CHP'de muhaliflerin rüyası torun Feyzioğlu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Haziran 2011 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Haziran'ın ardından Kılıçdaroğlu'na karşı harekete geçen Baykal ve Sav, 46 yıl önce CHP'yi bölen Turhan Feyzioğlu'nun torununa bel bağladı. Muhalifler, Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Ankara Cinnah Caddesi'ndeki ofisini üs seçti. Sav'ın muhalifleri bir araya getirdikten sonra, Feyzioğlu'nu partinin başına önereceği ileri sürüldü.

YUSUF ÇELEBİ

Kılıçdaroğlu ve Tekin önderliğindeki CHP'nin halkla temas etme noktasında gösterdiği başarı üzerine partinin tamamen ellerinden çıkmasını hazmedemeyen muhalif grup, seçimlerde alınan sonuçları gerekçe göstererek harekete geçti.

12 Haziran genel seçimleri sonrası CHP'de gelenekçiler ve yenilikçiler olarak iki kanat ortaya çıktı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğindeki 'Yeni CHP' söylemini kullanan grup ile partinin ekseninde değişiklik olduğunu savunan laik ve Atatürkçü muhalif kanat etkinlik mücadelesi veriyor. Gelenekçi kanatta yer alan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski Genel Sekreteri Önder Sav'a yakın isimler birlikte mücadele etmek için pazarlıklar yürütürken, muhalefet hedefini net olarak belirlemeye çalışıyor. Partinin ekseninde değişiklik olduğunu ileri süren laik ve Atatürkçü muhalif kanat, Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yeni bir yöne hareket eden CHP'nin temel değerlerine geri döndürülmesi gerektiğini savunuyor.

ÜSLERİ HUKUK BÜROSU

CHP'li muhalifler toplantılarını Önder Sav'ın da çalışmalarını yürüttüğü Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cinnah Caddesi Alaçam Sokak'taki bürosundan yürütüyor. Sav ve beraberindeki isimler, Turhan Feyzioğlu'nun torunu Metin Feyzioğlu'nun bürosunda yürüttükleri çalışmada öncelikli olarak olağanüstü kurultay toplanması için gerekli imzaları elde etmeye çalışırken, bir yandan da partinin kimliği ile ilgili değerlendirmeler yapıyor. Feyzioğlu'nun dedesi Turhan Feyzioğlu da 1965 başlarında dönemin CHP Genel Sekreteri Bülent Ecevit'in temsil ettiği ortanın solu tartışmaları üzerine partinin ekseni kaydığı gerekçesi ile bir grup arkadaşı ile partiden ayrılarak Cumhuriyetçi Güven Partisi'ni kurmuştu. CHP'nin yeni yönetimine ve politikasına karşı çıkan bu grup kurultayı toplama başarısı göstermesine karşın azınlıkta kalmıştı.

YENİ PLANLARI DEVREDE

Baykal'ı parti yönetiminden ekarte eden ve Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlık koltuğuna oturtan, ardından da kendi koltuğunu kaybeden Önder Sav'ın yeni planları olduğu ortaya çıktı. Baykal'ın da bir kısmına şartlı olarak destek verdiği ifade edilen plana göre Sav'ın öncelikli olarak muhalefeti tek parça haline getirmesi gerekiyor. Tek sesliliği sağladıktan sonra da partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi ve parti yönetiminin değiştirilmesi hedefleniyor. Kılıçdaroğlu'nun, Sav'ın da yer aldığı ilk parti yönetiminde yer alan Samsun Milletvekili Haluk Koç, Yalova Milletvetili Muharrem İnce genel başkan adaylığı için parti içinden dile getirilirken, parti dışından adı daha önce konuşulan Metin Feyzioğlu üzerinde çalışılıyor.

Parti içi muhalefete bürosunun kapılarını sonuna kadar açan Feyzioğlu'nun, Sav'ın kafasında belirlediği ulusalcı, katı laik ve Atatürkçü şablona tam olarak uyduğu ileri sürülüyor. Feyzioğlu'nun da seçimlerden bir hafta önce CHP'ye üye olduğu ve dilekçesini de ulusalcı çıkışları ile bilinen Süheyl Batum'a verdiği iddia edildi.

CHP eski milletvekillerinden Mustafa Özyürek ise yeni yönetim ile eski yönetim arasındaki ideolojik farkı, "Türkiye Türklerindir. CHP de CHP'lilerindir" sözleri ile dile getiriyor.

Berkan köşesine taşıdı

Hürriyet Gazetesi Yazarı İsmet Berkan da CHP'de yaşanan tartışmaya yönelik tespitlerinin yer aldığı köşe yazısında konuyu ele aldı. Berkan, "...Eski Genel Başkan Deniz Baykal ile eski Genel Sekreter Önder Sav kısa bir ayrılığın ardından bir kez daha yanyana geldiler, Kılıçdaroğlu ekibine, onun partiyi sokmaya çalıştığı yeni yola şiddetle direnmeye başladılar. Kurultay çağrısından söz ediliyor. Deniz Baykal-Önder Sav ekibi eğer yenilgiye uğrarlarsa partiden ayrılabilir, kendilerine 'Öz CHP' gibisinden bir parti kurabilirler. Bu da, yine 70'li yıllarda Ecevit'in Genel Başkan olmasıyla CHP'den ayrılanların kurduğu CGP'yi hatırlatır bana. Bir kez daha geleceğini geçmişinde bulur CHP."

Politika kurultayda belirlensin

CHP'de "eski" ile "yeni"nin kavgasını oluşturan çatışmada eskiler partinin temel değerlerinden ve politikalarından uzaklaştırıldığını iddia etti. Manisa'dan miletvekili adayı gösterilen ancak kazanamayan Şahin Mengü, partide eksen değişikliği yaşandığını iddia ediyor. Mengü, yönetime "O kadar aykırı tipler var ki, adam tekkeler ve zaviyeler açılsın diyor. Bir tanesi ne bu Atatürk'ün devrimlerinin bekçisi değiliz diyor. CHP temel değerlerinden kopuyor. Halkta itimat yaratmıyor" demekten kendini alıkoyamadı.

Baykal döneminin MYK üyesi Savcı Sayan da "Bunlar daha neye yeni diyorlar anlayamadık. Politikalara mı, yönetime mi, sisteme mi? Partinin politikalarında yenilik yapılacaksa eğer bu kurultay kararı ile olmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber