61. Hükümet'in ilk bakanlar kurulu toplantısı sona erdi/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2011 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, temsilde bir eksiklik olmadan tüm partilerin, Parlamentoda bulunmaları gerektiğini belirterek, ?And içerek görevlerine sayın milletvekilleri başlasın ve bundan sonraki yasal süreç en güzel şekliyle devam etsin. Biz bu çabaların sonunda en kısa zamanda partilerin parlamentoda eksik kalan yeminlerinin milletvekilleri tarafından ifa edilmesini bekliyoruz? dedi.

Arınç, 61. Hükümetin ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü sıfatıyla gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

?Siz toplantıdayken MHP, CHP ile görüştü. Sayın Kılıçdaroğlu TBMM Başkanı ile bir araya gelecek. Bu yemin krizi çözülecek mi umudunuz var mı?? sorusuna Arınç, şu karşılığı verdi:

?Dışarıda yürütülen çabaları veya Sayın Meclis Başkanımızın kendi inisiyatifi ile yürüttüğü çabaları, elbette biz de izliyoruz. Bu konuda olumlu bir gayretin olduğunu da seziyoruz. Bu konuyla ilgili çok şeyleri konuştuk, hatta dün konuştuk. Bugün için bu konu ne Bakanlar Kurulunda gündeme geldi ne de bizim son gelişmelerle yeterli bir bilgimiz var. Ama iyi niyetli sürdürülen çabaların olumlu sonuçlanmasını hepimiz dileriz. Gördüğünüz gibi TBMM çalışmalarına devam ediyor. Hükümetimiz kuruldu, bir tezkere kabul edildi, gerekli seçimler yapıldı, yarın da hükümet programı konuşulacak, pazartesi de bunun üzerinde müzakereler yapacağız. İstiyoruz ki temsilde bir eksiklik olmadan tüm partiler, parlamentoda bulunsunlar. And içerek görevlerine sayın Milletvekilleri başlasın ve bundan sonraki yasal süreç en güzel şekliyle devam etsin. Biz bu çabaların sonunda en kısa zamanda partilerin Parlamentoda eksik kalan yeminlerinin milletvekilleri tarafından ifa edilmesini bekliyoruz.?

Başbakan Yardımcısı Arınç, TBMM Başkanvekilliği konusunda bir soru üzerine, bu konunun Bakanlar Kurulu'nun konusu olmadığını belirtti. Bugün yapılacak Ak Parti TBMM Grup toplantısında isteyenlerin adaylıklarını koyabileceklerini anlatan Arınç, ?Tamamen partiye ait bir meseleden bahsediyoruz. Sonuçta, seçilecek arkadaşlarımız Meclis Başkanlığı'na bildirilecek ve genel kurula bildirilecektir. Partiye ait bir mesele...? dedi.

Hükümet Sözcüsü Arınç, Ak Parti'ye 2 TBMM Başkanvekilliği, 6 Divan üyeliği, 2 de idare amirliği düştüğünü, diğer partilerin de güçleri oranında Başkanlık Divanı'nda temsil edileceğini kaydetti. Arınç, ?Danışma Kurulu farklı bir sayı bildirebilirdi. Mesela benim dönemimde 20'ye kadar başkanlık divanı üyesi olduğunu biliyorum. Ama bugün için bu 18 olarak kararlaştırıldı. Burada ki amaç, Parlamento içindeki tüm siyasi partilerin mutlaka bir üye ile de olsa temsil edilmesidir. 18 rakamı buna izin verdiği için Meclis Danışma Kurulu kararı kabul edilmiş oldu? diye konuştu.

Bugünkü toplantının 61. Hükümet'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olduğunu anımsatan Arınç, özel gündemle toplanıldığını bildirdi.

Özel gündemde başbakan yardımcılarının görev bölümünün yapıldığını belirten Arınç, yeni kurulan bakanlıkların teşkilat kanunları ile kendilerine bağlanan kurumlar ve genel müdürlüklerin konuşulduğunu ifade etti.

Arınç, şöyle konuştu:

?Bakanlar Kurulu'nda, geçmişten bugüne yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılacaklar güzel bir şekilde ortaya konuldu ve bunun üzerine görüşmeler yapıldı. Hükümet sözcülüğü benim görev alanım içinde. Bu görev bana tevdi edildi. Bakanlar Kurulu'nda ilgili, bağlı ve ilişkili kurumların dağıtımı da yapıldı. Hükümet sözcülüğü yanında Vakıflar Genel Müdürlüğü, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT, Anadolu Ajansı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu, Danıştay gibi kurumlar yine benim görev saham içinde kaldı.

Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, daha çok Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, bankalar ve diğer kurumlarla ilgili olacak.?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ve diğer kurumlarla görevlendirildiğini ifade eden Arınç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın ise TBMM ile ilişkiler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile görevlendirildiğini söyledi.

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında özel gündemde olmayan diğer konular üzerinde çalışma yapılmadığını da kaydetti.

BAKANLAR KURULU ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI

?RTÜK Üyesi Zahid Akman ile ilgili bir operasyon oldu. bununla ilgili görüşünüz nedir?? sorusu üzerine Arınç, bu konunun RTÜK'ün kurumsal kimliğiyle ilgili olmadığını, geçmişten bu yana tartışılan bir konu olduğunu belirtti. Arınç, ?Deniz Feneri Derneğiyle ilgili bir olay sebebiyle daha önce de soruşturması yapıldığını biliyoruz? dedi.

Akman'ın, dünden itibaren de başka kişilerle birlikte gözaltına alındığını ve bir soruşturma kapsamında kendisinin ifadesinin alınacağını basından duyduklarını dile getiren Arınç, ?Bu konuda bir görüşme yapılmadı. Bir yargı kararı olarak görünüyor. Bunun en kısa zamanda ve en olumlu bir şekilde sonuçlanmasını dileriz. Bugüne kadar tüm soruşturmalar için söyleyeceğimiz budur. Yargının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında bizim herhangi bir görüşümüzün ortaya konulması mümkün değildir? diye konuştu.

BAKAN YARDIMCILIĞI

?Bakan yardımcılıklarına yapılacak atamalarla ilgili soruyu da yanıtlayan Arınç, 21 bakanlığa yardımcı atanacağını anımsattı.

Bu konunun kurul gündemine gelmediğini belirten Arınç, bakan yardımcılıklarının hukuki niteliği, sosyal konumu ve atama usullerinin, 15 gün içinde yayımlanacak bir kararname ile ortaya konulacağını bildirdi.

Bunu takiben de bakanların, bakan yardımcısı olarak kendilerine siyasi konularda da danışmanlık yapabilecek, müsteşar ile bakan arasındaki konumu güçlendirebilecek bir şekilde atamalarını 3'lü kararname ile talep edebileceğini ifade eden Arınç, ?Bu konuyla ilgili Başbakanlık Müsteşarlığımızın ilgili bakanlıklarla yaptığı çalışmalar sonuçlanmak üzeredir. 21 bakanın bakan yardımcısı olacaktır? diye konuştu.

?DURMAK YOK YOLA DEVAM?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulundaki ilk talimatının sorulması üzerine Arınç, ?Durmak yok yola devam? dedi.

Ak Parti hükümetleri için ?çıraklık?, ?kalfalık?, bugün için de ?ustalık? yakıştırmasında bulunduğunu anlatan Arınç, Ak Parti içinde bakanlık yapabilecek çok kabiliyetli arkadaşlarının olduğunu ancak bunlardan 25'inin kurula girdiğini kaydetti.

2011-2015 yıllarını kapsayacak 61. Hükümet döneminde, büyük projeler ile ?2023 Türkiye Vizyonu?nun izlerinin görüleceğini anlatan Arınç, ?Bu, fedakarca bir çalışmayı gerektirir, uyum içinde bir çalışmayı gerektirir. Bugün hükümetimizin de bu niteliğe sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Başbakanımızın talimatları elbette dışarıda nasıl konuşulduysa bugün kurulda bir hedef olarak arkadaşlarımıza gösterildi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber