Tarabya'nın yarım asırlık muhtarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2011 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarabya'da dedesinden devraldığı muhtarlık görevini 50 yıldır sürdüren 81 yaşındaki Rafet Üstün, sağlığı elverdiği ve kendisine olan teveccüh sürdüğü müddetçe muhtarlığa devam etmeye kararlı olduğunu söylüyor.Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarabya doğumlu olduğunu, 1960 yılında, Tarabya'da muhtarlık görevini sürdüren dedesinin yanında katiplik yapmaya başladığını, 1961'de yapılan seçimde de çevre halkının teşvikiyle aday olduğu muhtarlığı kazanarak, 30 yaşında yerel yöneticiliğe başladığını anlattı.

Halkın büyük çoğunluğunun Rum ve Ermeni asıllı vatandaşlardan oluştuğu dönemde halkla kaynaştığını belirten Üstün, şöyle devam etti:

''Tarabya, o yıllarda 5 bin nüfuslu, ağırlıklı olarak da Fenerli Rumların ve İstanbul'un varlıklı ailelerinin tercih ettiği bir sayfiye yeriydi. Tarabya, eskiden 'Pharmacia' ya da 'Phamakias' olarak adlandırılmaktaydı. Sonraki dönemlerde ismi şifa, terapi anlamına gelen 'Therapia' olarak değiştirilmiştir. Temiz havası ve asırlık çınar ağaçlarıyla meşhurdur. Birçok büyükelçi burada yazlık evlerini inşa ettirmişlerdi. Halen bu üst gelir grubundaki insanların çoğunlukta olduğu Tarabya, gazinoları, tavernaları, eşsiz koyu ve ünlü Tarabya Otelini, kiliseleri ve birçok tarihi eseri barındırır. 1953'teki tehcirde Rumların çoğu Yunanistan'a gittiler. Tarabya'ya Karadeniz Bölgesi'nden, Sivas'tan, Malatya'dan birçok vatandaşımız geldi. Sonra siteler, oteller, binalar yapıldı. Şu anda nüfusumuz 25 bin kişi.''

-RUMLARIN ''RAFETAKİ''Sİ...''-

Yunanistan'a giden Rumlarla halen telefonla görüştüğünü kaydeden Muhtar Rafet Üstün, ''Beni sık sık ararlar. Hatta bana 'Rafetaki' diye seslenirler. Bu pazar Paskalya bayramları var. Tarabya Kilisesi'nde kutlayacaklar. Heyecanla kendilerini bekliyorum. Onlar buradayken Paskalya ve yılbaşında evim pasta ve yumurtayla dolardı. Yıllarca bir aile gibi yaşadık. Ayrıca Fener Rum Patriği Bartholomeos da Tarabya'da oturur. Patrik, Tarabya Kilisesi'nde vaaz verir. Kendisi çok saygıdeğer biridir '' şeklinde konuştu.

Üstün, Cumhurbaşkanlığının İstanbul'daki ikametgahı Huber Köşkü'nün de Tarabya'da olduğunu hatırlatarak, ''İsmet İnönü'den beri tüm Cumhurbaşkanları semtimize sık sık uğrarlar. Sağ olsunlar sorunlarımızla ilgilenirler. Bizi köşke davet ederler. Hepsiyle fotoğraflarım var. Bazen Tarabya Meydanı'ndaki durakta inip köşke kadar yürür, esnafın sorunlarını dinlerler. En son Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül uğrayarak hatırımızı sordu ve müsait bir zamanda köşkte çay içmeye davet etti'' dedi.

Patrik Bartholomeos dışında Erdal İnönü, İsmail Cem, Cüneyt Arkın, Hülya Avşar gibi birçok ünlü, tanınmış ve saygın kişinin yıllardır Tarabya'da ikamet ettiğini belirten Muhtar Üstün, son yıllarda Tarabya ile özdeşleşen tavernalar ile balık ve et restoranlarının bazılarının ekonomik sorunlar nedeniyle kapandığını, bazılarının da başka yerlere taşındığını ifade etti.

Üstün, temiz havası ve doğal güzellikleriyle ünlü Tarabya'da yaşadığı için mutlu olduğunu ve işini çok sevdiğini belirterek, sağlığı elverdiği ve vatandaşların teveccühü sürdüğü müddetçe muhtarlığa devam etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Tarabya'ya cami, yol yapımı, park bahçe ve çevre düzenlemeleri, elektrik, doğalgaz ve su gibi konularda hizmetler verdiğini anlatan Üstün, bu görevin belediye başkanlığı, milletvekilliği kadar önemli gördüğünü söyledi.

-TARABYA VE İSTİNYE'YE 'TEKNE PARKLAR'-

Semtin sembollerinden olan Tarabya Oteli'ndeki tadilatın 2012'de tamamlanmasından sonra Tarabya halkının iş ve istihdam açısından rahatlayacağını belirten Üstün, İstanbul Büyükşehir Belediyesince projelendirilen ve İSPARK'ın İstanbul koylarındaki deniz taşıtlarının düzensiz parklanmasına modern çözüm üretmek amacıyla İstinye ve Tarabya'da inşa edeceği ''Tekne Parklar''ın ihalesinin de tamamlandığının ve en kısa sürede temelinin atılacağının bildirildiğini kaydetti.

Muhtar Üstün, ''Bu proje, Başbakanımızın da üzerinde durduğu ve ehemmiyet gösterdiği bir proje. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da projenin yakında hizmete gireceği müjdesini verdi. Bu proje Tarabya'nın kurtuluşu olur ve hem ekonomik, hem sosyal anlamda çehresini değiştirir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber