MHP'nin 16 kişilik Başkanlık Divanı'nda 7 üye kaldı

Haber Giriş : 22 Mayıs 2011 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kasetlerinin yayımlanması üzerine MHP'de istifa eden 4 yöneticinin ardından, dün de 6 isim görevlerinden ve milletvekili adaylığından çekildi. Böylece MHP Başkanlık Divanı'nın 16 üyesinden 9'u yarış dışı kalmış oldu.

MHP'li yöneticilere ait gizli görüntülerin 26 Nisan'da servise konulmasıyla başlayan kaset skandalı, dün son versiyonunun da internet üzerinden yayımlanmasıyla noktalandı. Evlilik dışı ilişkilerinin belgelenmesi üzerine daha önce istifa eden 4 yöneticinin ardından, dün de parti yönetimindeki 6 isim görevlerinden ve milletvekili adaylığından çekildi. Böylece MHP Başkanlık Divanı'nın Genel Başkan dışındaki 15 üyesinden 9'u, kaset depreminin altında kalarak siyasi kulvar dışına çıktı. "Farklı Ülkücülük" isimli grubun, geçen hafta Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye internet üzerinden gönderdiği mesajda istifa etmesini istediği isimler dün ardı ardına ayrıldıklarını açıkladı. İlk olarak Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici'nin kaseti yayınlandığı halde ilk istifa açıklaması Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır'dan geldi. Kasetlerinin bulunduğu iddia edilen diğer isimler Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcıları Ümit Şafak ve Mehmet Taytak ile son olarak Genel Başkan Yardımcısı Deniz Bölükbaşı istifasını açıkladı. Parti yöneticilerinin teşhir olma korkusundan kaynaklandığı öne sürülen istifalardan sonra Farklı Ülkücülük sitesi bu kişilerin görüntülerini yayınlamama sözü verdi. Kaset depremi başladığından 4 yöneticinin istifasını isteyen ancak sonraki 6 ismin arkasında durarak rest çeken Bahçeli'nin geri adım atmasında kendisine yakın isimlerin partide çalışan bayan personelle ilişkisini gösteren görüntülerin ve "parti ailesindeki iç sıkıntının" etkili olduğu iddia edildi.

NE OLACAK?

Seçim sürecini en az hasarla atlatmayı amaçlayan MHP yönetimi 12 Haziran'a kadar olan süreçte seçmene, "MHP'siz bir Meclis" istendiği mesajı vermeyi planlıyor. Seçimden sonra ise Bahçeli, "Aramızda barındırmayız" tavrı gösterdiği isimlerin yer almadığı yeni bir yönetim oluşturacak. Parti Tüzüğü Genel Başkan'a olağanüstü kongre toplama hakkı veriyor. Şimdilik böyle bir kararın alınmayacağı ancak seçimlerin ardından Bahçeli'nin yakın çalışma kadrosunu yenileyeceği ifade edildi. Boşalan Genel Başkan Yardımcılığı makamlarına son kongrede oluşturulan Genel Başkan Yardımcılığı yardımcısı olan isimler vekalet ederken, boşalan milletvekili adaylarının yerlerine yeni adaylar gösterilemeyecek. Milletvekili adaylığından istifa edenlerin yerine listede bir alt sıradaki isimler, eğer parti o seçim bölgesinde kazanabilecek oya ulaşırsa, milletvekili olarak TBMM'ye girecekler. Buna göre Kırşehir'de Çobanoğlu yerine Ahmet Hakkı, Adana'da Yıldırım yerine Muharrem Varlı, İstanbul 1. Bölge'de Didinmez yerine Durmuşali Torlak, Samsun'da Çakır yerine Cemalettin Şimşek, Yozgat'ta Ekici yerine Sadir Durmaz, İstanbul 2. Bölge'de Şafak yerine Celal Adan, Ankara 2. Bölge'de Bölükbaşı ve Paçacı'nın yerlerine Mustafa Erdem ve Özcan Yeniçeri, İstanbul 3. Bölge'de Taytak ve Barutçu'nun yerlerine Ahmet Mucip Gökçen ile Timur Can Ulusoy'un seçilme şansı olacak.

SABAH

Issız adam!

Kaset skandalı MHP'yi değiştirdi! İnternette yayınlanan görüntüler nedeniyle Devlet Bahçeli'nin 6 kurmayı daha istifa etti. Böylece MHP'nin beyin takımından 10 kişi gitti

Seçim sürecindeki gündem dün Ankara'dan gelen haberle hareketlendi. İnternette yayınlanan görüntüler Milliyetçi Hareket Partisi'nde dengeleri değiştirdi. MHP'yi alt üst eden süreç ise 26 Nisan'da başladı. Farklı Ülkücülük adlı internet sitesi Genel Başkan Yardımcıları Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu'nun skandal görüntülerini yayınladı. Söz konusu görüntülerin ardından Yıldırım ve Çobanoğlu istifa etti. Skandal MHP'yi alt üst ederken bu kez de 10 Mayıs'ta yeni görüntüler ortaya çıktı. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez ile İstanbul Eski İl Başkanı İhsan Barutçu'nun yatak odası halleri gündeme bomba gibi düştü.

EVLİ VE ÇOCUKLU...

Skandalın ardından da Didinmez ve Barutçu istifa etti. İşte bu kasetler etkisini sürdürürken dün MHP'nin beyin takımındaki 6 kişi de koltuklarını bıraktı. Depreme giden süreç ise Farklı Ülkücülük'te önceki gece "pislik 5" adlı bir görüntünün yayınlanmasıyla başladı. Söz konusu kayıtta Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici vardı. Kasette Ekici, Ankara'da çocuklu bir kadınla samimi şekilde görülüyordu. Kaydın yayınlanmasının ardından dün Ekici istifa etti. Ve Ekici'yle birlikte MHP'deki istifalar da çorap söküğü gibi geldi. Ekici'nin ardından Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır istifa etti. Çakır, "Hem partideki görevimden, hem milletvekili adaylığımdan, hem de parti üyeliğimden istifa ediyorum" dedi.

'BÖCEK' BULUNMADI

Çakır'ın ardından Genel Sekreter Cihan Paçacı da istifa etti. Görüntülerde ismi geçen Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şafak ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak da koltuklarını bıraktı. İstifa haberi, son olarak Deniz Bölükbaşı'dan geldi. Bölükbaşı, "MHP'ye zarar verilmemesi için istifa ediyorum" dedi. Böylece MHP'nin beyin takımındaki toplam 10 kişi istifa etti. Bu arada kaset sıkıntısı yaşayan MHP'de böcek araması yapıldı. Aramalarda dinleme cihazı veya gizli kamera bulunmadı. MHP yönetimi de kasetleri çekenleri bulmak için harekete geçti.

BENİMLE EVLENECEKTİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici ile yasak kareye giren kişinin Ankara'da görev yapan Hüsniye adlı bir öğretmen olduğu ortaya çıktı. Hüsniye öğretmenin de MHP teşkilatından bir isim olduğu ve Ekici ile de bu şekilde tanıştığı kaydedildi. İşte MHP'yi alt üst eden o görüntülerdeki kadın, yaşadığı şoku yakın çevresine anlattı. Hüsniye öğretmenin etrafındakilere şunları söylediği öğrenildi: "Kamera evime nasıl girdi, evimi nasıl izlediler şok oldum. Çok şaşırdım. Mehmet Ekici'yle 3 yıldır birlikteyiz. O benim imam nikahlı kocam. Seçimden sonra evlenecektik."

SORDURMUŞ 'YOK' DEMİŞLER

MHP lideri Bahçeli, skandal görüntüler üzerine Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Atilla Kaya'ya talimat verdi ve Ekici ile Çakır'ı aramasını istedi. Kaya da hemen kaset skandalı yüzünden istifa eden Ekici ile Çakır'ı arayarak "Bu iddialar doğru mu?" diye sordu. İkiliden "Yok böyle bir şey. Komplo. Alnımız açık" yanıtını alan Kaya, durumu Bahçeli'ye iletti. Bu arada oldukça zor günler geçiren Devlet Bahçeli, istifalarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Kendi takdirleri. Partiyi rahatlatmak istemişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum."

'FARKLI' GRUPTAN SERT TEPKİ: ELEBAŞI

Kaset skandalında en vurucu adım 13 Mayıs'ta atıldı. Farklı Ülkücülük isimli grup yazdığı açık mektupta Bahçeli'den 18 Mayıs'a kadar istifa etmesini istedi. İşte o site dün Bahçeli'yi sert bir dille eleştirdi. Sitede yayınlanan açıklamada şöyle denildi: "Vebal Devlet Bahçeli'nin sırtındadır. Maalesef artık görüntüleri yayınlıyoruz. Ahlaksızlıklarıyla davamızı lekeleyen bu ekibe sahip çıkarak kefil olmak liderlik olamaz, olsa olsa elebaşılık olur."

YERLERİNE ADAY GÖSTERİLMEYECEK

MHP'deki skandalın ardından istifa eden milletvekili adaylarının yerlerine yeni adaylar gösterilemeyecek. YSK'nın belirlediği takvime göre, aday bildirme süresi 25 Nisan'da sona erdi. 29 Nisan tarihli Resmi Gazete'de listelerin yayımlanmasıyla isimler kesinleşti. İşte yönetmeliğe göre bu tarihten sonra vekil adaylığından istifa edenlerin yerine bir alt sıradaki isim geliyor. Ancak eğer parti o seçim bölgesinde kazanabilecek oya ulaşırsa yedek isim milletvekili olabiliyor.

KARAR YETER SAYISI YETERSİZ

7 Genel Başkan Yardımcısı, 1 Genel Sekreter, 1 Başkanlık Divanı üyesi ile 1 İl Başkanı'nın istifasından sonra MHP Genel Merkezi sessizliğe gömüldü. Ard arda yaşanan istifalar nedeniyle Başkanlık Divanı da yerle bir oldu. Başkanlık Divanı'nın 16 üyesinden 9'u görevlerinden ayrıldı. Böylece kaset skandalı, Başkanlık Divanı'nın karar yeter sayısını da düşürdü. Bu arada Bahçeli, olacakları bilir gibi daha önce Başkanlık Divanı'ndaki isimlerin yerlerine yedek görevlendirmeler yapmıştı. İstifa eden isimlerin yerine yedekler gelecek ve Başkanlık Divanı görevine devam edecek.

TARİHİ BENZERLİK!

1979 yılında dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş'in oyuncu Aynur Aydan'la olan yasak ilişkisi gün yüzüne çıktı. Bunun üzerine Güneş, istifa etti.

1996 yılında DYP'li Bakan Hamdi Üçpınarlar'ın A.K. ile yasak ilişkisi olduğu ortaya çıktı. Skandal üzerine Üçpınarlar koltuğunu bıraktı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın CHP'li Nesrin Baytok ile uygunsuz halleri, siyasette deprem etkisi yarattı. Bunun üzerine Baykal, genel başkanlık görevinden ayrıldı.

MHP BAŞKANLIK DiVANI ÜYELERi

Devlet BAHÇELİ: Genel Başkan

Recai YILDIRIM: Genel Başkan Yardımcısı istifa etti

Metin ÇOBANOĞLU: Genel Başkan Yardımcısı istifa etti

Bülent DİDİNMEZ: Genel Başkan Yardımcısı istifa etti

Osman ÇAKIR: Genel Başkan Yardımcısı istifa etti

Mehmet EKİCİ: Genel Başkan Yardımcısı İstifa etti

Ümit ŞAFAK: Genel Başkan Yardımcısı istifa etti

Cihan PAÇACI: Genel Sekreter istifa etti

Deniz BÖLÜKBAŞI: Genel Başkan Yardımcısı

Mehmet TAYTAK: Başkanlık Divanı üyesi

GÖREVDE KALAN DiVAN ÜYELERi

Faruk BAL: Genel Başkan Yardımcısı

İsmet BÜYÜKATAMAN: Genel Başkan Yardımcısı

Münir KUTLUATA: Genel Başkan Yardımcısı

Tuncay TOSKAY: Genel Başkan Yardımcısı

Edip Semih YALÇIN: Genel Başkan Yardımcısı

Muzaffer ÇAKMAKLI: Genel Sekreter Yardımcısı

ŞERİFE GÜZEL - HÜSNİYE ORAL - TAKVİM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber