yükseleceğini belirtti.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ayrıca 6 adet meteorolojik radarın kurulduğunu, 2012 sonuna kadar 4 radarın daha kurulacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber