TBMM Onur Ödülü'ne en güçlü aday Prof. Sinanoğlu

Haber Giriş : 17 Nisan 2005 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Egemenlik Onur Ödülü için 144 kişi aday gösterildi. Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nu yaklaşık 5 bin kişi aday gösterirken, Fetullah Gülen, adaylıktan feragat ettiğini bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, işadamı Bülent Eczacıbaşı, modacı Zuhal Yorgancıoğlu gibi isimlerin de yer aldığı onur ödülü adayları arasında yer alan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nu yaklaşık 5 bin kişi aday gösterdi.

Ödül 26 Nisan'da verilecek

TBMM Başkanlık Divanı tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda onur ödülünü kazanan kişiye ödülü, Meclis Başkanı Bülent Arınç tarafından 26 Nisan Salı günü düzenlenecek törenle verilecek. Ödülün dizaynı konusunda çalışmaların sürdüğü, para ödülünün miktarının da henüz belirlenmediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, CHP lideri Deniz Baykal, Tarım Bakanı Sami Güçlü ile Şanlıurfa Emniyet Müdürü Kutlay Çelik'den sonra Fetullah Gülen de, avukatı aracılığıyla "adaylıktan feragat ettiğini" bildirdi. Gülen, iki kişi tarafından "700 okul, 1000 yurt, 1000 kreş, 500 dershane ve nice eğitim kurumları yaptırması dolayısıyla" aday gösterilmişti.

26 yaşında dünyanın en genç profesörü oldu

Sinanoğlu, 26 yaşında "dünyanın en genç profesörü" unvanını alarak Nobel Ödülü'ne iki kez aday gösterilen ilk ve tek Türk profesörü. Fizik, kimya, Türk dili, alanında yaptığı çalışmaları ve ABD, Japonya, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinde Türkiye'nin adını başarılarıyla duyuran ve pek çok bilimsel ödül alan Prof. Sinanoğlu, ülkemizde Kuramsal Kimya Bölümü'nü kurdu ve 1975 yılında çıkarılan bir yasa ile kendisine 'Türkiye Cumhuriyeti Profesörü' unvanı verilen ilk ve tek Türk profesörü oldu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber