Bilgi Edinmede Silsile Yolu Takip Edilmeyecek
Devlet memurunun hak aramasına ilişkin mevzuat sayısı artmaya başladı. Önceleri sadece, "Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik" bulunmaktaydı. Bu yönetmelik, bir memurun şikayet veya müracaatta bulunması için sıralı sicil amirleri yoluyla başvuru yapılmasını öngörüyordu. Bu başvuru şekline uymayanlara ise "Uyarma" cezası verilmekteydi. Bu yönetmelikteki usul, bilgi edinme hakkındaki usulle sık sık karıştırılmaktadır. Bazı kamu kurumları, memurların bilgi edinme başvurularının da sisile yolu ile yapılmasını zorunlu görmektedir. Ancak, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, bu başvurularda silsile yolunun takip edilmemesi gerektiğine karar vermiştir.
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hasın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
SAYI : B.08.0.BHM.0.06.01/66 01/04/2005
KONU:Bilgi Edinme Hakkı
.......................... VALİLİĞİ
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE
İlgi a) MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Bilgi Edinme Biriminin, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulundan sormuş olduğu 28/02/2005 tarih ve 66 sayılı görüş talep yazısı
İlgi b) Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'nun 30/03/2005 tarih ve 337 sayılı yazısı
Müşavirliğimiz Bilgi Edinme Birimi ilgi (a) görüş yazısında Devlet Memurlarının Bilgi Edinme Hakkını kullanırken şikayet ve başvurularında silsile yolu takip edip etmeyecekleri hususunda görüş talep etmiş olup, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu ilgi (b) yazısının 25/03/2005 tarih ve 2005/180 Sayılı Kararında;
Başvuru Konusu : Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Hakla İlişkiler Müşavirliği Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre başvuruda bulunacak devlet memurlarının başvurularının "Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkındaki Yönetmelik" hükümlerine göre hiyerarşik silsile yolu ile yapmaları gerekip gerekmediği hususunda Kurulumuzdan görüş talep etmektedir.
Görüş: 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu bireysel bir hak olan bilgi edinme hakkının kullanılmasını düzenlemektedir. Kanunun 6 ncı maddesinde bilgi edinme başvuruları için devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulü düzenlenmiştir. 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında ise "Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz ." hükmü yer almaktadır. Buna göre 4982 sayılı Kanununun 5 inci maddesinin amir hükmüne göre bilgi edinme başvuruları için Kanunda düzenlenen dışında başka bir usulü kabul etmek mümkün değildir. Devlet memurlarının yaptığı bilgi edinme başvurularında da 4982 sayılı kanun maddesinde belirlenen başvuru usulü uygulanması gerektiğine oy birliğiyle karar verilmiştir."
Gereğini bilgilerinize rica ederim.
Kenan ŞAHİN
Basın ve Halkla İliş. Müş.V.