Sözleşmeliye kadroda, 4924'lüler unutulmasın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Nisan 2011 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4924 LÜLER: SAĞLIK BAKANLIĞININ ÜVEY EVLATLARI?

10.07.2003 kabul tarih ve 4924 no lu sayıyla eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararname yapılması hakkındaki kanun çerçevesinde istihdam edilen sağlık personelleri ,kısaca bakanlığın 2010 yılı aralık ayı verilerine göre sayıları itibariyle17.283 olan unutulmuş üvey evlatları?

Yüzbinleri varan mevcutları itibariyle hem bakanlık hem sendikalar tarafından 4b li personellerin sorunları gündemden düşmezken,sayı itibariyle cazip olmadığını düşündüğümüz 4924 lü personelin yakarışları görmezden gelinmektedr?.

Bilinenin aksine ;her sene sözleşme yenileme esasına göre çalışan 4924 luler,10 yıl hizmet süresini doldurmaları halinde ;sözleşmelerinin devamlı hale gelmesi ,kendilerine kadro verileceği ve 657 sayılı devlet memurlarının sahip olduğu özlük haklarından yararlanacakları anlamı taşımamaktadır??

TAYİN HAKKI:

Bu kanuna istinaden Sağlık Bakanlığının taşra birimlerinde ,Türkiye'nin en ücra köşelerinde her türlü sosyal haklardan mahrum olarak görev yapan 4924 lü sözleşmeli personelin nakil hakkı, eş durumu, sağlık, eş vefatı nedeniyle ve becayiş ile yer değiştirme imkanları mevzuatta bulunsa da durum pratikte hiçte sanıldığı kadar kolay olmamaktadır?

Çünkü;

Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliği'nin 8 inci maddesi hükümleri çerçevesinde eş durumu nedeniyle il'ler arası nakil atamalarının yapılması uygunluğu

1- Pozisyonunun vizeli olduğu il'de fiilen en az bir yıl çalışma şartı

2- Kamu personeli olan eşlerinin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunmaları

3-Eşinin, Sağlık Bakanlığı'nda 4924 sayılı Kanun'a tabi personel olarak çalışması,

4- Görev yaptığı pozisyon unvanıyla aynı niteliği taşıyan boş pozisyon ilan edilmiş olması kaydıyla, eşinin görev yaptığı il'e naklen atanma talebinde bulunabilmektedir?

Görüldüğü üzere bu şartların hepsini bir arada bulundurma zorunluluğu uygulamaya ket vurmaktadır?

Zaten pratiğe baktığımızda sadece 2005 yılında nakil hakkı verilmekte ,eş durumu kurası ise en son temmuz 2010 da yapılmaktadır?

BECAYİŞ

Ve yine mevzuatta yer alan becayiş hakkı ise 4b li personele oranla sayılarının az olmasının getirdiği seçenek azlığı ve zaten taşrada çalışan personele yine bir taşra reva görülmesi,becayişte dönem şartının olması( başvuruların Kasım ayında alınıp kesin becayişlerin Ocak ayında yapılması)

sebebiyle çokta fazla bir karşılıklı yer değiştirme şansı vermemekte,Üstüne üstlük kendileri gibi sözleşmeli olan 4b li personelle de becayiş hakkı bulunmayan 4924 lü ler bu uygulamadan da pratikte ziyadesiyle istifade edememektedirler?

Örnekleri dahada pratiğe dökersek;;

Sağlık bakanlığı en son 4b li sözleşmeli personele, ?'eş durumu nedeniyle il'ler arası yerdeğişikliği başvurularını; 28 Ocak 2011?09 Şubat 2 tarihleri ?'ve yine,'' 4/B maddesine göre çalışan sözleşmeli personelin yeniden hizmete alınması, karşılıklı yer değişikliği, eş durumu ve sağlık mazereti nedeniyle yer değişikliği ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliği'' 08.04.2011 tarihinde yayınlamıştır.

AYLIK MAHSUPLAŞMA

Aynı zamanda aylık mahsuplaşma konusu hala muammalığını korumaktadır 375 sayılı KHK'nın ek 3 üncü maddesi kapsamında yer almadıkları gerekçesiyle ek ödeme hakkından mahrum bırakılarak Anayasanın "Kanun Önünde Eşitlik" başlığını taşıyan 10. maddesine aykırılık teşkil etmesine rağmen maliye bakanlığı 4924 lü sözleşmeli personeli ve vekil olarak çalışan sözleşmelileri aylık mahsuplaşma dışı bırakarak kapsam dışı tutmakta diğer personelin her ay alacağı 420 lira garanti gelirden mahrum bırakmaktadır. Ayrıca askerlik vb sebeplerin bitiminde göreve başlayan personele aynı khk nin ek 3.maddesi 1 fıkrası uyarınca ek ödeme yapmamaktadır?.

Ek ödemede aylık mahsuplaşma hakkı için maliye bakanlığına gönderilen genelgenin bir an evvel ve adaletle sonuçlanmasını bekliyoruz?

GÖREVDE YÜKSELME, UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DİL TAZMİNATI

Süreçte;

06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre Söz konusu Esasların 3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında "Sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamaz." denilmektedir.

Tüm görevde yükselme yönetmeliklerinin dayanağı, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"tir. Bu yönetmeliğin 1. maddesi şu şekildedir:

"Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir"

SONUÇ OLARAK

Görevde yükselme uygulaması sadece memur kadroları ile 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlarda çalışanlar içindir

BU ESASLAR UYARINCA;

Sözleşmeli personel görevde yükselme sınavlarına katılamamakta,çalışırken kendi çabaları sonucu gerek aöf gerekse örgün eğitime tabi olmak şartıyla verdiği emekleri heba edilmektedir?

Mesela en son 25.03.2011 tarih ve 71593 sayılı Makam Onayı gereğince Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatında halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak görev yapmakta olan personel için Görevde Yükselme Eğitimi yapacak olmasına rağmen 4/B ve 4924 sayılı kapsam dışı tutulmuştur

EN son örneği gördüğümüz üzere 4924 ler bulunduğu pozisyonda çakılı kalmaya mahkum edilmektedir

İSTEK;

Halk arasında çakılı kadro olarak bilinen sağlık bakanlığının ilk sözleşmelileri olarak bizler başta eş durumu ,görevde yükselme,dil tazminatı gibi 657 sayılı meslektaşlarımızın vakıf olduğu özlük haklarından yararlanmak istiyoruz?

Biz sağlık emekçilerinin serzenişlerini görmezden gelinmeyeceğini umuyor,350 bin sözleşmeli personele verilen kadro sözünün bir an evvel hayata geçirilmesini bekliyoruz....

Yukarıda yer metin, bir memurlar.net üyesince hazırlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber