Topbaş Boğaz'ın nasıl kullanılacağını açıkladı/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Nisan 2011 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Topbaş Kanal İstanbul'dan sonra Boğaz'ın nasıl kullanılacağını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Çılgın Proje Kanal İstanbul hakkında konuştu.

Kadir Topbaş kanalın diğer yapay su yollarından farklı olarak kendi doğal akıntısı olacağını İstanbul Boğazı'nın ise su sporları ve şehir içi ulaşımda kullanılacağını söyledi.

Kadir Topbaş şunları söyledi:

Bir takım sıkıntılar sorunlar varsa bunları gidermek için hayal gücünüzü zorlarsınız. Engelleri kaldırınca bu hayaller gerçek olur. İstanbul'un bugün çok ciddi bir deniz ulaşım sorunu var. Tehlikeli madde taşıyan çok sayıda gemi boğazdan geçiyor.

Olası bir kaza tüm dünyayı etkileyebilir. Bunu çözmek gerekiyordu. Çevreye dikkat edilerek destekleyerek bu projeyi hayata geçirmenin şartları ortaya çıkıyordu.

Özellikle düşünülen şu, diğer kanallarda gemiler yükseltilerek götürülüyor. Ama burada deniz seviyesine düşürülüyor. Yükseltmeyi de düşündük ama maliyetlere bakınca bu şekilde durağan olmayan akıntısı içinde bir kanal yapılması uygun görüldü.

İstanbul Boğazı sadece su sporlar ve şehir için ulaşım için kullanılacak.

MALİYETİ 10 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE OLABİLİR

"2 yıllık bir projelendirme çalışması yürüyecek ve arkasından 8 yıl da imalatı sürecek"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çılgın Proje olarak adlandırdığı 'Kanal İstanbul' projesini açıklamasından hemen sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Topbaş, Çılgın Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceğini kaydetti.

" 2 YIL ETÜTÜ, 8 YIL DA İMALATI SÜRECEK "

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, " Bu projenin nerede olacağı tartışıldı. Çalışıldı ve nihayet Avrupa yakası dediğimiz bölgeden ve mümkün mertebe doğayı tahrip etmeyecek noktadan maliyetler de hesap edilerek kanal nitelikli bir çalışma yapıldı" dedi.

Topbaş, " Tabanda minimum 126 metre, su yüzeyinde dar noktalarda 146 - 150 metre, yer yer daha da genişleyen Marmara'dan Karadeniz'e çıkan bir kanal projelendiriliyor. İki yıllık bir projelendirme çalışması yürüyecek ve arkasından 8 yıl da imalatı sürecek. " diye konuştu.

Topbaş, " Yapılacak olan kanal itibariyle sadece yarımada değil Galata Pera bölgesini de dikkate aldığınızda kanalla İstanbul boğazı arasında ayrışan kısmi bir ada ortaya çıkmış olacak. Diğer uçlara da bakınca, onlar da yarımada görünümünü göstermekte " dedi. Topbaş, " Bizim 1 / 100 binlik çevre düzenlemesi planlarında Silivri bölgesinde bir kent merkezi düşünülüyordu. Biraz da bu merkezleri de dikkate alan etki yapacak yeni bir alan ama; bu alan Silivri'de değil onu söyleyeyim. Lokal olarak bir noktayı söylenmiyorum Yani şunu şöyle söyleyebiliriz. Avrupa yakasında şu anda çalışmaların yürütüldüğü bir alan var. Bu alanda, istimlakların fazla olmaması açısından kamusal alanların dikkate alındığı yerlerde. Bire bir simülasyonda ortaya çıkan meyiller var. Bunları da dikkate alan maliyetleri de dikkate alan bir çalışma" dedi.

TOPBAŞ'TAN MONTRÖ CEVABI

Çılgın Projenin, Mortrö Anlaşması açısından bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı sorusu üzerine Topbaş, " Yok. Öyle bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Zaten şu anda gemiler bekliyorlar. Gemilerin geçiş noktalarında ciddi bir problemleri var. Beklemelerinden dolayı, yılda 1.4 milyar dolarları var. Ahırkapı önlerinde ve Karadeniz'de gemilerin nasıl demir atıp beklediklerini görmekteyiz. Bunları dikate alırsanız İstanbul Boğazı'nda oluşan bu gemi yoğunluğunun getirdiği çirkinlik ve kirliklik de bu kentten ve kent merkezinden de uzaklaşmış olacak hem İstanbul Boğazından da gemiler geçebilecek Beklememek adına da bu kanala destek vermiş olacak Boğaz'dan geçişte kanalın tercih edlieceğini düşünüyoruz. Bu kanalın bulunduğu mesafe boğazın gelişi ve boğaz trafiği dikkate alındığında inanıyoruz ki, gemi trafiği için tercih edilir hale gelecek" diye konuştu.

"ONUN ÜZERİNDE BİR RAKAM OLABİLİR "

Topbaş Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı İstanbul 'a yapılması düşünülen iki yeni kentin kanala çok yakın değil ama kanalın dolaylarında olabileceğini belirtti. Maliyetle ilgili de konuşan Topbaş, " Maliyet şu anda tabi çok net değil tabii. Tahmini maliyetler va. " dedi. Bir gazetecinin "10 milyar dolar olacağı söyleniyor. Doğru mu ? " sorusuna ise, Topbaş,"Onun üzerinde bir rakam olabilir " yanıtını verdi. Projeyle ilgili eleştiriler olabileceğini kaydeden Topbaş, " Burası yapılırken, bile bunu gördük. Muhsin Ertuğrul yapılırken de bunu gördük Böyle bir karşıt duruş var ama böyle bir projenin olması adına fikirleri çok rahat söylemeli Türkiye'nin geleceği açısından bakılmalı " dedi. Topbaş, seçimde Ak Parti'nin kazannmaması durumunda belediye bu durumu devam ettirecek mi ? sorusuna da yanıt verdi. Topbaş, " Ben inanıyorum ki Türkiye"de 8.5 yıldan beri görev yapmakta olan Ak Parti Hükümetine ve Sayın Başbakanımıza milletimizin güveni tamdır. Türkiye'nin geldiği nokta ortada, İstanbul'un geldiği nokta ortada. Bunu gören gözlere, birileri kalkıp da farklı yönlendirmeler yapamayacaktır. Bir hayal değil gerçeği konuşuyoruz. "diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber