ABD'ye atanacak 15 öğretmen kadrosuna 650 kişi başvurdu.

Haber Giriş : 17 Nisan 2005 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ile ABD arasında imzalanan eğitim anlaşması, öğretmen adayları, yeni mezunlar ve öğretmenler için umut oldu. Washington D.C'deki ilköğretim okulları ve liseler için Türkiye'den alınacak 15 öğretmen kadrosuna 650 kişi başvurdu.

13 Mart'ta imzalanan anlaşma gereği 2005 Eylül'ünde göreve başlamak üzere matematik, kimya, fizik, biyoloji branşlarında olmak üzere toplam 15 kişi üç yıl boyunca Washington DC'de öğretmenlik yapacak. Amerika'da çalışacak öğretmenler yıllık 38 bin dolar kazanacak. Türkiye'de en üst kademedeki öğretmen maaşı ise yıllık yaklaşık 7 bin dolar.

Dün 15 öğretmen için yapılan sınavda 200 kişi ter döktü. 650 kişinin başvuruda bulunduktan sonra özgeçmişlere göre başvuran kişi sayısı 200'e indirildi. Adaylar, İngilizce ve branş bilgilerinin ölçüldüğü sınavdan sonra mülakata alınacak. Mülakatı geçenler İngilizce ders sunumu yapacak ve Washington'daki okulların müdürleri ile görüşme yapacak.

İş sıkıntısı büyük

23 yaşındaki Uğur Büyükbozkırlı Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü'nden 2004'te mezun olmuş. O da diğer mezunların yaşadığı iş sıkıntısından sonra çareyi dershane öğretmenliği yapmakta bulmuş. Türkiye'de idealist olmanın çok zor olduğunu söyleyen Büyükbozkırlı, "Bu benim için büyük fırsat. Hem eğer oraya gidebilirsem kendimi geliştirerek yüksek lisans yapmayı da düşünüyorum" diyor.

Sekiz yıllık biyoloji öğretmeni Ahmet Güney sınav için Antalya'dan gelmiş. Çocuğuna Amerika'da daha iyi bir gelecek kurmak istediği için başvuruda bulunmuş.

Her yıl eğitim fakültelerinden mezun olan binlerce genç Türkiye genelinde atanacak 30 biyoloji öğretmenliği kadrosu için sırada. Bir de yıllardan beri atama bekleyenler var tabii. Marmara Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği mezunu Mehmet Ali Oytun da dokuz aydır atama beklediğini belirterek, "Türkiye'de 30 öğretmen alıyorlar. Amerika içinse 15 öğretmen alacaklar. Burada şansım daha fazla çünkü sınava giren kişi sayısı atama bekleyenlerden çok daha az" diye konuşuyor.

Gelecek kaygımız var

26 yaşındaki Nurcan Şahin Türkiye'de birçok öğretmenin yaşadığı sıkıntıyı yaşıyor. Branşı biyoloji olmasına karşın dört yıldır İngilizce öğretmenliği yapan Şahin de şöyle konuşuyor: "Maddi imkânlar gitmek istememizde çok etkili. Burada verimli olamıyoruz. Eşim de öğretmen. Gelecek kaygımız var. Çocuğumuz için de hayat şartlarımız yeterli değil."

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yurtdışı İlişkiler Ofisi Direktörü Sinem Vatanartıran da programla ilgili şöyle konuşuyor:

"Hem İngilizcelerini geliştirecek hem de farklı kültürlerden öğrenciler, okullar görecekler. Yıllık 38 bin dolar maaş alacaklar. Bu rakam Amerika'daki yaşam standartları için normal sayılıyor. İlköğretimin ikinci kademesi 6,7 ve 8. sınıflar ile lise öğrencilerine ders verecekler. Adaylar aşamaları geçtikten sonra ağustos ayında Amerika'ya gidecek. Ayrıca eğitim kurumumuz öğretmenlere orada bulundukları süre boyurca hizmetiçi eğitim verecek."

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber