Belediyeden başarısız 'kırkayak' tatbikatı/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Mayıs 2011 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi hava yastıklı darbe emici yeni bariyerleri bir tatbikatla basın mensuplarına tanıttı.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu önündeki otoparkta yapılan tanıtım tatbikatında, iki hurda otomobil bir çekici yardımıyla bariyere ortadan çarptırılmak istendi. Her iki denemede de otomobiller bariyerlere ortadan değil, yandan çarptı.

Bu başarısız tatbikata rağmen İBB Başkanı Kadir Topbaş, bu yeni bariyerlerin ölümlü kazaların sayısını azaltacağı konusunda iddialı konuştu.

(Özgür ALTUNCU / İdris TİFTİKÇİ - İstanbul DHA)

İstanbul'da kaza riski yüksek 77 yol ayrımında "Kırkayak" olarak adlandırılan hava yastıklı darbe emici bariyerler kullanılacak. İşte bu yeni bariyerler bugün bir tatbikatla basın mensuplarına tanıtıldı. Atatürk Olimpiyat Stadyumu önündeki otoparkta yapılan tanıtım tatbikatında, iki hurda otomobil bir çekici yardımıyla çekilerek, bariyere ortadan çarptırılmak istendi. Her iki denemede de otomobiller bariyerlere ortadan değil, yandan çarptı. İBB Başkanı Topbaş tatbikatta yaşanan sıkıntıyı, "Burası bir test alanı değil. Bugün sadece halatı geriyorsunuz, halatta milimetrik sapma iyi sonuç vermiyor. İlerde mutlaka test alanımız olur. Altta bir ray olmazsa, mutlaka bir sapma oluyor" diye değerlendirdi.

HAYAT KURTARACAK

Katılım kavşaklarında kullanılan çelik bariyerlerin kaza anında araçlara büyük hasar verdiğini söyleyen Topbaş, "Özellikle hız limitini aşan sürücülerin yaptığı kazalar, zaman zaman ağır yaralanmalara ve ölümlere neden oluyordu" diye konuştu . Topbaş, bariyerlerin 100 km hızın altında seyrederken yapılan bir kazada insan hayatını kurtardığını da sözlerine ekledi.

KAZA YAPAN ARAÇLARDAN TAHSİL EDİLECEK

Topbaş, "Kırkayak" bariyerlerinin maliyetinin ortalama 26 bin TL olduğunu söyleyerek, hasar durumunda ortaya çıkacak maliyetin araçların sigortasından tahsil edeleceğini söyledi.

UYGULAMA BAŞLADI

E-5 (D-100) Karayolu ve bağlantı yollarının trafik kaza riski yüksek olan ayrım noktalarında 'Kırkayak' bariyer uygulamaya başlandı. 100 kilometre/saat hızındaki araçları emniyetli bir biçimde durdurabilme özelliğine sahip 'Kırkayak' bariyerler, kaza sonrası tekrar kullanılabiliyor. Avrupa standartları normuna uygun olarak tasarlanan ve İstanbul genelinde kaza riski yüksek 77 yol ayrımına yerleştirilen bariyerler, Anadolu yakasında 27, Avrupa yakasında 43 noktada uygulanmaya başlandı.

TOPBAŞ SORULARI YANITLADI

Bu arada Topbaş, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. İstanbul'da bir tırın kaza yapıp metrobüs durağına dalmasını değerlendiren Topbaş, elektronik denetleme sistemini yaygınlaştırdıklarını belirterek, "Dikkatsiz davranışlar, insan hayatlarını tehdit ediyor. Daha kurallı ve dikkatli olmak gerekiyor" diye konuştu. Topbaş, Şehir içinde hız sınırı uygulandığını ve herkesin buna uyması gerektiğini de sözlerine ekledi. İETT otobüslerine yönelik molotoflu saldırıların devam ettiğini hatırlatan bir gazeteciye Topbaş, "Tedbirler alıyorsunuz. Zaman zaman sonuçları ortaya çıkıyor. Bunlar Milli servetimiz ziyanı. Bunu kınıyoruz" yanıtını verdi. Topbaş, İETT otobüslerinde kapalı devre kamera koyma uygulamasanın da devam ettiğini, özellikle yeni araçlarda kamera olmasına dikkat ettiklerini söyledi. Bir uçaktan denize atık atıldığı yönünde bir haber çıktığını söyleyen gazeteciye cevap veren Topbaş, "Atıklarla ilgili çevre daire başkanlığımız ve il çevre müdürlüğü birlikte çalışıyor. Uçuşlarla durum tespiti yapılıyor. Cezası mutlaka verilecek" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber