Yeni üniversitelere YÖK karşı çıkıyor

Haber Giriş : 18 Nisan 2005 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altyapısı olan illere yeni üniversite kurmak isteyen hükümete "yeterli öğretim üyesi olmadığı" gerekçesiyle YÖK karşı çıkıyor. Yeni kurulacak üniversiteler, başka illerdeki fakültelere yönelik haksız uygulamaları da önleyecek.

Hükümet altyapısı olan illere üniversite kurmak isterken, YÖK yeterli öğretim üyesi olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni üniversite kurulacak illerin tespit edilmesi için 7 ayrı kriter belirlendi. Bu kriterler arasında fakülte sayısı, öğretim üyesi sayısı, öğrenci sayısı, yurt sayısı gibi kriterler bulunuyor. Öncelikli olarak 4 veya 3 fakültesi bulunan illere üniversite kurulması hedeflenirken sadece 1 fakültesi bulunan illerde üniversite kurulmayacak.

Görüş almaya gerek yok

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç yeni üniversite kurulabilmesi için YÖK'ün görüşünün alınması gerektiğini belirtiyor. YÖK Kanunu'nun 7. maddesinde YÖK'ün görevleri arasında "Yeni üniversite kurulmasına ve gerektiğinde birleştirilmesine ilişkin önerilerini veya görüşlerini Milli Eğitim Bakanlığına sunmak" hükmü yer alıyor. YÖK Kanunu'nun 7. maddesinin yeni üniversite kurulması konusunda YÖK'ten görüş alınmasının bir zorunluluk getirmediğine dikkat çekiliyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın buna rağmen YÖK'ten yeni üniversitelerle ilgili görüş isteyeceği belirtiliyor.

Hükümet, yeni üniversiteler kurarak yüksek öğrenimi tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmayı ve bazı üniversitelerin kendilerine bağlı başka illerdeki fakültelere yönelik 'haksız' uygulamalarının da önlenmesni hedefliyor. Niğde Üniversitesi'ne bağlı Aksaray'daki fakülte ve yüksekokullar için çıkartılan ödenek ve kadroların Aksaray'daki fakültelere gönderilmeyip Niğde merkezindeki fakültelerde kullanıldığı belirtiliyor. Adıyaman'da ise 3 ayrı üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullarının bulunmasına dikkat çekiliyor. Adıyaman'da Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Adıyaman Eğitim Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi ve Harran Üniversitesi'ne bağlı Kahta Meslek Yüksekokulu bulunuyor.

Yeni üniversite için yarış

Yeni üniversite kurulması planlanan iller üniversitelerin altyapısını oluşturmak için büyük bir yarışa girdi. Giresun'da yeni üniversite kurulmasının sağlamak için valinin başkanlığında kamu kurumları ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan "Giresun İli Üniversite Kurma Komitesi' oluşturuldu. Giresun'da Giresun İmar Planında üniversite yeri olarak ayrılan alanın 100 dönümlük kısmının yerel imkânlarla satın alınması amacıyla "Her Giresunludan Bir Metre Arsa" adı altında bir kampanya bile başlatıldı. Yeni üniversite kurulacak illerde kamu kurumları ile sivil kuruluşlar kentlerine üniversite kurulması için geniş katılımlı kampanya ve girişimler düzenledikleri belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber