Diyanet'ten 'seçim genelgesi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2011 20:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde il müftülerine genelge gönderdiklerini bildirerek, ''Diyanet, siyasetin dışında ve üstünde oluşunu kurumsallaştırmıştır. Bu konudaki hassasiyetimizi genelgeyle arkadaşlarımızla paylaşmış olduk'' dedi.

Görmez, Dedeman Otel'de iki gündür devam eden İl Müftüleri Seminerlerinin kapanışında basın toplantısı düzenledi.

Diyanet'in hizmetlerini her ilde il müftüleri aracılığıyla yürüttüğü çalışma programını gözden geçirme ihtiyacı hissettiklerini anlatan Görmez, seminerlerde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni Teşkilat Yasası'nın getirdiği imkanları değerlendirdiklerini söyledi.

Seminerlerde, halkın talepleri dikkate alınarak merkezi vaaz sisteminin cami görevlilerinin potansiyellerini yok ettiği düşünülerek yeniden gözden geçirme ihtiyacı hissettiklerini belirten Görmez, yüz yüze vaaz etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkileri de masaya yatırdıklarını anlatan Görmez, ''Diyanet'in sıradan bir kamu kurumu olmadığını'' vurgulayarak, hiçbir kamu kurumuna nasip olmayacak sivil bir tabanı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin seçim dönemine girdiğini hatırlatan Görmez, konuyla ilgili 81 il müftüsüne genelge gönderdiklerini bildirdi. Görmez, ''Diyanet'in siyasetin dışında ve üstünde oluşunu kurumsallaştırmıştır. Bu konudaki hassasiyetimizi genelgeyle arkadaşlarımızla paylaşmış olduk'' dedi.

-SONUÇ BİLDİRGESİ-

Görmez'in konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, sonuç bildirgesini okudu.

Bildirgede, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunaminin yol açtığı felaket karşısında Japon halkının olgun ve dayanışmacı tavrının dikkat çekici olduğu belirtildi. Bu tür büyük acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunulan bildirgede, ''imtihan'' kavramını yeniden hatırlatma fırsatı veren trajik felaketten dersler çıkarılması gerektiği ifade edildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşananlara da değinilen bildirgede, son aylarda İslam coğrafyasında zaman zaman yaşanan ve bütün Müslümanları derin üzüntü ve kedere sevk eden kitlesel hadiselerin, halkların sağduyusu ve talepleri doğrultusunda en kısa zamanda son bulmasının temenni edildiği vurgulandı.

Bildirgede, ''Bu hadiseler vesilesiyle Müslüman halkların haysiyetinin zedelenmesine yol açacak müessif gelişmelere fırsat verilmemesi, kendi ülkelerinde kendi geleceklerini özgürce belirleyebilme imkanının sağlanması konusunda uluslararası camianın da gereken hassasiyeti göstermesi yürekten beklentimizdir'' ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, şunlar kaydedildi:

''Hakkında belirsiz ve değişken bazı yorumların sıkça yapıldığı Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı aslında Cumhuriyetimizin dinle kurmak istediği varoluşsal ilişkinin açık bir göstergesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı laikliğin, din ve vicdan özgürlüğünün bir gereği olarak var olagelmiştir. Son zamanlarda gündemde olan yeni anayasa tartışmaları çerçevesinde değişik çevrelerin din, Diyanet ve din öğretimi konusundaki düşünce ve tekliflerin sahiciliğinin, ülkemizin bu alanlardaki tarihi, kültürel, sosyolojik tecrübeleri ve milletimizin hassasiyet ve sağduyusuyla test edileceği aşikardır.''

Medyanın din konusunda haber akışı sağlarken konunun uzmanlarından yararlanması konusunda Diyanet'in katkı sunmaya hazır olduğu belirtilen bildirgede, Diyanet'in toplumu din konusunda aydınlatmak, inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek ve ibadet yerlerini gözetmek görevini ifa etmek amacıyla hizmet, plan ve politika geliştirme kararlılığında olduğu vurgulandı.

Din görevlilerinin kısa sürede cemaatine vaaz ve irşat hizmeti sunabilir hale getirilmesinin amaçlandığı belirtildiği bildiride, ayrıca kadınların camiye, cemaate ve cuma namazlarına katılmalarının teşvik edileceğine işaret edildi. Bildirgede, camilerde kadınlara ayrılan fiziki ortamların talebe göre düzenlenmesi için girişimlere başlanacağı kaydedildi.

Bildiride, taleplere uygun saatte din eğitimi almak isteyenler için 8 ilde başlatılan Kur'an kursu hizmet çeşitliliği projesinin yaygınlaştırılacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber