'Kravatlılar kalkın siz oradan, milletin efendisi köylü kadınlardır'

Haber Giriş : 06 Nisan 2005 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Ankara Vali Yardımcısı, Kaymakam ve bürokratları protokolden kaldırarak yerlerine köylü kadınları oturttu. Bürokratların tekrar yerlerine oturmak istemesi üzerine Güçlü, "Koltuklarınızı kolay kolay bırakamıyorsunuz değil mi?" diyerek bürokratların tören alanını kenarına gitmesini istedi. Tarım Bakanı Güçlü köylülere ise, "Size cennet vaat edemem, çünkü bu dünyada cennet yok" diye seslendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, Elmadağ'ın Edige Köyü'nde Kalecik Karası bağ fidanı dağıtım törenine katıldı. Edige Köyü'nün eski Muhtarı şair Ahmet Arslan'ın taşlama konuşması ile başlayan tören, oldukça ilginç görüntülere sahne oldu. Ahmet Arslan'ın kendisine yönelik taşlamaları ile oldukça keyiflenen Bakan Güçlü, konuşmaya başlamadan önce kendisini dinleyen köylü kadınlara göstererek, 'İşte milletin asıl efendisi sizsinizdir' dedi. Güçlü, köylü kadınlarla birlikte protokolde oturan Ankara Vali Yardımcısı Mesut Genç, Elmadağ Kaymakamı Mehmet Okur, Tarım İl Müdürü Ali Karaca ve Tarım Kredi Kooperatifleri Bedreddin Yıldırım'a, 'Kravatlılar kalkın siz oradan, milletin efendisi köylü kadınlardır" diyerek yerlerinden kaldırdı. Bürokratların tekrar yerlerine dönmek istediklerini gören Güçlü, "Bakın görüyor musunuz bunlar koltuklarını kolay kolay bırakamazlar. Siz tören alanının kenarına gidin" diyerek bürokratların yerlerine oturmalarını bir kez daha engelledi.

Edige Köyü'nün eski muhtarı Ahmet Arslan'ın kendisine yönelik taşlamalarına, "Türk milleti şair millettir" diye cevap veren Güçlü, "Şair Ahmet Arslan hoş geldin dörtlüğü ile başladı ama mazot gübre alamıyoruz diye şikayet etti ve kendilerine hizmet götürmeyen politikacılara oy vermedikleri uyarısında bulundu. Ama kendisi de 20 yıldır muhtarlık yapmış son seçimde seçilememiş. Anlayacağınız gibi demokrasilerde çare tükenmiyor" şeklinde konuştu.

Güçlü, bugün dağıtılacak olan Kalecik Karası bağ fidanı sayesinde bölgenin gelişiminin değişeceğini ve çok kısa sürede kalkınacağını belirterek, Ankara İl Özel İdare'nin bütçesinden tarıma 5 trilyon kaynak ayırmasının büyük bir atılım olduğunu söyledi. Güçlü, Türkiye'de herkesin tarımla ilgili konularda konuştuğunu ve bu kesimin insanlarını politik malzeme yapıldığını belirterek, "Bundan sonra yolun sonuna gelindi. Artık politik malzeme olmayacaksınız. Dünyada tarım ticaretinin kuralları belli oldu. Ayrıca tarım politikalarını yıllar önce uzun vadede belirleyen ülkeler topluluğuna üye olacağız. İşte bu nedenle yolun sonu gözüktü artık size kısa vadede kimse söz veremeyecek" açıklamasında bulundu.

"SİZE CENNET VAAT ETMİYORUM, ÇÜNKÜ BU DÜNYADA CENNET YOK"
Bundan sonra, iyi, kaliteli ve belirli standartlara sahip ürünler üretilmesi gerektiği, aksi takdirde herkesin çok üzüleceğini vurgulayan Güçlü, bundan sonra kimsenin kısa vadede cennet vaat edemeyeceğini söyledi. "Bu dünyada cennet yok, gayret var ve bunun sonucunda da refah var" diyen Güçlü, kimsenin her şeyin mükemmel olduğu bir cenneti hayal etmemesi gerektiğini dile getirdi.

Bugüne kadar Türk tarım ürünleri ile dünyadaki diğer ürünlerinin karşılaştırılmadığını çünkü gümrüklerle bunların engellendiğini belirterek, "Bizim ürünümüz onlara gitmedi, onların ki de bize gitmedi ama artık dünya değişiyor. Gümrükler kalkıyor. Kaliteli ve çok üreteceğiz ve bunu satacağız aksi takdirde üzüleceğiz. Ama biz geçmişteki politikacılar gibi cennet vaat etmeyeceğiz" dedi. Güçlü, 10-15 yıl süre içerisinde Türk tarımının, sanayide olduğu gibi bir hamle gerçekleştireceğini belirterek, "Biz bunun için uzun dönemli stratejiler hazırlıyoruz. Türk tarımını kanunlarla yeniden yapılandırıyoruz" diye konuştu.

Güçlü, uzun vadeli stratejilerin yanı sıra 'baş ağrısı gibi' patates, bal, narenciye kısa vadeli sorunlara da çözüm aradıklarını belirterek, ancak asıl hedeflerinin uzun vadede Türk tarımının sürdürülebilir hale gelmesi gerektiğini kaydetti. Destekler ile ilgili anlatılacak çok şeyin olduğunu ama artık heyecan verici konuşmaların döneminin bittiğini belirten Güçlü, "Şimdi iş zamanı, dönüşüm zamanı. Başarı, acı ve ızdırap çekmeden üretim gerçekleştirdiğimiz zaman gelecek ve bu sonunda kırsal kesime refah getirecek" şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürü Ali Karaca ise, İl Özel İdaresi'nden tarıma 5 trilyon kaynak ayrıldığını belirterek, 2005 yılında 100 bin adet Bodur Elma, 22 bin 500 adet meyve fidanı, 5 bin bağ çubuğu ve 50 bin adet kalecik karası bağ fidanı dağıtacağız. Güçlü ayrıca, 237 çiftçiye 5'er dekarlık arazilerde örnek bağ bahçe kurmaları için destekleyeceklerini belirterek, bu çiftçilerin 3 yıl sonra 5 bin ile 10 bin YTL arasında gelirlerinin olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Tarım Bakanı Güçlü, köylü kadınlarla birlikte tarlaya kalecik karası bağ fidanı dikti. Daha sonra köylüler ile birlikte sohbet edip yemek yiyen Güçlü Edigen Köyü'nden ayrıldı.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber