Türkiye işsizlikte en başarılı ikinci ülke

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, Türkiye'nin dünyada 2011'in ilk çeyreğinde en fazla büyüyen ülke olduğunu belirterek, ?İşsizlik açısından baktığımızda şu anda gelişmiş G-20 ülkeleri içinde Almanya'dan sonra Türkiye en başarılı ülke. Krizde bir tek Almanya işsizlik sayısını azaltabildi, biz de en son verilerle kriz öncesi seviyeye geldik? dedi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi'nce yürütülen ?İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Hibe Projeleri? kapsamında yaklaşık bir yıldır sürdürülen 215 proje, Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde açılan fuar ile sona erdi.

Fuarın açılışında konuşan Aydemir, Türkiye'de işsizlik, kadının istihdamının artırılması ve iş gücüne katılımı, gençlerin istihdama katılımı ve işsizliği konusunda son 10 yılda çok ciddi gelişmelerin olduğunu söyledi.

Bu gelişmelerin olmasına rağmen, Türkiye'nin örnek aldığı AB ülkelerinin gerisinde olduğunu belirten Aydemir, Bakanlık olarak, AB'nin standartlarına erişmek için çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

İstihdam, istihdamla bağlantılı kadın ve genç istihdamı ve işsizlik oranları konusunda özellikle son 2 yılda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aydemir, Türkiye'de ilk defa ?Ulusal İstihdam Stratejisini? hazırladıklarını anımsattı.

Hibe programları ile Ulusal İstihdam Stratejisi arasındaki birçok şeyin örtüştüğüne dikkati çeken Aydemir, Ulusal İstihdam Stratejisi'nin içinde eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, iş gücü piyasasının esnekliğinin artırılması, dezavantajlı grupların istihdamının artırılması ve istihdam ile sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi gibi 4 ana hedefin bulunduğunu kaydetti.

Dezavantajlı grupların istihdamının artırılması konusunda kadının iş gücüne katılım oranının artırılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Aydemir, kadınların istihdama katılım oranının 2023'te yüzde 35 olmasını öngördüklerini söyledi.

Çalışma hayatı konusunda yürütülen projelerden örnekler veren Aydemir, AB sürecindeki programlar ile Türkiye'nin kendi hazırladığı programların tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Yılların birikimi olan sorunları çözmenin kısa zamanda mümkün olamayacağını ifade eden Aydemir, Bakanlık olarak, hem kriz ortamında kısa vadeli çözüm önerileri geliştirdiklerini hem de kangren hale gelmiş sorunların yapısal olarak çözülmesi için çalıştıklarını kaydetti.

Krizin yaşandığı bir ortamda Türkiye'nin dünyada 2011'in ilk çeyreğinde en fazla büyüyen ülke olduğunu belirten Aydemir, ?İşsizlik açısından baktığımızda şu anda gelişmiş G-20 ülkeleri içinde Almanya'dan sonra Türkiye en başarılı ülke. Krizde bir tek Almanya işsizlik sayısını azaltabildi, biz de en son verilerle kriz öncesi seviyeye geldik. Bütün G-20 ülkelerinde ve diğer ülkelerde bunu başarmış 2 ülkeyiz? dedi.

PROJE ÜRETME KAPASİTEMİZ DÜŞÜK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının uyguladığı politikaların bütün dünyada takdirle izlendiğini ve örnek gösterildiğini dile getiren Aydemir, bu başarıları çok çalışmaya borçlu olduklarını söyledi.

AB sürecini ve projeleri önemsediklerini belirten Aydemir, şöyle konuştu:

?AB'ye üye oluruz veya olmayız. Şu anki geldiğimiz noktada yavaşlama, tıkanıklıklar var. Bizim açımızdan bunların bir önemi yok. Biz ülke ve bakanlık olarak, ekonomik ve sosyal göstergeleri iyileştireceğiz, yaşam standardımızı iyileştireceğiz, daha kaliteli bir yaşam sağlayacağız vatandaşlarımıza bunu hedefledik. Peki bu hedeflerimizde neyi kendimize örnek almışız? Biz bu alanda kendimizden daha iyi olan ülkeler Avrupa ülkelerini hedefledik, onların standartlarını aldık. Onların standartlarına ulaşmayı biz hedef olarak koyduk Bakanlık olarak.?

Çok sayıda reform, kanuni düzenleme yaptıklarını anımsatarak, bu düzenlemelerin vatandaşa yansıması için çalıştıklarını belirten Aydemir, yürütülen projelerin de birlikte çalışmaya, sosyal diyaloğun geliştirilmesine katkı sağladığını söyledi.

Türkiye'nin toplum olarak proje yapmayı bilmediğini ifade eden Aydemir, ?Bizim proje üretme kapasitemiz düşük. Bizim izleme, değerlendirme kapasitemiz de çok düşük? dedi.

Gelişmiş ile gelişmekte olan ülkeler arasında fark yaratın unsurun ?kurumsallaşma? olduğunu dile getiren Aydemir, kurumsallaşma, proje üretme, sorun çözme, izleme ve değerlendirmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Aydemir, AB ile projelerin yürütülmesinde kararlı olduklarını belirterek, bu kapsamda Bakanlık olarak kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını, akreditasyonla ilgili Bakanlığın AB dairesinin çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından Aydemir, İŞKUR Genel Müdürü Kemal Biçerli ve bazı kurum temsilcileri, Türkiye'nin 38 ilinden proje kapsamında üretilen

materyallerin yer aldığı stantları gezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber