Bursa'da kamu binalarının yüzde 63'ü engelli

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Temmuz 2011 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURSA Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nce, kent genelindeki 230 kamu kurum ve kuruluşunda yapılan inceleme sonucunda binaların yüzde 63'ünün engelliler için gerekli fiziki şartlara uygun olmadığı tespit edildi.

Türkiye genelinde 2005 yılında çıkan Engelliler Yasası ile birlikte 2012 yılına kadar tüm yolların, kamu kurum ve kuruluşlarının özürlülerin kullanımına uygun hale getirilmesi zorunlu oldu. Bursa'daki kamu kurum ve kuruluşlarının son durumunu tespit etmek için Bursa Valiliği'nin isteği ile Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından, 'Engelimiz Kent Olmasın' araştırması yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi, Bursa Valiliği İl Özürlüler Kurulu, Engelliler Kültür Sanat Derneği'nin (ENSADER) ve Sosyal Politikalar Merkezi Derneği'nin (SOMER) katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda araştırma sonuçları açıklandı.

ENGELLİLER ŞEHRİN TÜM NİMETLERİNDEN FAYDALANMALI

Toplantıya katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti'li Recep Altepe, hedeflerinin, çağdaş kentler oluşturmak, Bursa'yı da sağlıklı, ulaşılabilir, yaşanabilir bir kent haline getirmek olduğunu söyledi. Başkan Altepe, bu doğrultuda Bursa'da güzel çalışmaların yapıldığını belirten, engellilerin ve ailelerinin rahat bir nefes alması içinde çalıştıklarını kaydetti. Engelli vatandaşların da şehrin tüm nimetlerinden faydalanabilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Altepe, "Bu adaleti sağlamak için eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnşallah bu çalışmalarla örnekte olacağız. İnsanlarımızı dört duvar arasından kurtarmak, onları sosyal hayatın, üretimin içerisine sokmak, toplumun aktif bir bireyi yapmak kadar ulvi bir iş olamaz" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise 2005 yılında Özürlüler Yasası'nın çıkarttığını hatırlatarak bu yasa ile 7 yıl içerisinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının özürlülerin erişilebileceği hale getirilmesi zorunluluğu olduğunu vurguladı. üney, kendilerine sunulan raporları en kısa zamanda inceleyeceklerini ve Valilik olarak gereğini yapacaklarını ifade ederk, tüm kamu kurumlarını bilgilendireceklerini dile getirdi.

ENGELSİZ ALANLARA BAYRAK

Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da Türkiye'de örnek bir etkinlik gerçekleştirildiğini belirterek, Bursa Valiliği ve Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden 8 kişi ile Bursa'daki 230 kamu kurum ve kuruluş binası denetlenip izlendiğini kaydetti. Pala, standart formlarla yapılan 119 soru sorularak binalar incelendiğini ve raporlar tutularak Bursa Valiliği'ne teslim edildiğini bildirdi.

Rapor sonuçlarını değerlendiren Pala, "230 kamu binasında yapılan inceleme neticesinde, genelin yüzde 37'lik bölümünde olumlu sonuca ulaşıldı. Yani yüzde 37'si engellilere uygun yerler olarak tespit edildi. Yüzde 63'lük bölüm ise hala olumsuz bir durumda yani engellilere uygun halde değil. Önümüzde bir yıl var. Bursa kurumları olarak bu süre zarfından bu sorunları aşmış olacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Çalışmalar neticesinde Türkiye'de ilk kez 'Engelsiz Alan' kavramını da geliştirdiklerini açıklayan Pala, 'engelsiz alan' bayrağını alan binaların, engellilerin rahat bir şekilde kullanılabildiğini gösterdiğini, o binaya öncelik sağlanmış olduğunu kaydetti. Pala, eksiklikleri tamamlanmış olan binalara bu bayrakların gururla asılabileceğini söyledi.

BİNA GİRİŞLERİNİN YÜZDE 73'Ü UYGUN DEĞİL

'2012'ye hazır mıyız?' konulu panelde ise Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden Özgür Fehmi Havados ve Mustafa Tıkız tarafından değerlendirme çalışması hakkında bilgi verildi. Bursa Valiliği'nin yetki vermesinin ardından iki etap halinde 230 kamu kurum ve kuruluşunda inceleme yaptıklarını söyleyen Tıkız, inceleme çalışmalarının süreceğini ve diğer kamu kurum binalarında da değerlendirme yapacaklarını söyledi. Çalışmalar neticesinde ortaya çıkan rakamsal verileri sunan Havados, "11 konu başlığı altında yaptığımız incelemeler sonucunda, engellemelerin yüzde 37'sinin olumlu, yüzde 63'ünün olumsuz, işaretlemelerin yüzde 33'ünün olumlu, yüzde 67'sinin olumsuz olduğunu tespit ettik. Sokak mobilyalarının yüzde 80'inin olumlu, yüzde 20'sinin olumsuz, güzergahların yüzde 60'ının olumlu, yüzde 40'ının olumsuz, park etmelerin yüzde 33'ünün olumlu, yüzde 67'sinin olumsuz olduğunu gördük. Rampaların yüzde 38'inin olumlu, yüzde 62'sinin olumsuz, asansörlerin yüzde 40'ının olumlu, yüzde 60'ının olumsuz olduğunu tespit ederken, girişlerin sadece yüzde 27'sinin olumlu, yüzde 73'ünün ise olumsuz olduğunu gözlemledik. Lavaboların da sadece yüzde 23'ünün olumlu, yüzde 77'sinin olumsuz olduğunu gördük. İncelenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının erişilebilirlik genel ortalaması ise yüzde 37 olumlu, yüzde 63 olumsuz olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

Panelin sonunda 'Engelimiz Kent Olmasın' projesi kapsamında yapılan çalışmalar soncunda fiziksel ve mimari açıdan engellilere uygun olduğu tespit edilen kurumlara 'Engelsiz alan' bayrakları ve çıkartmaları verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber