Bakaya suçlarına yeniden hapis cezası getirildi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mart 2011 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM'ye önceki gün sevk edilen yargıyı hızlandırma tasarısına Başbakanlık'ta çok çarpıcı bir geçici madde eklendi, yoklama kaçağı ve bakaya suçlarına yeniden hapis cezası getirildi.

Geçici 4'üncü maddeye göre 1 Ocak 2016 tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılıkları, tebliğname düzenlemeyecek. Madde gerekçesinde, ?Böylece yargının hızlandırılması ve zamandan tasarruf edilmesi amaçlanmaktadır? denildi. Madde aynen yasalaşırsa, temyize gelen dosyalar tebliğname hazırlanması için artık Başsavcılığa gitmeyecek, Yargıtay'ın ilgili dairesine gönderilecek.

1 milyonu aşkın dosyanın Yargıtay ve Danıştay'a götürülmeksizin alt mahkemelerinde karara bağlanmasını düzenleyen tasarının Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ilk halinde, bakaya-yoklama kaçağı suçları ?kabahate? çevrilip, 5 bin liraya kadar idari para cezası öngörülmüştü. Başbakanlıkta tasarıya rötuş yapıldı ve yeniden hapis cezası getirildi. Bakaya sayılmama koşulları da genişletildi. İstirahat gerektiren ya da anne, baba, eş, kardeş veya çocuğunun hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı olanlar ile sevkten önceki veya sonraki 15 gün içinde ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından biri ölen, kendisi veya ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarından biri evlenen, sevkten önceki veya sonraki 2 ay içinde çocuğu doğanlar bakaya sayılmayacak. Yoklamasını yaptırmayana 250-3 bin TL arasında para cezası verilecek.

Yetkilere tırpan

Danıştay bakanlıkların tüm düzenleyici işlemleri yerine sadece ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlerine karşı açılacak davalara bakacak. Artık imar planı, toplu taşım, yıkım, mühürlenme, kamu görevlilerinin atama, disiplin davaları, öğrencilerin not itirazlarına ve tek hâkim tarafından verilen vergi cezalarının temyiz incelemesine Danıştay bakmayacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi hakkında, tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirine; kullanmamakla birlikte, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi hakkında, denetimli serbestlik tedbirine karar verilebilecek. Bu karar, yargılamanın durdurulmasına ilişkin sonuçları doğuracak. Uyuşturucu kullanmaktan yargılanmasına karar verilen ünlü popçu Tarkan'a da bu hükümler uygulanabilecek.

Bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçinceye kadar hapis cezasından çevrilen adlî para cezaları hariç olmak üzere, 3 bin TL dahil adli para cezasına mahkûmiyet hükümlerine karşı temyiz yoluna başvurulamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber