Devletten haksız yere maaş alanları, komşuları yakalattı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'na 2010 yılında içinde, devletten haksız maaş alanlarla ilgili olarak tam bin 387 ihbar geldi. İhbarları yapanların büyük kısmının ise haksız yere maaş aldığı iddia edilen kişilerin komşuları olması müfettişleri bile şaşırttı. 2022 sayılı yasa kapsamında, 65 yaş ve üstündeki vatandaşlara, özürlülere ve özürlü yakınlarına değişik tutarlarda maaş bağlanıyor. Yasa kapsamında devletten maaş alan kişi sayısı 2010 yılı sonu itibariyle 1 milyon 363 bin 670'e ulaştı. Sözkonusu maaşlardan yararlanmak için, yoksul olmak ve belirli oranlarda özürlü yakını olmak gerekiyor. Bazı vatandaşlar ise şartları yerine getirmeden devletten maaş alıyorlar. SGK müfettişleri ise devletten haksız yere maaş alanları tespit etmek için her yıl dosyaları incelemeye alıyor.

Bin 387 adet şikayet geldi

Bu incelemeler sırasında, 2010 yılında ilginç bir gelişme yaşandı. 2022 sayılı yasa kapsamında devletten maaş alanlarla ilgili tam bin 387 ihbar yapıldı. Müfettişler, ihbarlardan 734 kişinin dosyasıyla ilgili incelemelerini tamamlandı. İncelemeler sonucunda, 734 kişiden 325'in gerekli şartları taşımadığı halde devletten maaş aldığı belirlendi. Kurum, 325 kişinin maaşını kesti.

SGK yöntemi yaygınlaştıracak

SGK müfettişleri, gelen ihbarlarla ilgili yaptıkları değerlendirmede, devletten haksız yere maaş alanları ihbar eden kişilerin de, komşu veya akraba olduğunu belirledi. Sosyal Güvenlik Kurumu, ihbar sistemini yaygınlaştırmanın yolunu arıyor. Yetkililer, ihbar sisteminin, kayıtdışı istihdam ile mücadelede de etkin olarak kullanıldığına dikkat çektiler. 8HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber