Yemekten en az 2 saat sonra suya girilmeli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2011 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Mersin'in Erdemli İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Selim Mirza Loğlaroğlu, yemekten en az 2 saat sonra suya girilmesi gerektiğini belirterek, ilk girildiğinde yoğun ve hızlı şekilde yüzülmemesi uyarısında bulundu. Loğlaroğlu, hızlı yüzmenin göğüste sıkışma ya da ağrı, soluk almakta aşırı yoğunluk, gözlerde kararma ve mide bulantısına neden olabileceğini söyledi.

Son dönemlerde Türkiye genelinde artış gösteren suda boğulma olaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Loğlaroğlu, yüzme bilsin ya da bilmesin özellikle çocuk ve yaşlıların tek başına denize girmelerinin son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Yaz döneminde serinlemek için deniz, havuz, su kanalları ve gölet gibi yerlerde boğulma gibi durumlardan korunmanın mümkün olduğunu kaydeden Loğlaroğlu, tek başına yüzülmemesi, derinliği bilinmeyen suya girilmemesi, tepe üstü dalış yapılmaması uyarısında

bulundu. Erdemli Sağlık Grup Başkanı Dr. Selim Mirza Loğlaroğlu, "Özellikle gençlerin, yüzerken kendilerini kanıtlamak için şaka yollu hareketlerden uzak durmaları gerek. Tam tanımadığımız veya bilmediğimiz denizde fazla uzaklara açılmamalı, tabela ve uyarı yazılarını dikkate almalıyız. Güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamalı ve denize girilmemeli" dedi.

"SUYA GİRİLDİKTEN SONRA YAVAŞ VE ESNEK HAREKETLERLE YÜZÜLMELİ"

Sıcak çarpması, cilt yanığı ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinin söz konusu zaman diliminde arttığını belirten Selim Mirza Loğlaroğlu, yüzmeden önce mutlaka egzersiz hareketleri yapılması, bunun yanında suya girildikten sonra yavaş ve esnek hareketlerle yüzmeye başlanması tavsiyesinde bulundu. Loğlaroğlu, "Eğer yoğun ve hızlı çalışmaya girersek, göğüste bir sıkışma ya da ağrı, soluk almakta aşırı yoğunluk, gözlerde kararma, midede bulantı görülebilir. Bu gibi durumlarda yüzmeyi hemen bırakmak gerek.

Tek başınıza yüzerken az da olsa fenalık hissettiğiniz zaman hemen sudan çıkmak gerekir. Denetimsiz veya bilinmeyen yerlerde suya girmemek, su taşıtlarında boğulmalara karşı korunma ve kurtarma tedbirleri almak, aşırı alkol, ilaç almamak, sandal ve diğer su taşıtları ile yapılan gezi ve turlarda emniyet yeleği takmak, yüzme ve ilk yardım kurslarına gitmek de boğulmalara karşı iyi bir önlemdir" ifadesini kullandı.

"YÜZME ESNASINDA VÜCUT ASLA SUSUZ KALMAMALI"

Suda boğulanları hayata döndürmek için yapılan yanlış hareketlerin, boğulan için hem zaman kaybı hem de tehlikeli olduğunu vurgulayan Dr. Loğlaroğlu, bu tür durumlarda vakit kaybedilmeden 122 Acil Servis ekiplerine haber verilmesini istedi. Yüzme öncesi beslenmenin önemine dikkat çekerek, yüzme esnasında asla vücudun susuz kalmaması uyarısında bulunan Loğlaroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yemeğin üzerinden en az 2 saat geçmeden suya girilmemeli. Yemekten sonra yaklaşık 1.5 saat kan beyin ve kalpten uzaklaşır. Herhangi bir kalp sorunu olanlar için yemek üstüne yüzülmesi tehlikeli olabilir. Bu tehlikeli durumlar, kalp sorunu olmayanlarda da görülebiliyor. Yalnız şunu unutmamak gerek; 'yemek' dediğimiz bir lokma bir şey demek değil. Az ve sulu besinler, içecekler alındığında 2 saat beklemeye gerek yok."

"SABAH DENİZE GİRİLMEDEN 10-15 DAKİKA ÖNCE MEYVE SUYU İÇİLMELİ"

Sabah denize girmek isteyenlerin 10-15 dakika önce meyve suyu içmesi önerisinde bulunan Loğlaroğlu, yüzme esnasında vücudun su gereksinimini karşılamasının oldukça önemli olduğunu, ter yoluyla ve diğer yollarla yitirilen suyun karşılanmaması halindeyse baş ağrısı, bitkinlik, genel bir isteksizlik gibi sonuçların ortaya çıkabileceğini anlattı. Susadıkça yeterince su veya egzersiz esnasında bir yudum su alınabileceğini belirten Loğlaroğlu, "Egzersiz anında çok fazla su içilmesi midede gereksiz şişlik ve

performansı bozucu rahatsızlık yapabilir. Egzersizden hemen sonra çok aşırı soğuk şeyler içilmemeli. Terle kaybedilen tuz, yeterli beslenme ile yerine konulabilir. Denizden çıktıktan sonra vücut iyice soğumadan duş alınmamalı ve daha sonra ılık suyla duş alınmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber