Bahçelievler-Beylikdüzü arasına metro projesi/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Temmuz 2011 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş:

*"Ulaştırma Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde Bahçelievler-Beylikdüzü arasında 5 yıl içerisinde bir metro da yapılacak"

*"Beylikdüzü de ilave olduğunda tahminen günde bir milyon kişi metrobüsü kullanacak"

*"Otobüslerin daha aktif çalışabilmesi için ve biniş ve inişlerdeki zaman kaybını ortadan kaldırmak, trafiği rahatlatmak için içeride ücret ödeme sistemini tamamen kaldırıyoruz"

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: Ünsal ÇAKİN İSTANBUL - DHA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattı inşaatında inceleme yaptı. Basın mensuplarını da bilgilendiren Topbaş, şuanda metrobüste 33 durak olduğunu ve Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye 63 dakikada gidildiğini kaydederek, "Buna ilave olarak şuanda Beylikdüzü hattını 10.5 kilometreye yakın hattı ilave ediyoruz. 10 istasyon daha yani devreye girdiğinde 43 istasyonlu bir hat olacak. Bu sistemde özellikle bu bölgede toplamda 9 dönümlük bir meydan haline gelecek böylece Esenyurt ve Beylikdüzü birleşecek. Aynı zamanda burası meydan görevi yapacak" dedi.

32 SANİYEDE BİR METROBÜSÜN GELECEK

Yüzde 35'i tamamlanan inşaatın maliyetinin 90 milyon TL civarında olduğunu belirten Topbaş, istasyonlasrın devreye girmesiyle de maliyetin 110 milyon TL olacağını aktardı. Topbaş, Beylikdüzü'ndeki istasyona 32 saniyede bir metrobüsün geleceğini kaydederek, hedeflerinin 29 Ekim 2011'de bu hat ile meydanın açılışını gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Lastik tekerlekli sistemlerin günlük kullanım oranının yüzde 87 olduğunu, şu anda bu oranın yüzde 85'e indiğini anlatan Topbaş, bu oranları 2013-2014 yıllarında yüzde 58'e indirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

BAHÇELİEVLER-BEYLİKDÜZÜ ARASINDA 5 YIL İÇERİSİNDE BİR METRO

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, hat tamamlandığında metrobüsü günde kaç kişinin kullanacağının sorulması üzerine, "Şu anda mevcut 43 kilometrelik metrobüs hattımız var ve günde 700 bini aşkın kişi kullanıyor. Beylikdüzü de ilave olduğunda tahminen günde bir milyon kişi metrobüsü kullanacak. Bu tabii çok ciddi bir rakam. Bu ulaşım sistemlerini

taleplere göre seçiyoruz. Metrobüse önce 300-400 bin insan binecek diye düşündük ve tasarladık. Ancak hatta çok yoğun bir yolculuk talebi olunca, inşallah Ulaştırma Bakanlığımız ile yaptığımız bir protokol çerçevesinde Bahçelievler-Beylikdüzü arasında 5 yıl içerisinde bir metro da yapılacak. İleride Silivri'ye kadar uzanacak. O zamana kadar yolculuk taleplerini metrobüs ile karşılayacağız. Mevcut metrobüs hattının istasyonlarında bazı sıkıntılar var biliyoruz. Özürlü ve dezavantajlı kişilerin 3-5 istasyonu kullanması zorlaştı biliyoruz ancak bunların hepsini düzenleyeceğiz" diye konuştu.

ÜCRET ÖDEME SİSTEMİNİ TAMAMEN KALDIRIYORUZ

Topbaş, yeşil körüklü otobüslerin kapasitesinin küçük olmasından dolayı metrobüs hattına yeni araçların ekleneceğini belirten Topbaş, "Onları otobüs hatlarına çekip, yerlerine daha büyük araçlar koymayı hedefliyoruz. Böylece, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasında 1 milyon kişinin hızlı ve konforlu bir şekilde taşındığı güzel bir sistem ortaya çıkacak. Metrobüsümüz, başkanlığını yaptığım Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliğinde (UCLG) de gündeme gelen, dünyaya model olan bir sistem. Ucuz ve doğru bir taşıma sistemi olarak kabul ediliyor" dedi. Otobüs içinde ücret alımının kaldırılması hatırlatılınca Topbaş, "Otobüslerin daha aktif çalışabilmesi için ve biniş ve inişlerdeki zaman kaybını ortadan kaldırmak, trafiği rahatlatmak için içeride ücret ödeme sistemini tamamen kaldırıyoruz. Metrobüste ve belediye otobüslerinde şoförlerin kullandığı akbili kaldırdık. Otobüse çok çabuk binilip inilmesi lazım. Halk otobüslerinde de muavin olayı kalkıyor. Otobüsler daha düzenli hale geliyor. İstanbul gibi modern bir şehre yakışır bir sitemi getirmeye çalışıyoruz. Yardımcı olan herkese ve özellikle İstanbullulara çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber