İşte devlet böyle soyuluyor!!!

Haber Giriş : 09 Nisan 2005 05:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Şeyh Zeyed Çocuk Yuvası'nda büyük skandal. Yuvaya 2 ayda 14 ton çay, 5 tona yakın şeker, 3.5 ton margarin, 8 ton da salça alınmış gibi gösterildi.

Çocuk Esirgeme Kurumu'nun İstanbul'daki yurtlarına 3 yıldır kuru gıda veren Ankaralı bir firmanın, yetim hakkını bürokratlarla birlikte yediği ortaya çıktı. İhalelerde daha ucuza teklif veren firma, káğıt üzerinde gösterilen miktardan daha azını teslim ederek trilyonlar götürmüş.

SOSYAL Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), ihale skandalıyla çalkalanıyor. İddiaya göre İstanbul'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı yuva ve yurtların tüm kuru gıda ihtiyacını, son üç yıldır genellikle Ankaralı bir firma karşılamış. Ankara GİMAT'ta faaliyet gösteren bu firma, İstanbul'daki Şeyh Zayed Çocuk Yuvası için, 14 ton çay, 5 tona yakın şeker, 3 buçuk ton margarin, 8 ton da salça satmış! Üstelik tonlarca gıda, bu çocuk yuvasının bir yıllık ihtiyacı için değil, sadece 2 aylık ihtiyacı için alınmış.

ÇARK DÖNÜYOR

Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit'in el koyduğu skandal, kendisine ulaşan bir ihbar üzerine ortaya çıkarıldı. Bakan'ın harekete geçirdiği müfettişlerin tespitlerine göre, SHÇEK bünyesindeki yuva ve yurtlar için açılan gıda ihaleleri, genellikle Ankara'daki firmaya verildi. Diğer kuruluşların yüksek fiyat vermelerini sağlamak için de kağıt üzerinde çeşitli oyunlar tezgahlandı. Sözgelimi bu tezgahtan haberi olmayan firma, 14 ton çayı, kilo fiyatı olan 6 milyon lira ile çarpıyor ve 84 milyar lira maliyet çıkarıyor.

İNDİRİM OYUNU

İhalenin kendisine verileceğinden yüzde yüz emin olan Ankara'daki firma ise gerçekte bu 14 ton çayı çocuk yuvasına vermeyeceğini biliyor! Bu yüzden satacağı çayı 3 milyon liradan hesaplıyor ve 42 milyar lira maliyet gösteriyor. Böylece toplamda diğer firmaya, yani kurulan çıkar çarkından haberi olmayan firmaya, kağıt üzerinde 42 milyar lira fark atıyor. Aynı oyun diğer gıda kalemlerinde de yapılıyor. Böylece son 2 aylık ihale için, bir firma 426 milyar lira teklif verirken, ihaleyi alacağından yüzde yüz emin olan firma, 367 milyar lira teklif veriyor. Doğal olarak ihale ucuz teklifi veren Ankaralı firmada kalıyor.

?AVANTA' PAYLAŞIMI

Ballı ihaleyi kazanan Ankaralı firmadan gerçekte teslim alınmayacak miktardaki malzemeler, SHÇEK'te görevli bir grup tarafından alınmış gibi gösterilerek, kuruma fatura ediliyor. Örneğin; 2 ton çay için 6 milyar liralık fatura kesildiyse, bunun 3 milyarı tezgahı kuranların, 3 milyarı da firmanın cebine gidiyor. Yani avanta yarı yarıya paylaşılıyor. İhbarı yapan kişinin iddiasına bakılırsa, yetim hakkı yeme tezgahının Ankara ayağını oluşturan firma, 2004 yılının başında 10 aylık kuru gıda ihalesini almış.

50 KALEMLİK SATIŞ

Açılan ihalelerde pirinçten, tavuğa, nohuta, fasulyeye kadar 50 kalem gıda alınıyor. Rakamlar İstanbul Bahçelievler Çocuk Yuvası'nda sadece 2 ayda yarım ton ceviz içi, yarım ton fındık içi, yarım ton kuru kayısı tüketildiğini (!) gösteriyor! Yine rakamlara bakılırsa, İstanbul Şeyh Zayed Çocuk Yuvası'nda 2 ay içinde 5 tona yakın toz şeker, 14 ton çay, 8 ton salça, 3 buçuk ton margarin tüketilmiş! Örneğin, 14 Nisan 2005 tarihindeki ihalede 12 kalem mal alınmasına karar verilmiş. Bunlar arasında yaklaşık 110 ton süt, 115 ton yoğurt bulunuyor.

SERVET YAPMIŞLAR

Müfettişlerin incelediği iddiaya göre devletten haksız kazanç sağlayan Ankaralı firma, önceleri külüstür bir araca sahipken, SHÇEK'ten ballı ihaleler kapmaya başladıktan sonra GİMAT'ta 2 dükkan ve 2 daire satın almış. Ayrıca çeşitli marka minibüslerin yanı sıra, başka lüks araçlara da sahip olmuş.

MEMUR İHBAR ETTİ

Kurum'da çalışan dürüst bir memur, ARENA Genel Yönetmeni Uğur Dündar aracılığıyla Bakan Güldal Akşit'e ilettiği ihbar mektubunda, ?Rakamları görünce dehşet içinde kaldım, tansiyonum fırladı. Yetim hakkı yemenin bu kadarına da pes artık!.. Hem firmaya köşe döndürüyorlar, hem de avantalarını alıyorlar!..' diye yazdı. Akşit'in emriyle başlatılan soruşturma sonucunda, SHÇEK sorumluların yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

YUVA DEĞİL AŞEVİ SANKİ

İstanbul Şeyh Zayed Çocuk Yuvası

Toz şeker 4.8 ton, Salça 8 ton, Çay 14 ton, Margarin 3.3 ton

İstanbul Bahçelievler Çocuk Yuvası

Ceviz içi 500 kg, Fındık içi 500 kg , Kuru incir 500 kg , Kuru kayısı 500 kg,

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber