Kadroya atanacaklara aday memurluk hükümleri uygulanmayacak
4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 632 sayılı KHK sonrasında, en çok sorulacak konulardan birisi de, kadroya atanacakların aday memurluk hükümlerine tabi olup olmayacağıdır. Memurlar.net olarak bu konuya ilişkin değerlendirmeyi de yine, yayımlanan 632 sayılı KHK'da yer alan hükümlere göre yapacağız. KHK'da yer alan hükümlerden yola çıkarak yaptığımız değerlendirmeye göre atananlara aday memurluk hükümlerinin uygulanmaması gerekmektedir. Devamı için başlığa tıklayınız.
KHK'nın ilgili hükmü:
"...4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, .... Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar."
Madde metni, sözleşmeli personel için bir ayrım yapmamıştır. madde metnine, "hizmeti 1 yıla kadar olanlar aday memur, hizmeti 1 yıldaz fazla olanlar asil memur kadrolarına atanmış sayılır" şeklinde bir hüküm konabilirdi. Ancak, bakanlar kurulu bu yolu tercih etmemiştir.
Diğer taraftan, bu konunun bir benzeri daha önce Danıştay tarafından ele alınmıştır. Danıştay, 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde yer alan istisnai memuriyet kadrolarına atananlara aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağını karar vermiştir.
Yine, KHK'nın 4. fıkrasında; "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz." hükmü yer almaktadır. Normalde, memuriyete atanan aday bir memurun, memuriyet dışındaki önceki hizmetleri asil memur kadrosuna atandıktan sonra değerlendirilmektedir. Ancak bu KHK düzenlemesinde görüldüğü üzere, hüküm koyucu irade, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçen sürelerin hemen değerlendirilmesini istemektedir.
Tüm bu durumlar, sözleşmelilerin memur kadrolarına asil olarak atandığını göstermektedir.
Bizim değerlendirmemiz bu yöndedir. Ancak, KHK'nın son fıkrasında "Bu maddenin uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.? hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, Maliye Bakanlığı ve DPB daha sonra bir karar alarak, hizmeti 1 yıldan az olanlara aday memurluk hükümleri uygulanabileceği şeklinde bir ilke kararı alabilirler. Ancak biz yine de KHK'daki hükümlere göre kadroya atanacaklara aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağını düşünmekteyiz.